sofiastotto

Alla inlägg under mars 2013

Av Sofia Lindström - 18 mars 2013 07:53


Fick en kommentar av en tjej som heter Julia och tänkte ängna ett inlägg för detta tycker jag är intressant, plus att det säkert finns fler som vill ta del av fakta/tips angående detta.   


Julia:

" -Jag undrar om du har något bra förslag hur man kan rida en travare som är 5 år. Min häst är 5 år och är en travare och han är het och jag har inte vågat galoppera på honom. För han är rädd för allt som rör sig typ. Och jag vet att han har blivit som en tonåring. Så om du vet någon bra hemsida som man kan få bra förslag så är jag tacksam att få svar!:)"

 

Jag väljer att svara med tips som jag själv hittat på nätet.


*


Galopp är den mest naturliga gångart hästen har, de är flyktdjur och måste kunna förflytta sig snabbt iväg vid fara.
Alla hästar har mer eller mindre utvecklade gångareter på ett eller annat sätt.


Just på våra kära travhästar har man lagt vikt i att utveckla en hög hastighet i trav.
Genom detta har hästtypen, mer eller mindre med avelns gång fått egenskaper som ej främjar en bra galopp.



Här under följer ett antal steg från att börja jobba med att kunna få hästen att fatta galopp till hur du ska vidareutveckla din hästs båda sidor i galoppen.



Steg 1


Börja inte med att försöka fatta galopp om du ej känner att hästen kan jobba någorlunda bra i trav först. Det finns inga genvägar, hästen måste kunna ha en grundstyrka för att fortsätta utvecklas i rätt riktning.


Börja med att känna efter vad du har att jobba med genom att driva på hästen in i galopp på böjt spår, antingen vid en hörnpassering eller på en större volt.
Just att börja på böjt spår gör det lättare för hästen att hamna rätt med benen och att kunna skjuta ifrån riktigt.

Var noga med att inte stressa fram något, gör en halvhalt innan men förvänta dig inte en mjuk fattning. 
Här kan det gå undan i galoppen, sitt djupt och luta dig något bakåt.


Kräv ingenting mer, det kan förvirra och hästen har heller ingen balans eller styrka än.



- Var beredd på att det kan gå fort i början -

 

Lutar du dig framåt kommer hästen springa fortare i en obalans.

Din vikt hamnar på hästens framdel och då måste den balansera upp dig också, tänk dig att någon sitter på dina axlar och lutar sig frammåt för att balansera upp det springer du fortare ellerhur?
Tänk på sitsen!

Försök sedan att sakta ner i trav och göra om samma procedur igen. 
Var noga med att från början vara tydlig med galoppskänkeln, det är inget hästen förstår med en gång men tillslut kommer den förknippa det med galopp.
Överdriv berömmet med rösten och klapp på halsen.


Steg 2


Denna del kan vara en hjälpande hand ifall steg 1 inte fungerade alls för dig eller ifall du helt enkelt vill ta dig vidare i utvecklingen.

Bommar. Bommar betyder inte nödvändigtvis ett hinder, men för den oerfarna travhästen kan endast en markbom innebära en kort sekunds fundering, vilket du självklart kan ha bra nytta av.
Jag rekommenderar att använda bommarna på böjt spår även här, då jag antar att hästen inte har hunnit få tillräckligt med styrka och balans till att fatta rätt på rakt spår än.


Det mest effektfulla att öva in galoppfattningar kan vara att ha t.ex tre-fyra bommar på en volt på ca 20 m i diameter.
Kom i trav mot första tänkta bommen, gör halvhalt och lägg till galoppskänkel, fattar hästen galopp, beröm och låt den galoppera ett varv över bommarna innan du saktar av och gör samma sak igen.


Skulle din travare på något sätt nonchalera bommarna och ej fatta galopp så höj upp dem en aning, räcker med ca 30 cm ibland kan det behövas lite till, obs! men inte högt!
Samma sak här, vid ögonblicket hästen precis ska studsa över, lägg till en galoppskänkel.
Beröm och ge lite eftergift. Var noga med sitsen, luta dig ej för mycket framåt utan fånga upp galoppen genom att luta dig bakåt.


Upprepa, och var nog med att byta varv.



OBS! Kolla så hästen fattar rätt galopp! Om inte, bryt av direkt och försök tills det blir rätt.


Det kan vara svårt att känna eller se från ryggen ifall det blir rätt, så ett tips är att ha någon från marken som kan hjälpa till och se om det blir rätt.
Detta är superviktigt, tillåter man att det blir fel vid inlärningen av galoppen så kan det ställa till det senare i utvecklinen.

Fötterna sätts på marken i följande ordning under höger galopp:


1. Vänster bakfot
2. Höger bakfot och vänster framfot
3. Höger framfot, varefter kroppen i samma ögonblick, som denna fot upplyftes, förblir svävande i luften, tills vänstra bakfoten åter skjutits under bålen.

Man skiljer höger respektive vänster galopp genom att studera att hästen t.ex i vänster galopp skjuter upp mer med vänster framben och tvärt om med höger.

 

 

Steg 3

 

Detta förutsätter att din häst har förstått galoppskänkeln i båda varv nårorlunda bra. Nu kommer vi till det eviga galoppfattnings-nötandet samt att få till en lugnare galopp på din travare.
Många travare upplevs som väldigt slarviga och snabba i galoppen, det är endast mer jobb som behövs, för det går att ordna till en bättre galopp!
För att göra din travare kvicktänkt men ändå försöka med en ganska sansad galopp är det övergångar mellan de olika gångarterna som kan hjälpa dig.



Kort galopp

Börja passet med skritt några steg, trav några steg, skritt-halt och så börja om. Gå vidare mot galoppen och då med trav, galoppfattning, galopp och så trav igen, med så få steg som möjligt i mellan.


Blir hästen ändå stressad i galoppen så kan du även gå ner i skritt och halt och göra om hela proceduren om och om igen.


Kan din häst rygga lägg även till detta efter halten. Detta är total hjärngympa och superbra träning för att få en lyhörd och lugn häst. Detta hjälper även till för att få hästens bakbenen mer under sig!

Börja med att göra det på en volt, känn efter ifall din häst har bärigheten att fatta galoppen på rakt spår, går det ej så gå tillbaka till volten.


Steg 4

 

Vi förutsätter att du nu kan få en hyffsad galoppfattning på volt och nu vill vi vidareutveckla det på ett rakt spår. Här kommer de kära bommarna in i bilden igen.
Lägg ut ca fyra st galoppbommar, håll in hästen något i sansad trav, luta dig något bakåt, gör en halvhalt innan första bommen och lägg till galoppskänkeln, ställ hästen lite åt det håll du befinner dig i, åt höger i höger varv o.s.v detta är nästa kommando att lära ifall hästen har svårt att fatta galopp på rakt spår.


Var noga när du ställer hästen att hålla emot med innerskänkeln så hästen ej flyter inåt mot din ställande hand.


Tänka på: Beröm! ÖS på med beröm men bara när det blir rätt galopp. Slappna av i axlar och sitt djupt. 
Om du kan, försök reglera så att hästen inte springer på för fort efter galoppbommarna. Andas djupt och slappna av.

Denna övning kan vidareutvecklas till studshinder, tänk då på att inte ha för högt, det är inte höjden som gör att hästen får en bra galopp.


Steg 5

 

Öva galoppfattningar nu på rakt spår, rid gärna ut i skogen. Detta förutsätter att hästen har förstått förgående kommando, (galoppskänkel och ställning).


Fatta höger galopp, beröm, bryt av till trav, ställ om och fatta vänster galopp, beröm, bryt av o.s.v. 
Detta kommer att göra att din häst kommer bli säker på sin galopp men framförallt kvicktänkt.


Tänka på: Sitsen, sitt djupt, driv med benen men håll inte emot hårt med handen, utan försök sakta av genom att tänka/säga "saaakta", då kommer du omedvetet luta dig en aning bakåt och fånga upp din hästs fart i en förhållning.


Steg 6

 

Enkla galoppombyten, det är en bra bit kvar innan man börjar med riktiga galoppombyten men för att få bättre kvalité på sin galopp kan man börja med de s.k enkla galoppombytena.
Det är precis som det låter, det som gjordes redan i steg 5. Börja med att galoppera på diagonaler, när du är över på mer än halva banan, bryt av till trav och fatta ny galopp när du kommer ner i hörnan.


Galopp på diagonalen

Minska succesivt travstegen mellan galopperna men ge dig inte på att försöka förverkliga ett galoppombyte än, inte på egen hand.


Du kan även göra enkla galoppombyten på en 8:a eller på serpentiner, tänk på ställningen och var tydlig med vad du vill så det inte lika enkelt uppstår missförstånd.




- Vid större problem -

 

Vid minsta lilla problem borde du be en veterinär, kiropraktor eller equiterapeut kolla igenom hästen, better safe than sorry!

 

- Tänk på att en häst är aldrig dum bara för att vara dum -

 

Många travare har problem med sina ryggar och diverse andra problem idag, så jag rekommenderar verkligen att kollar upp hästen innan du börjar träna på allvar.


*

 

- Jag vill även tillägga att använda rösten för att få din travare att förstå dig! Säg - Galopp! När du löslongerar/longerar/tömkör eller när hästen galopperar, använd rösten! Detta har du användnign av sen när du även sitter på hästen. Beröm även väldigt mycket när den väl tar galoppen! -

 

Lycka till!



Varmblodstravaren Tarzan och jag för några år sedan:

 


 

Av Sofia Lindström - 17 mars 2013 11:44


I fredags ringde Alva (min systerdotter) och frågade om hon och Ture (min systerson) kunde få komma och rida lite. Jag kom precis hem från jobbet och tyckte att det va en toppen idé. Solen strålade och jag ville gärna passa på att vara ute.


Efter ett tag kom dom och vi gick ner till hästarna. Dom kom i tron om att dom skulle få rida Totto, men jag beslöt mig för att använda Mimmi för ponnyrindningen istället. Totto har sån överskottsenergi, och sen tycker han att det är så fruktansvärt kul när jag går med honom (för att han tror att vi tränar följa John eller liknade). Mimmi är mer neutral och verkar inte ta så allvarligt på om hon för stå ett par dagar.


Mimmi ville gärna vara med. Och Ture fick rida först. Han va nöjd och ville helst inte gå av Mimmi. Men efter ett tag va det Alvas tur. Alva njöt och tog egna initiativ till att släppa manen och skritta omkring utan att hålla sig i. Hennes ögon glittrade av lycka. Alva red en stund innan min syster utbrast -Har jag min hjälm här?

Hon gick iväg till sadelkammaren och hämtade hjälmen. Alva fick hoppa av och min syster hoppade upp på Mimmi. Så fort hon kom upp sa hon lyckligt -Åh, vad härligt!  


Jag ledde henne en stund och sedan va det dags för dom att åka hem. Mimmi skötte sig helt galant med alla på ryggen, stora som små. Min fina lilla vän.   



Igår tog jag en promenad på kalhygget för att göra en slinga att rida på. Efter att ha kollat underlaget och konstaterat att det va okej att rida där gick jag ut och hämtade Totto för en tur. Jag undrade vad han skulle tycka om de "nya" markerna.


Totto klev på som en pansarvagn. Jag hann knappt kolla vägen framför oss, utan han bara klev på utan stopp. Det va en hel del sten och stock, men det brydde sig inte Totto om. Han va så stabil och det märktes knappt hur ojämt underlaget va.

Efter rundan skrittade vi hem. Jag busade till det lite och kikade läget om Totto kanske kunde tänka sig att kliva över stenmuren med mig. Han tvekade inte en sekund utan klev över som om han inte hade gjort något annat. Hihi..


Ibland så känns det som att man underskattar deras extremt smidiga framkomlighet bland stock och sten. Man tror att de "bara" kan ta sig fram på platt mark. (Nu överdriver jag ju såklart, men ändå så brukar man hålla sig borta från det som ser för stenigt och stockigt ut) Men hästarna fixar detta galant!

Jag minns så väl när Elin va här och red ut med min för första gången. Jag styrde in på min vanliga lilla runda i skogen. Elin blev helt chockad och sa -Kan dom verkligen gå här. Jag log och sa att det är här jag har ridit hela sommaren. Hon påpekade att det va de mest "offroad" hon ridit. Hahahaha.. Hästarna är skickligare än vad man kan tro!   




Här är Totto innan turen igår:


 


 

Av Sofia Lindström - 16 mars 2013 20:07



 

 

Hej alla ponnyägare!

Jag har en kompis -Johanna Pettersson- som till sommaren ska flytta hem sin häst till gården hon och hennes sambo hyr. Men hon behöver en till i samma veva och undrar om det finns någon som skulle kunna tänka sig att låna ut sin ponny till henne.

Hon är ute efter en ponny som är trygg att rida både på banan och ute i skogen. Den ska vara lätt att hantera. Ålder spelar ingen roll men bör kunna ridas ett par dagar i veckan. D-ponny eller grövre C-ponny som kan bära en vuxen ryttare.

Dom erbjuder fina hagar, med massor av utevistelse, mysigt mindre stall, paddock och stor fin skog att rida i. Ponnyn kommer att få Xerxes som hagkompis. Han är en varmblodsvalack som är låg i rang (han höll sig på avstånd när tex. Totto och Mimmi stod med honom i lösdriften och ställde aldrig till med några problem).

Kan ni tänka er att låna ut er ponny till Johanna, och/eller vill ha mer information om henne eller deras gård kan ni ringa/sms:a henne på nummer: 076-8220 209

 

 

 

 

Av Sofia Lindström - 16 mars 2013 11:41


Text lånad från: Forskning och fakta.


Kan hästen automatiskt höra skillnad på beröm och skäll? Det frågade sig ett gäng forskare och i ett samarbete mellan USA, Italien och Tyskland har de försökt undersöka just det. Totalt testade de 95 hästar i olika åldrar och raser. Hästarna skulle i försöket ledas över en presenning på marken.


De delades upp i två grupper och varje häst testades i max tio minuter där en person försökte få den att gå över presenningen. Ena gruppen uppmuntrades med ett mjukt "good horse" när de tog ett steg i rätt riktning. Den andra gruppen fick höra ett högt skarpt "quit it!" när de närmade sig presenningen.


Alla hästar klarade inte att gå över presenningen på den utsatta tiden och tvärtemot forskarnas hypotes så var det lika stor andel i båda grupperna - 25 procent - som fick bryta utan att ha genomfört uppgiften. För de hästar som till slut klarade att korsa presenningen utan märkbar oro tog det i genomsnitt lika lång tid oavsett vilken grupp de tillhörde. Det fanns inte heller någon skillnad i hjärtfrekvens, vare sig mellan grupperna eller mellan de som verkligen gick över presenningen och de som inte gjorde det.


En skillnad som forskarna faktiskt hittade var mellan hästar av arabtyp och varmblod. Det tog i genomsnitt tio minuter för arabhästarna att ta sig över presenningen men bara två minuter för varmbloden.


Forskningen fortsätter...



 


 

Av Sofia Lindström - 15 mars 2013 06:56



 


 

Av Sofia Lindström - 14 mars 2013 07:05


 


 

Av Sofia Lindström - 13 mars 2013 09:26


Brun westernsadel i syntet. Lätt och smidig. I bra skick!


1500:- ink. sadelgjord.


Passar hästar åt kallblodshållet.


Säljes pga. att det är för vid för mina hästar!

 

Sms:a/ring eller lämna en kommentar.  Tel: 07 30 300 126

 

 

 

 

Av Sofia Lindström - 13 mars 2013 09:01


Just nu tillåter inte underlaget för något annat än preomenader! Vissa ställen är det blankis och på andra ställen är det stenhårt. Ja, det skulle ju vara vår trädgård som det är mossa i som underlaget är fint, men där kan jag ju såklart inte vara varje dag. (Även om jag skulle vilja   )


I alla fall så bytte jag lite teknit i hagen igår för att kolla av intresset med att ungås med mig, då Tott inte har varit så sugen på att hänga med ett par gånger.
Jag tog repgrimma och longerlina, gick in i lösdriften och ut i hagen. Jag gick förbi hästarna med en energi som sa -Nu ska vi ut på äventyr och ha skoj! Jag ställde mig vid grinden och sa -Är det någon som vill hänga med?

Båda hästarna skyndade sig fram till grinden, Mimmi va snabbast då hon stod närmast till en början, till Tottos besvikelse, han försökte mad allt vad han hade att puffa bort Mimmi så att han kunde få hänga med istället. Hihih.. Mimmi hoppade i grimman och vi bar oss iväg på äventyr.


Vi gick en liknade runda som dagen innan. När vi kom till trädgården så började jag springa och till Mimmis förtjusning höjde hon nacken och böjde upp svansen och hängde med i härlig trav. Sedan studsade vi över stengården och ut på grusvägen. Denna gång hände Mimmi med utan att stanna. (Tror faktiskt det va något som hon såg eller kände lukten av dagen innan) Vi gick ut på Kalhygget och gick en runda där innan vi vände hem.

Över stenmuren, trav på gräsmattan och promenad ner till hagen igen.


Totto gnäggade längtansfullt och så fort jag visar upp repgrimman trycker han ner nosen i den. Samma runda som med Mimmi. Trav i trädgården som uppskattades lika mycket av honom. Och på kalhygget gick han nästan före för att inspektera det härliga nya området. När vi vänder hem tog jag sats över stenmuren och springer iväg lite efter. Jag länger linan och kikar snett bakom mig. Totto kommer studsandes över muren studsar även efter i en rodeo galopp på stället och piper av lycka! När jag stannar så stannar han. Vi fortsätter äventyra lite i vår trädgård och i skogen bakom vårt hus. Där fann vi ett litet dike med vatten i som vi båda hoppade över, Totto hängde med utan problem. Sen preomenerar iväg till hagen med en Mycket glad Totto!



Nu ska det bli spännande och se vad Totto tycker inför nästa promenad. Om han kommer fram först, eller om Mimmi får förtur?

Det återstår att se.   



 


    

Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26
27
28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Skapa flashcards