sofiastotto

Alla inlägg under juli 2013

Av Sofia Lindström - 16 juli 2013 21:25


Idag va Marja här och gjorde Equine Touch på hästarna.   


För er som inte vet vad det är så hittade jag en text som jag delar med mig


* Equine Touch (ET) förebygger skador, lindrar smärta och förkortar skadeperioden hos hästen.

Onda ryggar och nackar, problem med leder, oren gång, sen- och muskelskador, snedhet, mentala problem osv. ET aktiverar och hjälper igång kroppens egen läkningsförmåga. ET används också med fördel i förebyggande syfte och för alla hästars välbefinnande.


ET är en icke-diagnostisk, mjuk, manuell terapiform där hela hästen behandlas med en förutbestämd serie av unika, mjuka, vibrationsframkallande grepp på den mjuka vävnaden.


ET är egentligen inte en terapi i sig, och ändå har det visat sig att man får kraftfulla terapeutiska effekter på en mängd olika problem hos hästen både fysiska och psykiska. De mjuka procedurerna påminner hästens kropp på cellnivå att återbalansera sig och därigenom stimuleras kroppen att uppnå ett idealiskt jämviktsläge, i vilket de mest varierande problem påverkas på alla nivåer.

 

ET innefattar inga manipulationer eller justeringar av skelettet, utan de mjuka greppen utförs endast över muskler och den mjuka bindväven. Då greppen utförs korrekt framkallas en djup avslappning i spända och trötta muskler, återhämtning av skadade och atrofierade muskler gynnas, smärta lindras, blodcirkulationen ökar, lymfdräneringen främjas.
Hela kroppen balanseras fysiskt och psykiskt, energiblockeringar frigörs, qi-flödet i meridianerna stimuleras. På så sätt främjas kroppens egen läkningsförmåga på ett skonsamt sätt.


ET är inte avsedd att på något sätt ersätta den normala veterinärmedicinen.
Samtidigt som Equine Touch har den unika förmåga att stå på egna ben som ett korrigerande system på alla nivåer, fungerar det utmärkt som komplement till veterinärmedicinsk behandling, akupunktur, osteopati, kiropraktik, homeopati, örtmedicin och andra energibaserade tekniker.


__________________________________________________________________________________________________


Både Totto och Mimmi blev väldigt avslappnade under behandlingen. Båda tuggade nöjt och slickade sig runt munnen.

Marja är lugn och gör ett fint jobb med hästarna, det märkt att hon bryr sig om dom! Hon har inte brottom med det hon gör utan är noggrann och läser av hästarna för att hålla koll på hur dom reagerar för olika tryck. Det märks på henne att hon tycker att det är intressant att gå igenom kropparna på hästarna. 


Marja kommer om en vecka igen.   

Känner mig nöjd med dagen och det ska bli spännande att rida hästarna imorgon!   


Här är Totto mitt under behandlingen:

 



 






Av Sofia Lindström - 15 juli 2013 18:48


Hittade en liten mening/sitat som jag tyckte va så bra på Lina Zachas hemsida, och kunde inte motså att sätta den på min header.   


" Hästen bryr sig inte om namnet på det ni tränar, bara känslan.. "

 

 

 

 

Av Sofia Lindström - 15 juli 2013 12:22


Något som jag aldrig trott att jag skulle skriva om Totto är att han har blivit pigg och tittig (?). Han har aldrig betett sig så som han gör nu.

När vi rider ihop med Mimmi så är han rädd för Mimmi och kastar sig åt sidan så fort hon kommer i närheten, och dom står ju tillsammans i hagen så man kan verkligen undra varför han beter sig som han gör nu!


Har fodrat honom med havre under en period nu, men slutat då han inte beter sig på ett bra sätt.   

Han blir pigg på havre, men han ser även spöken när han går på det.

Jag har fodrat honom med havre en annan period, fast det va för längesedan. Och då menar jag ju i en större mängd, inte bara ett par deciliter. Förra gången så blev han inte så "spooky!" utan blev bara piggare.


Pratade med Linnea om det och bestämde mig för att testa ett foder som hon har till sin häst istället för havren. Hon kallar det för "Turbofoder". Han har gått på det i en vecka(?) ungefär, och han har blivit pigg! MEN ser fortfarande spöken...   


Eventuellt har han överskottsenergi. För även som jag rider honom mer nu för tiden så är jag fortfarande mesig med själva ridningen och låter honom vila väldigt mycket under passen. Och ja, han är en unghäst så det måste han ju få göra. Men jag tror jag kanske skulle behöva galoppera honom mer, och även låta honom rulla i en galopp under lite längre perioder.


Jag vet inte man det kan ju vara en ide att testa! Vad tror ni? Har ni varit med om något liknade?


Tråkigt är ju att det smittar av sig på mig med, man blir ju inte direkt modigare av att hästen skyggar och kastar sig åt sidan för småsaker, som att Mimmi går förbi tex. eller för en sten elller nytt hinder osv.


Min lilla fjant:

 


 

Av Sofia Lindström - 14 juli 2013 21:55


Sov inte mycket inatt... Eller Erik sov inte bra inatt, han tyckte att det va för varmt, och det är han väldigt duktig på att påpeka.. Hahahahah... Så han höll mig vaken många timmar i natt. TRÖTT!


Red i alla fall Totto idag, han va verkligen super fin! Jätte mjuk! Arbetade honom i alla gångarter. Hade tänkt mig att rida ett långt pass, men han skötte sig så bra så jag red bara en kvart innan jag skrittade av. Så kan det gå.   

Min medryttare och Mimmi har varit ute i skogan två dagar i rad ensamma. Det har gått super bra! Kul!



   

Av Sofia Lindström - 13 juli 2013 09:57


Fakta från: Forskning och fakta


Att diskutera människors vikt är känsligt. Med jämna mellanrum kommer frågan om hur tungt hästar kan bära utan att fara illa och för ridskolor och turridningsföretag är frågan ständigt aktuell. Japanska forskare uppmärksammade frågeställnignen och bestämde sig för att försöka hitta ett sätt att mäta när hästen blir negativt påverkad av ryttarens vikt. Utgångspunkten för dem var från början ridning för funktionshindrade. Där är problemet många gånger extra stort, bland annat för att dålig kroppskontroll anses förvärra situationen för hästen.


De använde sig av inhemska Hokkaidoponnyer. Medelmankhöjden för hästarna i studien var drygt 140 cm och medelvikt 340 kg, det vill säga i storlek ungefär som en Islandshäst. Hästarna reds av samma ryttare som vägde 66 kg men de lastades med olika extravikter. Under försöket fick de bära mellan 80 kg och ända upp till 130 kg. Forskarna mätte symmetrin i skritt och trav och de hävdar att när gångarterna blir osynkade är det ett tecken på att hästen bär för tungt.


Hästarna i studien verkade klara vikter upp till 95 kg ganska bra men när de hade 100 kg på ryggen syntes en tydlig brist på symmetri. 100 kg motsvarar 29 procent av hästarnas kroppsvikt. Det är viktigt att tänka på att detta alltså var totalvikten som hästen bar, inklusive all utrustning.

Forskarna poängterar att olika raser är viktbärande i varierande grad och det går inte att dra slutsatser till alla typer av hästar från deras forskning. Däremot kan metoden förmodligen användas för att bestämma viktgränser för olika raser, menar de.


 


 

Av Sofia Lindström - 13 juli 2013 09:12


Svarar på lite frågor:


Hej!
Rider du varje dag?
Vad är det för raser?
Det högsta du har hoppat?
Kramiz Girlystuff


http://GirlyStuff.bloggplatsen.se

 

 

*Nej, jag rider inte varje dag. Upp mot 5dagar i veckan försöker jag satsa på med min unghäst. Totto är 5år och då är rekommendationerna att de ska gå upp till 5 dagar i veckan. Ibland blir det dock mindre, men vi börjar komma igång och försöker att satsa på att han ska gå 5dagar i veckan. 

Mimmi har nu en medryttare, så henne rider jag inte så mycket nu. Skrittade henne igår barbacka i repgrimma, men annars va det ett tag sedan jag red henne faktiskt.

 

*Båda hästarna är korsningar.

Totto är korsning; Tinker/halvblod/fullblod.

Mimmi är korsning; Arab/halvblod, dock är det mest arab i henne.

 

*Jag har hoppat 130-135 som högst på lite olika hästar. För ett tag sedan tyckte jag inte att det va speciellt högt, men idag är jag betydligt mesigare.   För ett par år sedan på hoppade jag 115barbacka.   

 

 

Hoppas svaren är okej!   

 

Gammal bild på mig och hästen Anna:

 

 

 

Av Sofia Lindström - 12 juli 2013 11:08


Igår ställde jag fram hinder tills min medryttare skulle komma. Jag gjorde även ett par nya terränghinder i sommarhagen. Mlade lite på mina bommar häromdagen. Fick bli lite rödfärg på dom.   Tyckte det belev ganska bra ändå.



Pågående målning:

 


Hindren i inhägnaden:

 


Ved som jag la i en hög, varför inte lixom. Hahaha... :

 


Tunnor (tyckte det va gulligt med lilla trädet emellan tunnorna   ):


   


Och sedan ett "vanligt" hinder i naturfärg:

 


Vad tycker ni om hindren?   


 

Av Sofia Lindström - 12 juli 2013 09:41


Jag va visst i shoppartagen igår.    Som jag skrev igår så budade jag hem en hoppgjord, senare på dagen budade jag även på ett Catago flugtäcke till Totto. Sen gick jag ut på Hastnet och fick syn på en fårskinnspadd som jag ville ha. Har mailat och fört över pengar för padden. Så nu är det bara och vänta och hoppas på att jag får alla grejer.   


Hoppgjorden behöver jag som sagt då Tottos nuvarande sadelgjord är för lång. Jag har 3till men dom är på tok för korta istället.


Jag köpte ett nytt flugtäcke till Totto för inte alls längesedan från Horze. Det va 20-30% på det så jag passade på. Dock va spännena väldigt dåliga på det. Totto fick ha det över natten en natt och morgonen där på så hade han klättrat ur täcket och det hade spruckit och gått sönder på flera ställen. Inget mer sånt täcke för våran del. Va ju rädd att även han kunde gått sönder.   


Sen behöver Mimmi en padd till sin nya sadel då den är lite stor till henne. Totto har en fårskinnspadd då jag medvetet har ett större järn i hans sadel så att det ska kunna få plats en padd under. Sen sålde jag en padd på loppisen som jag sålde hästgrejer på. Vet att jag tänkte länge på om jag skulle sälja den eller ej. Hahaha... Otur! Men jag hittade en till ett rimligt pris, så det fick bli den.   


Här är grejerna jag köpt:

     


 

Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19
20
21
22 23
24
25
26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards