sofiastotto

Alla inlägg under mars 2013

Mys

Av Sofia Lindström - 25 mars 2013 21:34


Min fina lilla prinsessa hade bäddat ner sig en morgon då jag gick ner för att fodra. Hann tyvärr inte få något bra kort då Totto bestämde sig för att störa hennes sovstund..



 


 

Av Sofia Lindström - 24 mars 2013 20:01


Jag läste ett inlägg från Eguipage om skummande munnar. Där kan man läsa omdömen från 3olika proffs.


En svarade:

– Enligt min mening innebär uppkomsten av skum i hästens mun under ridning att hästen trivs med bettet och arbetar på rätt sätt.

En svarade:

– För att hästen ska finna lösgjordhet och kunna svara på betslets inverkan förutsätter det att käkarna inte låses av nosgrimman.

Och den tredje svarade:

Hästarna har en i stort sett konstant salivering och om hästen inte sväljer måste den rinna ut någon annanstans, dvs genom munnen. Har hästen ett bett i munnen sugs det in luft i mungiporna och då bildas skum.


Inlägget finns --> här


Jag reagerade mest på det som Lars sagt (svaret längst upp). Och jag kan inte hålla med honom överhuvudtaget. Detta är ett exempel på hur dåliga folk är på att forska "nytt" eller hur jag ska uttrycka mig. Han verkar vara kvar i den "gamla" skolan och tänker inte nytänkande ett dyft.

Jag blir irriterad då jag tycker det är allvarligt det här med bett. Och desto mer man stoppar in i munnen på en häst, desto svårare får den att svälja.

Spänner man dessutom nosremmen hårt så kan inte hästen dra tillbaka tungan så som den måste göra för att svälja.


Sen vill jag även påpeka att det säkert finns hästar som skummar av trivsel, även om jag tror att de är väldigt få!


Hur tänker ni?

 

 

 

 

 

 

Av Sofia Lindström - 24 mars 2013 17:43


Inge kul alls att vara sjuk. Kollar ut i fönstret på mina fina pollar och tycker synd om dom. Inget kul för dom heller när dom bara får stå. Orkar ju inte ens borsta, jag är helt slut av att bara sitta upp. Extra tråkigt då det har varit helt underbart väder hela helgen. TYPISKT!


Bla, bla, tyck synd om mig..   Ne, det är verkligen inte så jag menar, men man måste väl få klaga lite ändå?  


Senare kommer ett inlägg angående skummande munnar, är det bra eller inte att hästen skummar?


Mina fina:

 


 

Av Sofia Lindström - 23 mars 2013 20:23


Har gått och blivit sjuk..   Feber och ont i halsen. Super tråkigt att vara sjuk i den underbara solen som kikat fram idag. Men vad gör man..


Hoppas på att blogga mer imorgon. Har verkligen inte orkat idag.


Trött på att vara sjuk efter dag 1.. Hur ska detta gå...   

 


 

Av Sofia Lindström - 22 mars 2013 08:32


Läste ett inlägg angående vikt och balans.


*


En tydlig studie har gjorts i frågan om belastning på ryggen av tung och lätt ryttare.

 

En lätt obalanserad ryttare gör bra mycket mer skada på en häst, än en tung välbalanserad ryttare! I studien användes en tjej på 68 respektive 113kg.

De testade att både rida i westernsadel och i en vanlig dressyrsadel. Med en värmekamera kollade man av hästens rygg efter rindingen, och bara efter 5min såg man resultat. Med den tyngre balanserade ryttaren va värmen jämn på hela hästens rygg, medans den lätta obalansreade ryttaren gjorde så att hästen fick "vita" punkter på ryggen där ryttaren hade sne belastat den.




 


Här finner ni inlägget som jag läst samt mer bilder:

Bilder



 

Av Sofia Lindström - 21 mars 2013 07:16


Råd från vetrinär angående bett:


En häst är inte skapt för att ha något främmande föremål i munnen, det är vi människor som tycker det finns plats för diverse olika bett i hästens mun. Vad vi än använder för bett så blir det en onaturlig belastning på mjukdelarna i munnen och ibland även på tänder och underliggande ben. Vår uppgift är att hitta utrustning som inte skadar hästen och detta gör man bäst genom att variera utrustningen med att använda olika bett, att variera ofta så belastningen inte blir densamma varje gång vi stoppar ett bett i hästens mun.


Det är också mycket viktigt att bettet är lagom stort, vare sig för brett eller kort, för smalt eller tjockt. Det får inte heller hissas för högt upp i sidstyckena så det drar i mungiporna. Sitter det för högt har man ju skapat en belastning i mungiporna redan innan man själv inverkar med handen. Man kan tro att ett tjockt bett ska vara mer skonsamt för munnen men ett tjockt bett tar också större plats , så man får undersöka hur den egna hästen ser ut i munnen.


Mitt råd är alltså:

1 Kontrollera att du har rätt storlek på bettet.

2 Kontrollera att det inte sitter för högt upp, att det ligger rätt i munnen och att det får plats.

3 Variera bett flera gånger i veckan t.ex tredelat, tvådelat, rakt, ev rida på Hackamore någon dag i veckan.



 


 

Av Sofia Lindström - 20 mars 2013 07:16



I söndags red jag båda hästarna. Det är fortfarande en del snö kvar i en av våra sommarhagar, så jag passade på att rida där.


Tog Totto i bara repgrimma och tyglar, och hoppade upp barbacka. Skrittade omkring först och efter ett tag trav. Vi busade mest runt och jag hade ingen direkt plan över vad vi enentligen skulle uppnå, mer än att vi skulle ha kul ihop.

Det va en liten gren som hade blåst ner som jag styrde Totto emot. Han fattade galopp helt självmant och precis efter studset över grenen så stannade han för att krumbukta sig.    Vi galopperade en del, och vi kom nästan inte ens frammåt för han bockade så. Hahaha..


Kom på mig själv med att hålla i manen, som jag alltid gör för säkerhetens skull. Men efter att ha testat galoppen ett par gånger så inser jag att jag verkligen inte behöver hålla mig i. Jag är så otroligt trygg på Totto, så underbart skönt! Och det är så lätt att hänga med i hans rörelser! Lycka!


Sen hämtade jag Mimmi. Hon fick också repgrimma och tyglar på, men även sadel. Jag tänkte att jag skulle passa på att galoppera lite med henne, och det känns tryggast med sadel då då det finns risk för att det går undan en del.   Hahaha..

Mimmi är trevlig att rida med repgrimma och hon lyssnar fint. Hon va allt på lite bus humör och åter igen upptäcker jag att Mimmi är westernriden sedan innan. Jag tog även lilla grenen med henne, och hon gjorde samma som Totto och kom fram själmant i galopp. Efter skuttet dock så drog Mimmi istället iväg i världens räser galopp. Haha.. Tur att bromsen fungerar (även i repgrimma) och det är bara och sjunka ner i sadeln så stannar hon helt. När jag sedan skulle vända henne, fick hon för sig att kasta sig iväg i världens fart (det va här som westerngrejen kom upp) något som inte jag är direkt van vid. Men även här lyssnade hon fint på bromsen. Sötnosan!



Hinner inte skriva mer nu då jag ska till jobbet. Men ha en fin dag allihop!   



 

Mina underbara!


 

Av Sofia Lindström - 19 mars 2013 08:36


Kolla på våra ben. Helt otroligt tycker jag! Min älskade underbara vän:



 


 

Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26
27
28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards