sofiastotto

Alla inlägg under augusti 2013

Av Sofia Lindström - 6 augusti 2013 20:22


Äntligen! Nu har min barbackapadd kommit! Sist jag beställde så va dom slut i lagret, men nu fanns dom äntligen för beställning igen. Får se när jag inviger den. KUL!   


 


 

Av Sofia Lindström - 5 augusti 2013 11:17


Även om jag känner mig ganska så ensam häromkring med "mitt tänk" inom ridningen, så är jag långt ifrån ensam!


Här är ett par bloggar som inriktar sig åt "samma håll" som mig inom ridningen, mer eller mindre:


Equiss 

- Inriktat på den Akademiska ridkonsten. Dom skriver texter som är väl genomtänka och skriver en hel del om hästens historia hur den reds förr i tiden, som i krig osv.

 

VivanOlivia

- Bloggen som jag fått mest inspiration av! Hon har tävlingshoppat på hög nivå med sin ena ponny, sedan övergått till mer fri ridning. Hon drömmer om tävlingar på andra villkor än de som är idag; Att man ska kunna välja att rida bettlöst och med halsring och viktigast av allt, i harmoni och glädje!

 

 

Evlira

- Inriktar sig på horsemansship, även hon upptäckte ridkonsten på det mer fria sättet för ungefär ett år sedan. Hon har nu ändrat sitt tänk och jobbar sin häst mycket från marken för att få kontackt på en annan nivå. Mer fritt och på hästens begär.

 

 

 

Detta är de bloggar jag tycker är de mest intressanta att läsa. Mest Olivias blogg då jag känner igen mig i mycket av det hon skriver (även om jag inte har tävlat på så hög nivå som hon gjort) men ändå att vi har gemensamt att vi gått ifrån att vara riktiga tävlingsmänniskor till att tycka tävlingar är egoistiskt och att det faktiskt är vi människor som vill tävla, inte hästens val.

 

 

Såg en film igår som jag fått låna av bästa Marja. En hopptränare uttryckte sig så bra i filmen:

 

- Jag hade börjat känna mig väldigt ensam, började bli osäker på mina egna ideal. När man är ensam och kämpar för det här behöver man stöd från andra som säger; -Ja, det här tror vi också på!
För att det är en mycket större grupp människor som säger; -Det är inte så farligt, gör det som behövs för att vinna!

 

Även detta kom upp i filmen:

 

En man frågade tränaren:

 -Tycker hästen om det, att hoppa och tävla?

Han svarade:
 -Jag gillar inte ordet "tycka om", de har inget val!
Frågar jag hästen om den vill äta i hagen eller bli riden, skulle hon välja att vara på betet.
 Så, tyvärr... men jag gör detta "icke-valet" så trevligt som möjligt!
Det är den enda skillnaden om hästen inte har något val, så måste vi göra det trevligt för den!

 

 

 

Av Sofia Lindström - 5 augusti 2013 09:54


Det är INGEN som tycker och tänker angående "form och bett"?


Är det så för att ni inte bryr er? Ni kör på så som ni alltid gjort bara för att det är enklast så? Är jag helt ensam av alla de som läser min blogg att tycka att man inte ska ha stöd i tyglarna?

 

 

     

 

 

Av Sofia Lindström - 4 augusti 2013 15:16


Till er som inte tror att en häst kan gå i rätt form utan att ha ett stöd från bettet:


     


Dessa hästar är självbäriga, dom bär sin egna kropp och ryttaren, UTAN träns med bett! Att en häst måste ha stöd från bettet är BULLSHIT!!!

 

Att rida med ett konstant stöd är en genväg, man tvingar hästen att göra något som det inte orkar, för att den inte är stark nog. Den använder sitt "femte ben" DIN hand, för att orka bära sig. Hur går er häst om du inte håller stöd i tygeln? Går den helt ur form så är den inte stark nog i sin kropp!

 

Nu menar jag inte att jag tycker alla ska rida runt i halsring på sina hästar. Det har jag inte heller tänkt själv att göra hela tiden, även om jag tycker att det är kul och lärorikt att även rida med halsring då och då! NEJ, men jag vill att ni tänker till! Bara för att någon (eller många) har sagt att hästen behöver stöd betyder det inte att det är det rätta! Öppna ögon och öron, det finns fler alternativ för dig och din häst. Och framför allt, lyssna på din häst!

 

Någon som tycker eller tänker annat får gärna kommentera! Gärna såklart även ni som har samma tänk som mig (och många andra). Vore kul att höra vad folk tänker om bett och stöd/ icke stöd!

 

 

KOMMENTERA!!!!!

 

 


Av Sofia Lindström - 3 augusti 2013 14:03


 


 





Av Sofia Lindström - 1 augusti 2013 21:41


En av anledninganra till varför jag har mina hästar barfota:

 

Denna bild är tagen med värmekamera då det kalla, det blå, benet har en järnsko på sig och saknar cirkulation. Dom andra tre benen är barfota..

 

 

 

 

Av Sofia Lindström - 1 augusti 2013 21:34



...Hästar tar så här många antal steg per dygn:


Uppstallad 24h: 883 steg
Utevistelse 12h: 4 201 steg
Utevistelse 24h ensam: 7 610 steg
Utevistelse 24h med sällskap:12 762 steg?



Källa: Dr. Bowkers forskning



 


 

Av Sofia Lindström - 1 augusti 2013 19:27


Hittade ett inlägg som jag fann väldigt intressant! Visst kan man hopptävla på HÖG nivnå UTAN att hästen ligger i handen!

(Här hade tävlingsryttaren tidigare skadat handen rejält!)


Inlägget från Amanda:

Svar på kommentar


jennifer
jenniferwressle.blogspot.com x

Handen verkar hålla? Påverkar det hans ridning?

Ingen av era hästar har sett speciellt hårda eller tunga ut i handen på de filmer jag sett, undantaget någon häst på någon linje.. Vill du berätta lite hur ni arbetar markarbetet för en fin bärighet utan att bli för kort?
Det är ibland svårt att ha den perfekta banhoppningsgaloppen där hästen tar mark men samtidigt är bärig, lätt i handen och balanserad nog att hoppa lite högre. Framförallt om man har en häst som inte är född med de kvalitéerna. Vill säga att man rätt ofta får en för platt och lång galopp när man vill öva högre tempo (frambensfel som följd), eller en för dålig galopp på första hindret (alla vet ju hur jobbigt det är att komma i bra flyt om man grodhoppat första hindret)..
Tips, tips, tips? (;



 

 

Svar: Hej och tack för frågan!


Handen fungerar bra att rida med, alla andra saker (såsom ta på sig kläder, lyfta saker osv) gör ont. Han har en gipsskena som han fäster med ett bandage på utsidan av handen som skyddar mot eventuella slag mot den brutna delen av handen. Han får hålla tyglarna lite annorlunda och det tog någon dag för honom att anpassa sig, men nu har han fått in tekniken och ridningen ser ut som vanligt igen!


Väldigt rolig fråga då detta är i stort sätt det Ivo lägger enromt stort fokus på i markarbetet. Han är en väldigt okomplicerad ryttare och han övar de mest basic sakerna varje dag. För tänk såhär; under en bana måste hästen kunna öka, minska och svänga. Den måste också vara i balans. Mer behöver den inte kunna för att komma runt en hoppbana på ett bra sätt.


Ivo är väldigt noga med dessa saker. Han övar hästens egna balans VARJE ridpass. Det viktigaste är att hästen hittar sin balans på sina egna fyra ben utan att behöva stöttepelare från andra håll. Det allra vanligaste är ju att hästen hänger i handen som ”ett femte ben” precis som din fråga handlar om. Ivo är väldigt noga med att hästen ALDRIG, inte för en sekund får hänga sig i handen.


För att få hästen självbärig och självbalanserad  övar han övergångar HELA tiden.Så fort hästen vill hänga sig i handen ger han den en ny uppgift, en övergång. Trav, galopp, trav, galopp, trav, galopp. Ingenting i handen, trav galopp, trav, galopp. Så kan han rida i flera timmar om det skulle behövas. Övergångar (om man rider dem väl genom sits och skänkel) hjälper hästen att hitta sin egen balans och sin egen bärighet bakifrån. Viktigt är dock att man tänker framåt i varje, varje övergång så hästen inte tappar bjudningen. Han rider också alltid hästen med hopptempot som grundtempo och ökar och minskar utifrån de tempot. En hopphäst ska ju vara starkast i de tempot den mest använder!


Så helt enkelt. Övergångar är knepet. En rak häst som trycker på med båda bakbenen lika mycket, är mjuk i handen och balanserar sig själv är det optimala för att man ska ta sig runt en hoppbana på bästa sätt.

Sedan måste man ju såklart jobba med smidigheten, men den kommer ganska automatiskt om hästen jobbar på rätt sätt genom ovanstående punkter!



 



    

Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13
14
15 16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Skapa flashcards