sofiastotto

Alla inlägg under november 2011

Mys

Av Sofia Lindström - 16 november 2011 07:06


Igår så stod det endast borstning på schemat, och det upskattades vill jag lova! Totto njöt för fullt och stod och halvsov.

Ibland får Totto för sig att stå helt stilla i stallgången, en sån dag hade han igår. Han brydde sig inte om andra hästar, eller folk och hundar. Han stod bara och njöt. Dom dagarna upskattar jag mycket och hoppas på att det kommer att bara bli fler av dessa underbara stunder.

Totto är ju inte gamal, så han får lätt för sig att han ska stå och dansa runt lite när man grejar med honom (speciellt när man sätter på honom skydden på benen). Det går väldigt i perioder, och dom har utökat lite mer nu när han får en massa havre. Vissa dagar blir det bara attt dra några drag med borsten, för att inte komma i konflikt med honom. Där emot hoppar jag aldrig över den träning som jag tänkt mig, även när han är som jobbigast. Tror ju att när han är som värt, så är det överskottsenergi som lurar, och då behöver han motioneras.


Hur är era hästar i hanteringen?


 


 

Av Sofia Lindström - 15 november 2011 09:03


Såg ett inlägg på en blogg där dom disskuterade proteinbrist.


Proteinbrist syns på hästar som är tunna upptill och tjocka/har mer hull nertill. (Bristen kunde liknas "Afrikas barn", med uppsvällda magar). Brist på protein syns då den tappar hull i överlinjen. Ryggrad och revben blir synliga upptill, då hullet lagd sig nertill.

Man ger energi, men för dåligt med protein till hästarna nu under vinter perioden. När hästarna inte äter så mycket gräs (som innehåller en hel del protein) kan det behövas ge ett proteintilskott. Gräset under höst/vinter halvåret är inte så näringsrikt som det är på vår/sommar. OM man har analyserat sitt hö, och det innehåller den proteinhalt som hästen behöver så behövs ju såklart inte något extra. Vilket så klart är det bästa. Håll koll på din häst!


 



 




Av Sofia Lindström - 14 november 2011 22:07


Vatten är en mycket viktig del i hästen vardag. Gräs består av 80% vatten, medans hö består av endast 15% vatten. Detta betyder att installade hästar behöver ha fri tillgång på vatten för att unna hela deras intag på vätska.


Vattenkoppar har blivit mordernt inom hästverksamhet. Dock har dom annu inte specialgjort vattenkoppen för att tillfresdställa hästens behov på bästa sätt. Vattenkoppar som finns i handeln är tillverkade för gris, kor och höns.


Ett test visade att hästar dricker 40% mindre vatten när den får tillgång till endast vattenkopp i jämförelse med vattenhink.


Om hästen dricker för lite vatten under en längre period kan den drabbas av förstoppningskolik.


Badkar i hagarna är ett mycket bra lösning till fri tillgång på vatten.


   


 

Av Sofia Lindström - 14 november 2011 19:34


Idag stylade jag Totto för hoppning, eller ja, markarbete blev det. Satte på honom min martingal och kom sen på när jag väl hade hoppat upp att jag hade klippt av "flugorna" på tyglarna. Gör alltid det då jag tycker att dom är så fula. Och om man ändå inte använder maritngal så är dom ju utan funktion. Men men, fick funka utan idag. För övrigt hade jag endast maritngalen för att kika hur han såg ut i den, tycker att det ser lite extra "hopp häst" aktigt ut.  


Red även Benito, och han va okoncentrerad och lite stark. Inte alls sån som han brukar. Blev ett kort pass på ca20min. Hoppas på att det bara va en tillfällighet.


Snälla Johanna ställde upp som fotograf när jag red min lilla pluttas.


En dag i bilder, från hämtning till nattning    :

           


 



Av Sofia Lindström - 13 november 2011 21:01


Svar från frågestunden


Fråga från Ellen:

Undrar lite om er framtidsplaner med träning och tävlingar?


Svar:

Jag svarar på frågan som det ser ut i närliggande framtid, (nästa år)...

Framtidsplaner med träning är ju så klart att utveckla oss mer. Utbildning, så som formen och olika rörelser, även inhoppning. Förhoppningsvis träna varje vecka för tränare och kanske också åka iväg på träningar, han blir ju trots allt 4år nästa år. Så då gäller det att komma igång lite extra!


Tävlingar får vi vänta med ett tag, men clearrounder kommer vi att starta så fort vi känner oss redo. Första clearrounden kommer garanterat bli hopping, då det är vår starkaste sida. Höjden har jag ej bestämt i nuläget, men det kommer så klart vara mini hinder till att börja med! Sen får vi väl se om vi vågar oss ut på någon dressyr clearround. LD:1an ska vi säkert våga oss ut på iaf.   



Fråga från Amelie, Emma och Lina:


Tävlar du? :) Isåfall i vad? :)


Svar:

Nej. Min häst är bara 3år så vi får inte tävla än. Men nästa år ska vi försöka att komma igång. Vår (min) högsta dröm är att starta fälttävlan!


Fråga från Lisa:


Vad har du för mål med ridningen?


Svar:

Målet med min ridning är så klart att utvecklas och att rida bättre! Jag vill få finare sits, känna att jag kan inverka på hästryggen (och marken) på bästa sätt, och på det bästa sätt som hästen "kräver". Jag vill kunna rida många olika hästar bra, stora som små.  


Fråga från Erica och Julia:


Vad gillar du mest med ridningen?

Het häst/ trög häst?

Lindor/ benskydd?

Rider du ALLTID med hjälm?


Svar:


Det jag gillar mest med ridningen är när allt känns helt perfekt! När jag känner hur hästen dansar tillsammans med mig eller när man får det där perfekta språnget. Känslan av att vara ett team, att vara ett! Sen är kommer väl hoppning liite före dressyren. Men tycker att dressyren är så pass viktig, och är helt säker på att man kan hoppa bättre om dressyren är välslipad!


Het eller trög häst? Jag vill väll helst att det ska vara något mitt emellan. Sen tycker det är fantastiskt kul att testa att rida alla olika sorters hästar, het som trög!!!


Benskydd har jag alltid på min häst när jag rider eller arbetar honom från marken även boots fram. Benlindor åker på när jag vill piffa till oss lite extra och matcha med annan utrustning.  


Jag kan helt ärligt säga att jag rider till 99% med hjälm. De enstaka gånger jag ridit utan hjälm är när jag inte hade tänkt att rida, men inte har kunnat motstå efter ett tag, och då har det mest inneburit lite skritt barbacka. Vilket jag måste poängtera är mega dumt och jag rekomenderar verkligen ingen annan att göra samma sak!



Tack så mycket för ert engagemang med frågor! Super kul! Hoppas det gav er något och att ni är nöjda med era svar!





Vill säga till nyfikna att frågorna hittar ni i kommenrarfältet, där ni också kan hitta länkar till bloggar!



Bild från idag, söta isisar:

   


 


Av Sofia Lindström - 12 november 2011 12:48


Då kör vi frågestund istället!  



     

Av Sofia Lindström - 12 november 2011 11:59


Det va ingen som ville ha lite "fakta inlägg"?


Ingen som är intressetar att få lära sig något nytt? Jag tycker det är så himla roligt att forska runt!


 


 

Av Sofia Lindström - 11 november 2011 16:40


Någon som har något som ni vill veta lite extra om? Bett/Foder/Sjukdommar/Träning/Tävling/Övningar?


Önskemål mottages!   


 
  

 


Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4 5 6
7
8 9
10
11 12 13
14 15 16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29 30
<<< November 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards