sofiastotto

Alla inlägg under november 2013

Av Sofia Lindström - 18 november 2013 17:29


Har gått och blivit förkyld. Har varit lite småkrasslig ett par dagar och nu bröt det ut lite värre. Hoppas jag inte får feber så att jag ändå kan jobba!

Det har satt sig på stämmbanden så jag kraxar rätt bra idag vill jag lova.    Hoppas det går över fort!



Något att tänka på:

 



    

Av Sofia Lindström - 17 november 2013 10:38


Lånad text av Jossefin, HÄR finner du hennes blogg!

Clinic med Jens Fredricsson

Idag har jag och F varit på clinic på Näset, inför Jens Fredricsson. Säger bara en sak, vilken fantastisk ryttare! Jag är sjukt imponerad. En helt otroligt givande clinic. Han pratade PRECIS om det jag försöker jobba fram nu, en supermjuk hand och ridning bakifrån.
 
Han började med att prata om att man ALDRIG, aldrig, aldrig ska dra hästen i munnen. Någonsin. Han visade hur han istället, på en het häst, använde vikthjälperna och lekte med dom fram och tillbaka, ställde och grejade när hästen vart för laddad och ville fram för mkt, istället för att dra i den.
 
Han pratade massor om rakriktning oxå, och om t.ex hästen drar åt nåt håll så är den starkare i motsatt sidas bakben, för då är det de benet som skjuter på "för mkt" i jämförelse med det svaga benet. Så för att få det svaga benet att skjuta på lika mkt så måste man rida på framåt, i trav, så att hästen får sträcka ut ordentligt och ta i med båda bak.
 
Ja, de var massor han sa. Man ska aldrig låta hästen balansera sig i handen på ryttaren osv, och är den t.ex svagare i höger galopp så peppa det bakbenet att ta i lite extra genom att "reta" lite med innerskänkel och ställa inåt. Sen visade han på olika hästar hur han sätter dom på bakdelen i galoppen, innan de får rulla på. Så om hästen börjar dra iväg efter galoppfattning så sätter han dom på bakdelen så att de blir mera självbärig. Och man ska kunna släppa tygeln helt och hästen ska inte öka.
 
Han pratade även mkt om att ta sig från punkt A till B, aktivt, som Jan Brink pratade om tunnelseende på linjer och vägar. Inte slarva. Och en sak, man skulle i princip aldrig rida runt på spåret, utan 1 m innanför. Ridskolerännan som han kallade det. ;) Och det är ju väldigt sant.. Man åker ju bara runt då. Istället för att faktiskt få jobba hästen till rakriktning och balans genom att rida innanför, för då kan man inte slarva.
 
Och för att få en spänd häst avspänd... tydliga hjälper, stå för den hjälp man givit. Aldrig dra i munnen. Allt handlar om en bra och stark sits, stadga.
 
Dethär är ju rena rama grundridningen, och det borde ju vara självklart för många.. Men man (jag iaf) behöver sånahär reminders, för att öka förståelsen för effekten av det man gör.
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Fler såna här cliniks tack! :) Någon som vet en bra runt Töreboda?
 
 
 
 

Av Sofia Lindström - 16 november 2013 17:45


Precis kommit in efter en tur med Totto. Pannlampa is the shit kan jag lugnt säga! Aldrig har jag trott att det skulle gå att rida helt normalt när det är bäcksvart ute, och nej, det går det inte heller om man inte har en ordentlig pannlampa, men nu när jag har en bra så är det bara att rida på som vanligt! Hur skönt är inte det?


Idag red jag och Totto bara fram och tillbaka på våran väg. Eftersom han inte gått sedan i tisdagt så förväntade jag mig att han skulle vara pigg, men han va faktiskt helt lagom! Han va fin i munnen och han trampade på med fin frammåtbjudning utan att jag behövde driva och formen fixar även han helt själv, bara för mig att åka med och störa så lite som möjligt.   

Han blev lite rädd för någon gren som åkte ner i skogen. Det va mörkt så det va inte lätt för honom att veta vad det va som lät. Men det enda som hände va att han ökade traven lite. Jag red då med helt långa tyglar och han gick i en jätte lång och låg form, men jag fick honom lugn efter bara ett par steg och vi kunde fortsätta stretcha!


Det är första gången i Tottos liv som jag rider såhär med pannlampa mitt ute i mörkret och verkligen rider. Har såklart varit ute med pannlampa förr, men då har det varit mest för bilarnas skull, nu har vi det för att rida. Rida dressyr och även galoppera där underlaget håller för det. SÅ KUL!   


Bild tagen förra veckan:

 


 

Av Sofia Lindström - 13 november 2013 20:03


Inlägg från Hippson:

Behövs det vatten i hagen även vintertid?


Hejsan!

Ett väldigt omdiskuterat ämne verkar vara "vatten i hagen på vintern". Vad anser du som veterinär om hästars behov av vatten vintertid? Jag förstår att det i stora stall är omöjligt att flera gånger per dag bära ut vatten till alla hästar, men i stora stall kanske hästarna inte är ute så många timmar heller och om de är det så tycker jag nog att de absolut borde få vatten!

Vi har nu hästarna i ett 22-hästarsstall, där är de ute från 8.00 till 19.00 och äter ett mål hö ute, men det förs inget vatten ut. Vi tycker att det är fel så vi försöker tappert själva att föra dit ljummet vatten. Snart ska vi flytta till ett nytt stall, där finns det än så länge bara kallt vatten, hästarna är ute från cirka 7.00 till 18.00 och äter två mål mat ute, och där anser ägaren också att det inte behöver föras vatten ut.

Vi har nu tröttnat på detta och bestämt oss för att köpa en Thermobar. Men vad är egentligen rätt och fel gällande långa hagtider, mat ute, och inget vatten tillgängligt? Många skyller på att vildhästarna drack sällan, men vad jag har förstått så bestod ju deras foder till 80 procent av vatten, medan dagens tamhästars foder enbart består till cirka 15 procent av vatten, så jag tycker inte att det går att jämföra.

Människor påstår även att hästarna kan äta snö, men de måste väl slafsa i sig ganska mycket för att få i sig tillräckligt med vätska? Speciellt nu i höstvintertider - det är kallt, men behöver inte nödvändigtvis finnas snö.

Tacksam för svar, åsikter, mera information!

/H. Anna


Märta Claesson Lundins svar:

 

Hej!

Jag anser att hästarna behöver vatten dagtid även på vintern. I ditt fall så går ju din häst ute många timmar utan vatten och får torrt stråfoder ute. I vissa fall dricker de heller inte på morgonen innan de går ut för att det är lite stressigt i stallet vid fodringen eller för att de har bråttom att komma ut, och de kanske åt både torrt stråfoder och pelleterat foder på morgonen.

I andra fall så tas hästen in av sin ryttare på eftermiddagen/kvällen och förbereds för ridning utan att den får gå in i sin box emellan och rids svettig innan den sedan får en möjlighet att dricka. En sådan häst har då kanske inte druckit sedan mycket tidigt på morgonen, och ätit en hel del foder dessemellan. Hästar som är lindrigt uttorkade löper ökad risk för att få exempelvis blindtarmsförstoppning, vilket kan leda till svåra koliker och ibland döden. Jag tror att om man ger vatten till sina hästar i hagarna även på vintern så kan vi förhindra en hel del av förstoppningskoliker som vi ser just på vintern.

En häst på cirka 500 kilo behöver bara för ”underhåll” minst 25 liter vatten per dag. Sedan måste man lägga till för om de rids hårt, svettas, har diarré eller förluster på annat sätt.

Lycka till med att övertala de andra i stallet!

Med vänlig hälsning,
Leg.vet Märta Claesson Lundin




Ger ni hästarna vatten ute i hagen?

 

 

 

 

Av Sofia Lindström - 12 november 2013 20:25


Mimmi blev väldigt söt i sin man efter alla flätor som hon hade. Vågigt och flickigt.   


Min söta lilla häst:

   


 


Av Sofia Lindström - 11 november 2013 13:25


Idag är det ingen värme ute. Frostigt, men ganska vackert. Tittade ut genom fönstret och såg att Totto låg ner ute i hagen, skönt?   

Snart blir det en ridtur på honom. Hoppas att han vaknat till tills då!



I morses:

     


 

Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards