sofiastotto

Alla inlägg under mars 2013

Av Sofia Lindström - 12 mars 2013 09:06


Idag har jag sovmorgon. Skönt ibland faktiskt. Även om jag nu alltid vaknar tidigt, så kan jag ta det lungt på morgonen och dricka kaffe länge.   


Igår tog jag tag i att motioenera hästarna. Ropade på Totto och han gick ifrån (som vanligt nu för tiden). Bytte taktik och ropade på Mimmi, som gladerligen hoppade i repgrimman. Jag ställde henne utanför hagen och borstade hela henne med piggborsten, det uppskattades. Sen gick vi iväg på lite äventyr. Gick lite bland stock och sten, där Erik fällt ett träd. Sen gick vi genom vår trädgård och över stengården. Mimmi hängde gladerligen med ända tills vi kom ut på grusvägen. Hon gick några steg, sen stannade hon, sen gick hon några steg, sen stannade hon osv. Jag visste inte hur jag skulle bete mig i denna situation då jag inte vill dra i mina hästar. Så jag betsämde mig i alla fall för att be henne om en "vacker tass", sedan vände vi hem igen. (Att jag bad henne om "vacker tass" va för att bryta mönstret och få henne koncentrerad på mig) 


Vi gick över stengården och sen fick hon gå ut på volt i trav ett par varv. Mossan i trädgården är det enda underlaget hemma som jag låter dom trava på för tillfället, är stenhårt överallt! Efter ett par varv gick vi tillbaka till hagen.


Som vanligt är det inga problem att hämta Totto efter att jag har grejat med Mimmi. Tog ut honom ur hagen och började borsta honom med piggborsten. Det brukar uppskattas mycket av herrn som älskar när man kliar honom. Men inte igår. Han ville inte stå still och tyckte att det va helt onödigt att jag skulle borsta honom. Jag drog bara över honom lite snabbt och vi började sedan gå iväg mot samma tur som innan med Mimmi.

Totto tyckte att det va super kul att gå bland stock och sten. Han är som en pansarvagn och bara njuter.

Vi gick också över stengården och det tyckte Totto också va väldigt spännande. Sen gick vi längst grusvägen och ner vid ett kalhygge som jag tänkt att jag ska undersöka. Har sett en traktor där i ett par dagar. Så jag tänkte att jag och Totto kunde gå i dens traktorspår. Även här gick Totto fram som om han inte gjort något annat. Efter ett tag gick vi hem, och när vi skulle gå över stengården igen så tittar jag på Totto som tar ett mega skutt upp på muren och sedan studsar ner i ett "busskutt".


Även han fick gå på volt i trav ett par varv. Såg ut som att han tyckte att det vsa skönt. Sen gick vi tillbaka till hagen och efter fick båda välförtjänst kraftfoder.


Undrar vad som har gjort att Totto inte är så sugen på att komma i hagen? Han tycker ju att det är så kul sen när han väl är ute så att han nästan kryper ur skinnet! Hoppas att det ändrar sig snart!

 


Bild från igår:

 

 

 

Av Sofia Lindström - 11 mars 2013 14:37


Ja jag vet att jag inte borde köpa mer häst grejer. Men detta va till min själv och mycket behövligt! En ridjacka som tål både vind och regn. Jag har bara en vinterridjacka, och trot eller ej, så kommer det inte vara vinter hela året, så en ridregnjacka är verkligen bra invenstering för mig.   Bästa Erik har sagt att han ska köpa den åt mig om jag budade hem den på tredara. Underbara pojkvän!


1300:- Kostar den i butik, jag fick den för 599:-   


Mountain Horse:


 

Hoppas den passar!


 

Av Sofia Lindström - 10 mars 2013 14:58


Nu har vi precis städat hemma. Det såg ut som ett bombnerslag! Super skönt nu när det är klart!   Ikväll kommer Eriks föräldrar hit och Eriks tvillingbror. Dom ska få lite mat här, och Erik mamma ska firas lite grann då hon har fyllt år.


Igår fick vi smaka på grillat för förtsta gången för i år. Ellen och Erik stod för en brakmiddag, supergod mat och efterrätt! Erik fick mersmak på efterrätten och gjorde en lika dan tills ikväll.    Frozencheescake..Mmm. Tack så super mycket för mat och en trevlig kväll! Snart får ni komma till oss och äta! 


Hästarna har tyvärr gjort minsta lilla nu i helgen. Har haft fullt upp. Dock så har de i alla fall fått lufta pälsen i flera timmar under dagarna då solen ligger på. Tror verkligen att dom tycker att det är skönt! Båda är helt tuffsiga i pälsen när jag kommer frammåt kvällen och ska sätta på dom täckena igen. Dom står och kliar varann gullhästarna!


Ska ta tag i åtminstona lite promenader i veckan med dom. Det tror jag kommer uppskattas det med!   


Hoppas ni har en fin helg!



 


 


Av Sofia Lindström - 9 mars 2013 13:21


Puh.. Många grejer att gräva i. Har i alla fall hittat en del som jag ska sälja på loppisen. Tyckte egentligen att det va lite mycket med ett helt bord till mig, men nu inser jag att jag behöver det! Hahahah.. Ska se till att tvätta de saker som jag kan. Och vem vet, kanske jag hittar mer saker som jag inte behöver...   


Ett täcke som ska med (endast prövat):


 


 

Av Sofia Lindström - 9 mars 2013 09:44


HÄSTLOPPIS!

Nu är det bestämt att det kommer att hållas en hästloppis i Jula, Mariestad.
Lördagen den 6 april kl 10.00-15.00

 

Jag har bokat ett bord för att sälja av saker som jag har hemma som bara samlar damm. Jag har tänkt mig att lägga upp det mesta på bloggen innan så att man ska kunna kika på sakerna i förväg, och är man intresserad så kan man sedan kolla på sakerna på loppisen! Och självklart kunna köpa dom på plats.   

 

Ska bli så underbart skönt att sälja grejer. Jag har verkligen inte plats med allt som jag har idag, och mycket av grejerna använder jag inte ens.

Skänkte en hel del till ridskolan i Töteboda, men jag har en del grejer som jag känner att jag vill ha betalt för nu.

 

Det som kommer säljas är tex. en westernsadel, en körsele, märkes ridkläder, träns m.m

 

 

Hoppas att mina grejer kommer till nytta hos någon annan!   

 


Här är westersadeln som är tillsalu. Säljs endast pga. att den är för vid på mina hästar:

 

 

 

 

 

Av Sofia Lindström - 8 mars 2013 17:53


Se film --> HÄR!



 



    

Av Sofia Lindström - 8 mars 2013 17:09


Franska forskare har tittat på hur unghästar som tränas med eller utan belöning reagerar på träningen och på människor. Målet var att hästarna skulle stå stilla på kommando, utan att behöva bindas fast eller hållas i, för att sedan hanteras på olika sätt.



23 hästar omkring ett år gamla delades upp i två grupper. Hästarna i den ena gruppen fick positiv förstärkning (belöning) i form av några pellets ur handen när de gjorde rätt. När hästarna i den andra gruppen gjorde rätt fick de inte pellets utan tränaren gick helt enkelt vidare med nästa steg i träningen. Bestraffning användes inte alls.
Träningsprogrammet bestod av totalt 41 steg. Steg 1 var att hästen skulle stå stilla i 5 sekunder. Tiden ökades sedan gradvis upp till en minut i steg 5. I steg 6 skulle hästen stå stilla i en minut helt fritt och i steg 7 och framåt började tränaren göra olika saker som att borsta, lyfta hovar, sätta på skydd, ta tempen eller spreja på kroppen. När träningsprogrammet var avslutat fick hästarna "vara ifred" igen och de testades efter sex och åtta månader utan träning, för att se om de kom ihåg.
  
Lärde sig fortare
Hästarna som fick belöning visade fler positiva beteenden under träningen, negativa beteenden sågs i stort sett bara hos hästarna i kontrollgruppen. Hästarna i kontrollgruppen bajsade också betydligt oftare än hästarna i belöningsgruppen under träningspasset.
Belöningen gjorde att hästarna lärde sig de olika momenten fortare och nästan alla kom ihåg det sex månader senare, jämfört med knappt hälften av hästarna i kontrollgruppen. Speciellt tydligt var det när det gällde att lyfta hovarna - där nio av de elva hästarna i belöningsgruppen stod stilla och lyfte sina hovar efter sex månaders uppehåll, något som ingen i kontrollgruppen gjorde.


För att undersöka hur de olika träningsmetoderna påverkade hästarnas förhållande till människor fick hästarna göra två test med okända personer. Ett där personen bara står stilla och hästen får söka kontakt och ett där personen rör sig mot hästen. Det här testet gjordes om fyra gånger; precis innan träningen påbörjades, när träningen avslutades och efter sex respektive åtta månader. Hästarna som tränats med belöning spenderade 78 procent av tiden nära testpersonen när de själva fick välja. Motsvarande siffra för kontrollgruppen var 27 procent av tiden. Båda grupperna höll sig nära personen i större utsträckning än vad de hade gjort innan träningen påbörjades. 
  
Underlättade hanteringen
Under försökets gång skulle hästarna avmaskas och forskarna tog tillfället i akt och gjorde det till en del av studien. En okänd person genomförde den vanliga proceduren med hästarna - de skulle stå stilla på kommando utan att någon höll i dem - och gav sedan avmaskningsmedlet med spruta i munnen. Det tog mer än dubbelt så lång tid med kontrollgruppen som med de som var vana att få belöning.



 


 

Av Sofia Lindström - 8 mars 2013 07:11


Idag va det kallt igen.. Burr. -10 står det på vår temp nu. Jag förstår att det kommer bakslag när det fortfarande är Mars, men jag vill att det ska bli vår så att hästarna kan komma igång lite mer! Nu blir det ju stenhårt i marken.    Jaja, det kommer! Tålamod är människans bästa vän...


Älskar att rida i mjukisbyxor! Speciellt när det är kallt. Man får lätt plats med ett par tjocka långkalsonger. Skönt!

 


 


Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26
27
28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards