sofiastotto

Alla inlägg under augusti 2013

Av Sofia Lindström - 13 augusti 2013 18:32


- Skyll aldrig på hästen – dess prestation är ju resultatet av ditt arbete. Antagligen hade du för bråttom igår, eller så red du ofokuserat i förrgår och därför gick det inte som du hade tänkt dig idag. Respekten för hästen uteblir i samma stund vi lägger skulden på den för att vi själva gjort ett dåligt jobb.”

 

  - Jens Fredricson

 

 

 

 

 

Av Sofia Lindström - 12 augusti 2013 18:40


Idag verkade Totto vara liiite bättre. Jag tog in honom och borstade honom sen så tog jag fram stora paddar och lindade hans framben. Ena frambenet va pytte lite svullet, antagligen för att han inte tar så mycket stöd på det. Men han fick i alla fall bandage på båda i fram. Och när jag sedan släppte ut honom i hagen igen, så gick han så gott som obehindrat!   

Ska linda honom nu ett tag, ett par timmar varje dag. Vill dock inte att han har lindor under natten, men på dagen i alla fall.


Hoppas min fina vän blir kry snart!


 


 

Av Sofia Lindström - 11 augusti 2013 20:07


Igår va jag och Totto ute på världens mysigaste uteritt! Det blev mest i skritt och i en skog som vi inte brukar vara i. Både han och jag va superglada och njöt av varje steg. Han va hur trevlig hela rundan och inte rädd för något, han va pigg och frammåt och gick fram överallt utan hinder. MYS på hög nivå!


Idag dock när jag skulle gå ut och kika till hästarna så va Totto halt.    Han va inte svullen eller varm någonstans. Han gick omkring och verkade inte bry sig om att han haltade.

Jag tog ut honom och gick en promenad med honom. Han va VRÅLPIGG(!!!) och ville så gott som gå om mig hela tiden, dock haltandes.

Vet verkligen inte vad det kan vara.. Kratsade ur alla hovarna för att kika om han kanske hade något som fastnat där, men icke. Det troliga är att han har halkat i hagen och sträckt sig.

Ska låta det vara ett par dagar och gå promenader med honom. Blir det sämre så får jag spklart kontackta vetrinär.

Stackars lilla pluttesnutte!   



Finaste killen efter utreritten igår:

 


 

Av Sofia Lindström - 11 augusti 2013 19:51


Totto är halt....   



 


 

Av Sofia Lindström - 9 augusti 2013 21:23


Hittade en bild på Facebook. Caroline och hennes varmblodssto har gjort en fantastisk resa ihop. ---> Carolines blogg!

 

Ur bloggen:

Folk undrar varför jag sysslar med Akademisk Ridkonst. Jag har ofta begrundat frågan noga och ofta har jag gett väldigt informativa svar, men denna gången tänkte jag vara så oförskämda och slänga det i nyllet på folk. Ful som jag är, ibland. Idag tänkte jag låta bilderna tala sitt eget språk; från ridsport till ridkonst.

1

  

 

 

Av Sofia Lindström - 9 augusti 2013 07:03


Forskarna menar att den tidigare oron för fruktaner i gräset är överdriven.


Läs hela texten ---> HÄR!

 

 

 

Jag skulle dock vilja tillägga att om nu inte gräser har en påverkan till fång, så är garanterat övervikt en utav faktorerna!

De skriver om belastningsfång, att om en häst inte belastar ett av sitt ben och cirkulationen blir försämrad, så är risken högre om hästen/ponnyn är överviktig. De balastar ju såklart alla hovar mer om de väger mer än va de borde göra.

En annan sak gällande fång är att man SKA sko av hästen om den fått fång. Detta är för att öka blodcirkulationen i hovarna. Kan även vara så att man måste verka ner hovarna kraftigt så att hästen/ponnyn kan röra på sig bättre. Det kan ha varit så att hästen gått med skor och fått på tok för långa hovar, vilket gör att hästen/ponnyn inte kan gå med ett bra "överrull", och den blir mer stillastående av den anledning.

 

Till saken så ÄR det bättre för hoven att vara barfota i MÅNGA fall!

 

 

 

 

 

Av Sofia Lindström - 8 augusti 2013 17:50


Från Olivias blogg:


 - Först och främst så går det inte att förneka att en häst som går barfota med friska hovar är det bästa. Inget snack om saken. Du kan slänga upp hur mycket motargument som helst till detta men då handlar det inte om vad som är bäst för hästen, utan vad som är bäst för dig.


(Bild från inlägget)

 
  



 - Hästens hov är uppbyggd på ett sätt av en anledning. Hoven är nämligen elastisk. När hästen trampar ner på hoven så utviddgas den och på så sätt blir hoven stötdämpande. Att strålen finns är inte heller en slump. Hästens stråle under hoven kan man säga är som en cirulationspump. När strålen får markkontakt så kommer blodcirkulationen igång i hästens hovar och ben. Och hästens sula är till för att trampas på och användas - hovväggen ska inte ta all tyngd! Har hästen stumma järnskor så stryper man alla dessa funtioner - strålen når inte mark, hovväggen tar all tyngd och stötdämpningen kan inte hämtas i hästens hov utan sker då istället i lederna. Har du hört talas om en häst med ledinflammation...?



 - Men varför väljer vi att då sko våra hästar när vi vet att det bästa är att ha dem barfota? Svaret är enkelt. Det är för att vi ska kunna göra det vi vill med våra hästar utan att behöva anstränga oss allt för mycket. Vi tar en genväg som vid så mycket annat. Dina själviska val kommer självklart att drabba din häst.




LÄS HELA INLÄGGET ---> HÄR!!!

Inlägget innehåller dessutom super intressanta klipp där man ser en skodd häst vs. barfota häst in action!


 

Av Sofia Lindström - 7 augusti 2013 22:09


Hästarna idag efter passen    :

   


 

Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13
14
15 16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Skapa flashcards