sofiastotto

Alla inlägg under september 2013

Av Sofia Lindström - 13 september 2013 21:16


Pappa mår bra idag trots omständigheterna. Han har till och med jobbat idag trots att hans chef inte tyckte att han skulle det..   


Han har brännskador i pappan och på bröstet/magen. De vet heller inte om han eventuellt får "kemastma" efter som att det kunde visa sig efter ett par dagar.


 


Av Sofia Lindström - 12 september 2013 19:53


Idag hände en olycka på Källbergs. Tre man skulle lyfta en tunna med svavel, och de upptäckte att det droppade ifrån behållaren. En man gick fram för att åtgärda läckan, som av någon anleding blev större. Det kom en stråle på honom. Mannen fick föras till sjukhus då svavelsyran gav brännskador på panna och bröst.

Mannen som fick svavel på sig är min pappa.   


Pappa är dock hemma nu. Vet inte hur det är med honom, mer än att det inte kommit in i lungorna och att han då fick åka hem. Men har tänkt att åka hem imorgon för att kolla till honom.


Verkligen inte roligt!   

Av Sofia Lindström - 12 september 2013 07:14


Igår red jag Totto. Han kändes pigg hela framskrittningen, men nör vi sedan kom till trav blev han seg. Eller seg och seg, han joggade på i samma tempo med huvudet nere i backen. Hahaha... Jag lät honom vara där då han är under igångsättning, och tyckte han att det va trevligt att gå där och strecha så kunde han få göra det tyckte jag.

Efter att vi joggat fram tog vi ett par travbommar och även de hinder som jag hoppat med Mimmi dagen innan. Här trodde jag ju sklart att han skulle tänka till, men nja, han hoppade, men inte mycket mer. Hahaha..


Sen kom även en liten ponny ridandes på grusvägen. Det tyckte Totto va väldigt intressant och ville inte röra på sig helst, för han villa stå och lyssna och titta. Jag lät honom faktiskt även göra det. Dom ser ju inte så många andra hästar och jag tycker det är bra att dom fr se några lite då och då!


Totto skötte sig i alla fall fint! Galoppfattningarna va det som va trevligast, då jag bara behövde tänka galopp och då fattade han själv. Fattningarna va på bakbenen och han gallopperade på i ett okej tempo.



Idag hoppas jag att jag orkar rida ut en liten sväng. Mimmi står först på tur! Ska försöka att åtminstone rida hästarna varannan dag ungefär, så att jag rider en häst om dagen. Vi fr se hur länge det håller i sig.   



 


 

Av Sofia Lindström - 11 september 2013 20:39



 - Människan försökte för flera tusen år sedan hitta ett sätt att kontrollera hästar på. Man gjorde ringar som sattes fast mellan näsborrarna (som man ibland kan se hos vissa nötkreatur) och dessa fungerade bra ett tag. Området kring ringen blev svårt skadat och trasades dock snabbt sönder vilket gjorde ringen oanvändbar. Man sökte då efter ett ställe som skulle vara mer smärtsamt för hästen och hittade kroppens känsligaste ställe; Munnen... -



 


 

Av Sofia Lindström - 11 september 2013 06:49


Igår tog jag in Mimmi för lite ridning. Hon är alltid så söt när jag ropar på henne, då släpper hon allt för att setsa öronen och kika på mig, som om hon undrar -va det verkligen mig du ropa på?   Hon hoppar även i grimman s fort man tar fram den. Gulliga häst!


Jag rycktade henne länge då det kändes som ett tag sedan som hon fick sig en rejäl borstning. Jag velade länge fram och tillbaka med vad jag skulle ha för utrustning. Tillslut blev det hoppsadel och sidepull.

Har inte testat sidepullet på henne frut då det har varit på tok för stort. Men igår bestämde jag mig för att göra mer hål så att det tillslut passade.


Mimmi va pigg och glad. Hon verkade vilja jobba och hon va med mig hela tiden. Jag skrittade fram och sedan joggade jag henne i trav. Hon va super fin på sidepullet! Kändes mer stadig och jämn på det än på bett faktiskt! Det enda som blev lite tokigt en gång va att hon högg efter tygeln och fick en rejäl tygelbit i munnen som hon sprang iväg med. Dock blev hon nog lika förvånad som mig så och spottade ut den rätt snabbt. Hahahaha...


Vi tog även ett par skutt igår. Började med ett par travbommar och sedan rullade vi ett par hinder snett igenom. Hoppade endast i trav då hon hoppar bättre då.

I början så lyfte hon knappt på fötterna och rev ett hinder när vi kom på det andra gången. Efter det så smackade jag till precis i det sista innan hoppet.

Det kändes jätte bra tillslut och Mimmi hoppade utan att kika på hindren och med glädje. Hon sög tag i varje hinder och gallopperade nöjt efter skutten.



Kommer definitift rida mer på sidepullet! Kanske att jag har det som hoppträns till båda hästarna så att man byter huvudlag och bett regelbundet. Vi får se.   



Banan vi hoppade:

 


Avskrittning för hand, Mimmi passar på att äta lite:

 

 


 



Av Sofia Lindström - 10 september 2013 09:02


I söndags(?) tror jag det va, red jag Totto. Han fick barbacka padden på sig och ett vanligt träns. Tänkte jogga och känna på honom lite. Det är verkligen dags att sätta igång honom mer nu!

Han va i alla fall super nöjd! Redan när jag hoppade upp så blev han glad och väldigt frammåt. Jag ångrade mig lite att jag inte tog en vanlig sadel, men den oron försvann fort.

Även om Totto är pigg så händer det inget, eller hur man ska säga. Han sköter sig ändå och han är så lätt att hänga med, så det är inga problem att rida barbacka. Jag måste dock påminna mig om det då jag glömmer av det hela tiden. Ni vet nog hur det är när man sitter på en häst och det känns som att den ska sticka iväg eller busa. Med Totto så har det dock aldrig hänt att han har busat iväg med mig.   Som tur är, och "peppar peppar".


Vi red runt och jag kände på honom i alla gångarter. Han va dock lite konstig för i ett av hörnen ville Totto gärna vika av och dra sig mot mitten. Jag tryckte tillbaka honom ett par gånger, men sen lät jag honom visa mig vad han ville, då han absolut ville in mot mitten.

När han fick fria tyglar så gick han fram till ett hinder, eller hinder och hinder, det va en hög med bommar, pressening och ett longerspö, men absolut kunde det va ett hinder.


"Hindret"

 


Jag antog att han ville hoppa, men trodde faktiskt inte att han ville hoppa just det hindret, då jag själv skulle säga att det nästan va ett "skrämselhinder" vilket han brukar vara lite töntig med, och som sagt så red jag barbacka..


Jag gjorde en stor volt och visade honom hindret. Jag tänkte här att nu får han bestämma om han vill hoppa eller inte, för jag va faktiskt inte så sugen på det med tanke på att jag inte viste vad han skulle göra (kasta sig åt sidan, hoppa vrål stort..)


När Totto nu fick chansen tar han trav av sig själv, han spetsade öronen, fattade galopp och tar hindret klockrent!

Efter hindret va han som en ostbåge och studsade iväg i bockasprång, HUR nöjd som helst! Hahahahaha...


Tokiga häst! Han får mig alltid på så bra humör! Vore så kul om man kunde ha filmat honom när han gjort något liknade, för han gör ju faktiskt sånt här lite då och då. Han måste ju älska att hoppa, och han visar mig å tydligt! Hihihihi.. Söta häst!   


Totto från ett annat tillfälle då an absolut inte ville stå still när jag grejade med honom:

 


Men vem kan bli arg på en sån här snygging?

 


 


Av Sofia Lindström - 9 september 2013 19:25


Jag vet inte vart jag ska börja... Har en hel del att blogga om som hänt den senaste tiden. Inget WOW kanske men saker som rullat förbi och trevliga upplevelser med hästarna. Kommer väl bli så att jag glämmer av vad som hänt..   

Jag har dock tagit en del bilder, så jag kanske återfinner berättelserna bakom dom.   Vi får se!


Igår fyllde jag hela 26år. Gud vad tiden går fort! De närmsta ifrån familjen va här och fikade, och sen fick Mimmi agera "ponny" så att barnen fick rida lite. Hon skötte sig så fint så!   



Så här mysigt hade Erik gjort det igår på morgonen. Frukost på födelsedagen är den bästa frukosten på året.   :

   


 


Av Sofia Lindström - 8 september 2013 20:38

Från Hippson:

Så utfodras en äldre häst


Hej!
 
Jag undrar hur man ska tänka vid utfodring av äldre hästar. Jag har en 26-årig C-ponny som lyckligtvis har fullt fungerande tänder än så länge och är relativt fin i kroppen. Men visst börjar åldern märkas av sett till pälsen och musklerna, om än inte så mycket i dagsläget.
Hon hålls igång med varierad, lättare motion cirka fem dagar i veckan. Nu på sommaren går hon på gräs dygnet runt, utan tillskott (endast salt). En uträknad, balanserad foderstat är givetvis A och O, men om det inte räcker - vilka tillskott kan vara bra för äldre hästar som börjar "tappa formen"? Någon speciell fodersort som är lämplig att ge för att de ska behålla muskler, och hålla sig fina i pälsen - framför allt vid fällning? Bör man tänka på något särskilt under betesperioden?
  
Tacksam för svar!
Cecilia


Jenny Redgårds svar:

 

Hej Cecilia!
  
Äldre hästar kan ibland få svårare att tillgodogöra sig näringen i fodret och därmed få ett ökat näringsbehov. Ibland beror det på tänderna och på sämre förmåga att tugga fodret, men även äldre hästar med bra tänder kan behöva en ökad fodergiva på grund av sämre upptagningsförmåga av näring i tarmarna.
  
Så länge hästen inte har något problem med tänderna bör du i första hand tillgodogöra det ökade näringsbehovet med ett bra och lättsmält (det vill säga hyfsat tidigt skördat) grovfoder. Ofta behövs en högre andel protein i foderstaten för att hästen inte ska börja tappa muskler. Håll noga uppsikt över hull och förändringar i muskelmassa, en gammal häst som tillåtits falla ur kan vara svår att få i trim igen.  
  
Även behovet av vitaminer och mineraler kan öka något. Om något kraftfoder eller annat tillskott behöver ges beror helt på näringsvärdena i ditt grovfoder. Även den äldre hästen kan mycket väl klara sig på endast grovfoder, om det har ett näringsinnehåll anpassat för hästen. Då behövs endast tillskott av selen och salt.
  
Tänk på att även under betesperioden så behöver hästen tillskott av selen. Om du inte utfodrar med några mineraler behöver detta ges separat. Selevitan som du köper på Apoteket är ett exempel på ett bra selentillskott, som bara behöver ges en gång/vecka alternativt två gånger/månad.



 

Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26
27
28 29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards