sofiastotto

Alla inlägg under april 2013

Av Sofia Lindström - 8 april 2013 07:15


Igår gick jag upp tidigt. Fodrade hästarna och åkte sedan iväg till Johanna. Sen bar det iväg till ullared.   

Vi gick raka vägen ner till hästavdelningen. Här skulle jag hålla fingrarna i styr hade jag tänkt. Vilket jag tyckte att jag hade (klapp på huvudet!). Jag köpte en ny repgrimma, då jag bara har en, två nya leadrope på 4m, ett par svarta ridbyxor, ett regn täcke (till Totto), pälsglans och B-vitamin i pelletsform. Även en lampa att sätta på stallet, fast den hittade jag vid resten av lamporna.


Känner mig nöjd med mina köp! Och inte heller helt ruinerad.. Haha..    Köpte faktiskt för den minsta summan någonsin som jag varit där!


Jag måste även säga att jag höll igen rätt rejält i början, för tanken va att jag skulle köpa massa inredningsgrejer. Men jag hittade inget sånt, eller åtminstone inte mycket som jag gillade (bara lite dekorationsstenar och en kaffe burk). Så hade det funnits mer där som jag gillade så hade det kostat skjortan kan jag tänka mig. Haha..


Bland inredningssakerna fanns nästan bara chabbychik grejer, och dom va jätte slitna/brun,beiga/rostiga, och sånt va jag inte så sugen på. Vill ha vita saker.   



Nöjd efter en MYCKET trevlig dag! Längtar redan tills nästa gång vi åker!


Vill ni se bilder på det jag köpt i hästväg?



 


 

Av Sofia Lindström - 7 april 2013 10:00


Även om jag fick med mig en del av grejerna hem från loppisen, va det ändå väldigt skönt att bli av med de saker som jag fick sålt.

Sålde till väldigt låga priser, men vad gör det när de ändå bara ligger hemma och samlar damm?   


Jag lyckades i alla fall skrapa ihop nästan 1000:-   Vilket inta va tokigt alls! Plus att jag har sålt min westernsadel med! Jätte skönt!


 


 

Av Sofia Lindström - 7 april 2013 07:00


Nu är jag påväg till Ullared med Johanna. Slösa bort alla pengar som jag tjänat på loppisen.   



 


 

Av Sofia Lindström - 6 april 2013 07:43


Hästloppis i Jula! Kom och fynda!   



 


 

Av Sofia Lindström - 6 april 2013 07:31


Igår när jag kom hem från jobbet kollade jag som vanligt bort mot hästarna. Totto stod närmast och Mimmi lite längre bort. Efter ett tag tyckte jag att Totto stod lite väl närma vägen. Och när jag kom närmre med bilen så såg jag till min stora förvåning att Totto inte alls va i hagen. Han va lös!


Jag tittade upp mot huset och såg att Erik satt i verandan i lugn och ro. Jag gick ur bilen och ropade på honom - Totto har rymt!


Jag fick med mig ett päron som jag hade i bilen och gick bort till Totto. Han stod helt lugnt och åt gräs (som förstås va mycket uppskattat). Jag försökte att inte göra en stor grej av det och jag ville absolut inte behöva jaga honom, blir bara dumt då. Jag gick fram  till honom med ett par meter emellan, bröt en bit päron, som Totto förövrigt är extremt förtjust i. Han kom fram till mig. Sen hängde han med mig bort till hagöppningen.


Hagen va trasig, övre tråden hängde och en stolp hade gått helt av. Så vid grinden behövde jag bara öppna nedre tråd. Jag visade Totto päronbiten och han hängde lydigt med in tillbaka till hagen. Skönt!

Jag hann inte ens att tänka på att hämta grimma eller grimmskaft. Tur hade jag som hade ett päron i bilen!


Erik sa att han inte hade sett vad som hänt. Han hade stått och fällt träd och Totto och Mimmi hade busat omkring i hagen. Men antagligen så måste Totto blivit rädd och hoppat över staketet, och också fått det med sig.


Totto är hel och hade inte ens en liten skråma. Dock va han krullig av torkad svett. Men det va skönt att det inte va värre! Och att han stannade på gården! Puh!


(Mimmi va ju också gullig att hon stannade kvar i hagen. Hon hade lätt kunnat kliva över tråden och gått iväg för att käka gräs hon med. Gulliga tjej!)


Bus unge!

 


 

Av Sofia Lindström - 5 april 2013 06:43


Förutom att virvlar i pannan används för att göra en signalementsbeskrivning av hästen så sägs de i skrönor vara en indikation på hästens temperament. Hästar med två virvlar ska enligt vissa vara nerviga eller till och med lite knäppa. Det finns faktiskt en hel del forskning om virvlar, både hos hästar och kor.

I en studie tittade forskarna på kvigor som fick gå i en labyrint. De som hade sin virvel högt i pannan var snabbast och de som hade den medelhögt var långsammast. Men det skilde bara tio sekunder.


Irländska forskare studerade 219 ridhästar för att se om deras oliksidighet kunde ha något samband med deras virvlar i pannan. De såg att 114 av hästarna hade virvlar moturs, 84 medurs och 23 hade virvlar där håren snarast låg rakt ut från mitten. De hästar som var "högerhänta" hade oftare virveln medurs och de "vänsterhänta" hade oftare moturs. Forskarna går långt i sin slutsats och skriver att resultaten kan förse tränare med ett användbart verktyg för att exempelvis utforma individuella träningsprogram för unghästar.


Även polska forskare har tittat på virvlar med de valde att jämföra hjärtfrekvens och beteende hos de hästar de studerade. De hittade inga tydliga skillnader.

Brittiska forskare har i en liten studie konstaterat att hästar med medurs virvel tog flera steg under de timmar som de observerades och det var vanligare att de var "vänsterhänta". De jämförde även prestationen hos fullblodsgaloppörer med utseende på deras virvlar men kunde då inte hitta något samband.


Sammanfattningsvis så kanske inte virvelns utseende eller placering har så stor betydelse för hästens mentalitet eller prestation. Men visst är det roligt med gamla skrönor!


Text från: "Forskning och fakta"

 

 

 

 

 

Av Sofia Lindström - 4 april 2013 22:17


Nu ska jag sova! Får skriva ett roligare inlägg i morgon. God natt alla underbara läsare!



 


 

Av Sofia Lindström - 3 april 2013 20:47


Åh, härliga dag!


Idag har Elin varit här. Vi pysslade med hästarna och borstade dom i hagen. Efter ett tag frågade jag om hon va sugen på att rida lite barbacka, och det tackade hon inte nej till!   

Vi hoppade upp och grejade mest i skritt. Undelaget är rätt dåligt då det är hårt och knöligt på vissa ställen, och sedan mjukt och halt på andra. Inte ultimat om man säger så.. Men i skritt fungerade det aldeles utmärkt, och nyttigt för hästarna det med!

Jag kunde inte hålla mig och tog ett par galoppsprång med Totto, vilket gick sådär. Hahah..  

Elin är väldigt förtjust i Mimmi, vilket är väldigt roligt tycker jag. Det är ju en bonus om man säger så. Hahaha..

I helhet skötte hästarna sig väligt bra! Totto är fortfarande rädd för att jag ska ge honom stötar, men jag tror det blir bättre med tiden!

Massor med mys!


 


 

Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards