sofiastotto

Alla inlägg under juni 2013

Av Sofia Lindström - 27 juni 2013 06:42


Hur gick det i måndags då? (Herre gud är det så länge sedan?) Linnea va här och hjälpte mig med lite träning.

Hon började med att påpeka att va inte har samma tänk angående kontakt, ja, vi känner varandra ganska bra på den punkten och vi kommer aldrig att komma helt överens där. Men det fick gå ändå. Jag ville ha hjälp med min sits och även ha ögon på backen för att informera om vad Totto behövde tränas på.


Vi skrittade fram och joggade igång honom lite innan vi saktade av och började på med lite skänkelvikningar. Jag insåg ganska snart att det va ett tag sedan jag och Totto tränat på de. Viste att han kunde men att det va så ringrostigt visste jag inte. Hahaha.. Jag beslöt mig för att ta det i trav istället då jag ville ha lite mer frammåtbjudning. Det är  det man söker i en skänkelvikning. Först en frammåtbjudning som man sedan kan samla ihop till en sidoförande väg.


Nu gick det bättre, inte klockrent såklart, men bättre i alla fall. Efter ett tag kom vi fram till att Totto behövde tränas mer i vänstervarv. Han ville inte riktigt i det varvet, och det blev en hel del volt åt det hålet för att han skulle lossa där. Ställde honom utåt för att sedan smyga in honom mot mitten.


Vi kom till en punkt som det bara inte gick att rida honom på. Han ville helt enkelt inte. Han tjurnade till totalt! Men efter en del lirkande så släppte han efter och tre sekunder senare släppte jag honom och han fick skritta av på lång tygel.


Passet innehöll lite trav men mest skritt. Red nästan en timma, men som sagt 90% skritt så det överlevde vi allt.


Kändes väldigt nyttigt att ha en på marken som tjatar lite på en. Behöver verkligen det! Och min sits är i stort behov av att tränas.



Linnea kommer antagligen på måndag igen. Kul!   


Pigg avsvampad häst efter passet. Snutte då   :

 


 

Av Sofia Lindström - 26 juni 2013 20:02


" Vid en förhållning med ett delat pessoabett trycks bettet ihop och ger den omtalade nötknäppareffekten mot hästens gomtak, samtidigt som bettet trycks uppåt mot hästens tänder. När detta sker kan hästen få skador på gomtak, tänder och inte minst mungipor, förutom trycket och friktionen är nypskador väldigt vanliga då mundelen förflyttas långt på bettringen. Pessoabettet ger även gageffekt, trycker i nacken, när detta sker vill hästen sänka sitt huvud för att undvika obehaget i nacken, men samtidigt vill hästen höja sitt huvud för att undkomma smärtan som uppstår i munnen. Bettet ger dubbla signaler och skapar frustration hos hästen! "

-Okänd


" Missbrukande av bett är aldrig bra men faktum är att pessoabettet aldrig är bra på grund av dess funktion och den reaktion och de skador det orsakar hästen. Ofta är det så enkelt som så att de som väljer att rida på pessoabett inte vet om dess funktion, man kan inte veta allt! En hästmänniska som förstått funktionen hos ett pessoabett skulle dock aldrig vilja stoppa det i en hästmun och jag hoppas att denna text givit dej den förståelsen! "

-Okänd


   


Någon av er som använder pessoabett, eller har en annan åsikt?

 

 

 

 

 



Av Sofia Lindström - 25 juni 2013 22:30


Jag skriver om träningen för Linnea imorgon. Behöver gå och lägga mig nu!   


 


 

Av Sofia Lindström - 24 juni 2013 09:25


Igår skulle igentligen Linnea kommit och haft lektion med mig, men tyvärr så regnade det så mycket så att vi fick ställa in. Vi har bokat in preliminärt idag istället. Hoppas verkligen på att det inte regnar mer idag, och att underlaget i inhägnaden håller. Det är ju bara jord i inhägnaden, så regnar det för mycket så blir det halt.   


När jag gick ut till hästarna igår så funderade jag på hur och vad jag skulle göra. Hade egentligen tänkt att rida Totto, men vill gärna att han står dagen innan träning då han beöver den energin till tränings passet. Valet blev i alla fall enkelt när Mimmi kommer i trav och gnäggade och det syndes på hela hennes kropp att hon ville med in.

Hon hoppade i grimman och hängde lydigt med.   


Det va ett tag sedan jag red Mimmi. Sist va det i repgrimma och halsring barbacka. Denna gång tog vi träns och westernsadel.

Vi red runt lite i våran skog. Både Mimmi och jag njöt. Hon va pigg men höll sig i skinnet. Hon gick på fort frammåt men taktade inte. Red i alla gångarter i skogen även om det mest blev skritt.

Jätte nöjd med henne!



Trött och nöjd Mimmi efter vår lilla tur:

     


 

Av Sofia Lindström - 23 juni 2013 20:59


Så här ser min sadelkammare ut idag:


           


Vad tycker ni?    


 

Av Sofia Lindström - 22 juni 2013 10:50


En dansk studie har visat att hästar ligger ner något mer i en stor box än i en liten och flera studier visar att hästar ligger och sover mer på halm jämfört med spån. För hästar som släpps ut på bete kan det ta några dagar att slappna av så mycket så att de får ro att lägga sig ner. Däremot går det fortare för alla att känna sig trygga om det finns någon häst i flocken som gärna lägger sig. Hästar som ställs i spilta första gången kan i vissa fall undvika att lägga sig ner och till slut drabbas av sådan sömnbrist så att de somnar stående och ramlar.


 


 

Av Sofia Lindström - 22 juni 2013 10:24


Hittade en bild på brännmärkningar till häst och vad dom tillhör för någon ras:


   


Har ni en häst med brännmärkning? Vilken ras i så fall?   



 

Av Sofia Lindström - 21 juni 2013 15:44


Idag red jag barbacka på Totto. Red honom i en av sommarhagarna. Det va extremt mycket flugfän som irriterrade oss, och störde mest hela tiden. Men Totto va mjuk och fin och skötte sig galant i alla gångarter.

Innan vi gick ut passade jag även in hans nya träns, samt satte på det gamla bettet igen, då det jag testade i tisdags(?) inte va något vidare.


Vill gärna ha lite bett att byta mellan, men Totto trivs väldigt bra med det tunna tredelade bettet som han har. Kanske ska jag testa ett rakt som jag hade på honom för några år sedan. Hmm.. får fundera på det.


Med tanke på att han inte rids varje dag så är det nog ingen fara i hans mun ändå, samt att jag inte håller direkt i honom. Men man blir ändå så mammig.   


I alla fall så passade han SÅ himla bra i tränset! Åh, jag är otroligt nöjd med det! Hur mjukt och fint som helst i lädret. Och tyglarna, ja dom va lika trevliga dom! HAPPY!   



Vad tycker ni?

 

 

     

 

 

Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5
6
7
8
9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Skapa flashcards