sofiastotto

Alla inlägg under september 2012

Av Sofia Lindström - 18 september 2012 21:38


Som ni sett tidigare så har ju jag en uppbindnings plats i ladan. Där inne kan man ställa en, men också två hästar samtidigt. Bäst är att bara ha en inne åt gången. Men när man ska rida ut ihop så är det trevligast att vara inne båda två och göra iordning hästarna samtidigt.


Nu anväder jag bara halsringar när jag ställer upp hästarna. Super smidigt när man ska tränsa och ändå vill att hästen ska stå stilla och framför allt stanna kvar!


Så här får hästarna stå när dom är själva inne i ladan:


 


 


Och så här står dom när båda är inne (ignorera muppen i mitten  ):


 

Tur att mina hästar gillar varandra!!   


 

Av Sofia Lindström - 18 september 2012 21:25


Ny höstig header. Bilderna är tagna idag!


Vad tycker ni?   




 


 

Av Sofia Lindström - 18 september 2012 10:47


Jag älskar verkligen mina hästar!


Släppte hästarna på vår väg igår. Har stänglsat in den så att dom kan beta av där. Dom blev glada och körde lite rejs. Tog in Totto lite senare och borstade och fixade honom inför ridning. Nu har hästarna fått stå då vi varit på Mallorca, och ibland när Totto får stå så blir han som en riktig unghäst igen (han är ju bara 4år men oftast så beter han sig som en äldre häst). Han blev rädd när jag skulle slänga på honom sadeln. Knäpphäst! Han gör så kanske 2ggr om året när han inte varit sadlad på ett tag.  


Väl uppe på ryggen.Totto kändes väldigt pigg och taggad. Vi har ingen inhägnad för tillfället, men jag hade förberett med att öppna upp i en av sommarhagarna så att man kan rida in i skogen från ett annat håll (nu är ju våran väg instängslad med). Totto tycker alltid att det är kul i skogen. Men kan styra honom på vad som helst och han bara trycker sig fram med öronen spetsade. Red även lite stora volter där det fanns plats för det och han va super mjuk och fin! Totto kikade lite på några vita staketstolpar men det blev inte värre än att han gick lite åt sidan. Tog även en kravlös liten galopp innan vi skrittade av i skogen igen. Efter ridturen va både jag och Totto fyllda med lycka.


Efter den lugna ridturen på Totto va jag lite osäker på vad jag skulle göra med Mimmi. Jag tänkte framför mig en vrålpigg liten dam som skulle titta på allt som hade blivit förändrat sen sist vi va ute och red. Så jag funderade på om jag skulle longera henne. Men när jag tog in henne i ladan stod hon bara och njöt. Och åvan på det så har hon blivit så otroligt söt efter veckan på Mallorca då hon har skaffat sig en annan päls som är super mjuk och fluffig. Hon är som en riktig nallebjörn och att inte glömma de super söta håriga öronen!   Kändes som att Mimmi sa till mig att: -Nu rider vi ut en sväng och myser. Och så fick det bli. Red samma runda som med Totto och hon jobbade på helt otroligt bra. Hon va inte något sur och inte överdrivet pigg mer än att hon kändes väldigt glad över att få komma ut en sväng. Fick en låg rund form och även med henne gjorde jag lite volter för att känna och mjuka upp henne. Tog även en liten galopp i ett helt lagom tempo. Sen skrittade vi av i skogen och njöt! Lugna ritter som va väl behövda efter semestern, både för mig och för hästarna.


Jag va helt lyrisk efter ridturena. Allt kändes så himla perfekt och jag känner mig så trygg på båda hästarna!



Traditionella ridbilden:

 


Härliga höst:


 


Mimmi med kåda på halsen:


 


Fina häst:


 


 





Av Sofia Lindström - 17 september 2012 13:20


Wow, wow, wow!!!! Riktigt häftigt!


Se länk: Lastning



 


 


Av Sofia Lindström - 17 september 2012 11:15


 

Här kommer ett äldre inlägg som är värt att publocera igen!

 


Löshoppning.


Till en början vill jag bara påpeka att jag verkligen inte är någon expert på detta område. Dock har jag varit med många gånger och hjälp till och kikat på hur dom går tillväga på flera olika ställen.


  • När man löshoppar hästan ska hästen alltid bära träns. Detta är för säkerheten då en del hästar kan bli lite väl uppspelta när man löshoppar.
  • Man bör vara ca 4-5 styckna som hjälper till, minst 3.
  • Man löshoppar alltid i vänster varv. Detta är för att hästen har större chans att förstå öningen bättre, och i vissa fall få upp ordentlingt med fart. (Detta gäller när man är iväg på "tränings löshoppning", 3års test osv. hemma kan man ju såklart löshoppa i båda varven.
  • När man löshoppar tränar man; kondition, koordination, komunikation mellan häst och människa, hantering och såklart hoppteknik.

Här nedan har ni ett exempel på hur en löshoppnings träning kan gå till. Det röda är stängsel/staket, dom blåa strecken är bommar med hinderstöd och mellan dom ska det vara 6.8 - 7m, siffrora är människor som har varsin uppgift.


Människa nr 1:

Denna person håller i en långpisk, och ska vara den person som driver hästen frammåt i ett lämpligt tempo. (Tänk på att heta hästar kan behöva en lugn röst istället för drivning.)


Människa nr 2:

Denna person ska leda hästen fram till början på banan. Det ska vara en trygg person som inte ska stressa upp, utan istället verka lugnande på hästen.


Människa nr 3:

Här ska hästen få sin "egna" trygga plats, där den emellan åt får en liten paus att tänka på. Här kan man gärna ha en foderhink, så att man kan fånga upp hästen, så att den inte fortsätter varv efter varv.


Meningen med dessa människor är för att försöka göra löshoppningen så trygg och säker som det går, då det alltid finns en viss risk när man släpper en häst lös.


Man kan också välja att göra "staketet/inhängnaden" runt om hela padocken/ridhuset.


   



 

Av Sofia Lindström - 16 september 2012 20:18


Idag har vi börjat bygga en provisorisk vinterhage. Anledningen att den är provisorisk är för att vi byggde in framtida padocken då den inte kommer göras i år tyvärr.    Och marken där behöver man ju inte vara försiktig med! Lika bra att dom "förstör" där det ändå inte ska vara hage i framtiden.

Kändes verkligen skönt att få röra lite på sig, speciellt i denna underbart friska höstluften!


Kärt återseende!

   


 


Av Sofia Lindström - 15 september 2012 09:00


Vet inte när vi kommer hem denna dag. Men jag vet i alla fall att jag saknar mina hästar väligt mycket!   


 


 


 

Av Sofia Lindström - 14 september 2012 12:00


Visste du att många hästar är kittliga? Om de ibland inte står stilla när du ryktar, slår med svansen eller blir oroliga, har du kanske rört vid något känsligt ställe. Ha då tålamod! Ta dig tid att ta reda på var hästen är kittlig eller känslig, och vad den föredrar, hård eller mjuk borste. Föreställ dig  att någon skrubbar dig med en hård och vass borste över ryggraden. Nå? Det gör ont! Annvänd inte dessa hårda borstar mer än om hästen är mycket smytsig och om den har tjock päls. Använd den aldrig på huvudet, på benen och där man knan känna benstommen. Om du ger akt på hästens beteende kommer du snart att märka vad den tycker om.


Totto älskar hårda borstar!    Dock ej mellan bakbenen.

 


 

Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Skapa flashcards