sofiastotto

Direktlänk till inlägg 24 september 2014

Aktiv grupphållning/lösdrift

Av Sofia Lindström - 24 september 2014 10:02


Aktiv grupphållning, där hästar lever i grupp utomhus dygnet runt, finns i dag på riksanläggningarna på Flyinge, Strömsholm och Wången och är ett sätt att hålla häst som väcker allt mer intresse. Samtidigt finns det många hästägare som är tveksamma. Bland argumenten mot grupphållning finns oro för ökad skaderisk, att hästarna blir slöa att rida, det är svårt att hämta in en häst ur gruppen, de kommer att frysa och det blir besvärligt att släppa ut hästen efter arbete då den är svettig.

Under seminariet kunde dessa åsikter bemötas med vetenskapligt underbyggda fakta och här på webben presenteras en del av detta. En mer utförlig artikel kommer i Ridsport nr 19.


Per Michanek visade genom fakta att skaderisken är större för hästar som står i box än de som går tillsammans på tillräcklig areal i utedrift; de fastnar i boxgaller, rullar fast i boxhörn, river sig i ögon och näsborrar på inredning och kan få frakturer.


Frågan om hästar tål att vara ute har helt fel utgångspunkt, sade han. Många har föreställningen att hästen är en stor hårig människa som vill leva i ett hus och sova hela natten.

Men hästar har i årtusenden anpassat sig för ett liv utomhus, de har en utmärkt värmereglering och är skapta för att ströva omkring på vidder och leta föda. Det är tvärtom stallet som ger den dåliga hästmiljön.

Bland de punkter som är negativa med stall finns:
* För mycket stillastående
* För dålig luft
* Onaturlig hästmiljö (inte socialisera med andra hästar)
* För stor skaderisk
* Dyrt och arbetsamt för den som sköter hästarna


Per Michanek håller själv fullblodshästar i galoppträning i utedrift och utöver att hästarna är friska och välpresterande, är arbetsinsatsen radikalt mindre än i konventionellt stall:

Det tar tio minuter om dagen att sköta fyra hästar!


För större stall med anställd personal kan det innebära stora besparingar. Genomsnittstiden för att sköta en häst är framräknad till 40 minuter per dag och kostnaden till 4 kronor per minut, vilket ger en årskostnad på runt 60000 kronor per år i boxstallet. Samma kostnad blir cirka 4000 kronor per år i grupphållningen.

Linda Keeling är Sveriges enda professor i djurskydd och hon tog fasta på de välfärdsaspekter som finns kring att låta hästar leva i grupp och kunna socialisera med varandra.


- I moderna hästhållningssystem med boxstall har hästar för mycket ”fritid”, berättade hon. Vilda hästar rör sig mycket mer, de måste aktivt leta upp sin föda och sitt vatten.'


- Våra hästar behöver inte anstränga sig för att få foder, det serveras dem och är mycket näringsrikt. Hästarna är ofta isolerade från andra, med olika problem som magsår, kolik och beteendestörningar som följd.

Professor Keeling är absolut övertygad om att grupphållning av hästar är bästa alternativet för att uppfylla hästarnas fysiska och beteendemässiga behov.


- Men det är viktigt att hästarna har lärt sig att ”tala hästspråk”, att förstå de signaler som hästar ger varandra. Det får man genom blandade grupper där unghästarna får växa upp tillsammans med vuxna hästar som visar dem hur man beter sig.

Initiativtagare till seminariet var Johanna Frieberg på Hjermesta Active Stable, ett inackorderings- och konvalescentstall strax utanför Nyköping, som visades upp som avslutning på dagen.


källor: Tidningen ridsport och Equiss



 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sofia Lindström - 2 juni 2016 11:21

  Jag tror inte att någon som läser min blogg har missat hur nogrann jag är med invänjning på sommarbete? I alla fall så ska jag ändå skriva lite mer om det. ;)   Jag har sedan gräset börjat växa, succesivt vant hästarna vid det gröna "sockret"...

Av Sofia Lindström - 2 juni 2016 11:14

  Här om dagen grävde Erik ner vattenslangen tilll flottören i ena sommarhagen. Innan låg den över marken och vi hade råkat köra över den med någon tung maskin så den hade gått av. Nu har Erik fixat slangen och även gräft ner den. Blev väldigt bra....

Av Sofia Lindström - 1 juni 2016 21:10

  Fick inga bra bilder på blommorna. Men dom får duga sålänge. Blommorna blir lite snyggare när dom har fått gro till sig lite, just nu så ser dom lite taniga ut. Hade tänkt att ha polkapetunier vid stallet, men hittade inga. Så det fick bli gula m...

Av Sofia Lindström - 1 juni 2016 13:17

  I söndags släpptes hästarna på sommarbete. Det blev inte så mycket spring på hästarna, tyvärr, hade gärna velat ha en del "spring"bilder när jag stod i högsta hugg med kameran. ;) Men några bilder blev det allt. Här kommer ett gäng:      ...

Av Sofia Lindström - 1 juni 2016 09:14


  Nu har jag gått på ledighet. Till en början är det semsterledighet och sen går det över i föräldraledighet. Så jag kommer vara hemma länge, länge nu. Känns jätte konstigt! Men såklart jätteskönt och välbehövligt! :)   Har börjat på att plate...

Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards