sofiastotto

Alla inlägg under maj 2016

Av Sofia Lindström - 14 maj 2016 09:41

19februari såldes Mimmi. Jag hade då ägt henne i nästan 4år. 4år med en otrolig utveckling, både hos mig, men framför allt för Mimmi. 


Mimmi såldes tillbaka till Marja som jag köpte henne av. Marja hade ägt Mimmi från att hon va ca1.5år fram tills jag köpte Mimmi som 12åring. Marja hade valt att skriva i kontraktet att hon ville ha förtur om jag tänkt sälja henne i framtiden.


Varför Mimmi såldes, är det många som undrar.

Till en början så hade jag tänkt ha Mimmi på foder. Men när vi sålde min lägenhet och fick så pass mycket pengar för den så kände jag att jag "lika gärna" kunde köpa henne. Tanken va att hon skulle gå som sällskap/promenadridning hos mig. Dock ville Mimmi mer, hon älskade min uppmärksamhet och sprudlade av lycka när vi red ut. Därför började mitt samvete att tryta när jag gång på gång valde Totto för en tur och såg Mimmis besvikna blick.

Då bestämde jag mig för att skaffa en medryttare på henne. Detta va inte lätt! Mimmi är en väldigt speciell dam och jag visste faktiskt inte hur jag skulle våga att någon annan red och hanterade henne.


Mimmi blev så otroligt fäst vid mig. När jag bad någon annan att hämta henne i hagen, så vände hon bara på klacken och gick iväg. Det har hon gjort för mig 2ggr på 4år. Den ena gången när hon inte kom när jag ropade, så hade hon feber, och den andra gången när hon inte kom så hade hon ett svullet ben. Så när Mimmi inte kom fram till mig så visste jag att det va något som inte stod rätt till! Alla andra gånger och dagar så har hon kommit med öronen spetsade och alltid hoppat ner i grimman.


När någon av mina medryttare hade Mimmi i stallet, och jag gick iväg så att Mimmi inte såg mig, så började hon bröta runt i stallet och blev okontacktbar för den som stod inne med henne. Så fort jag kom tillbaka så stod hon lungt och fint och rörde inte en hov.

Hon hade svårt att lita på folk och hade valt mig som den som gick att faktiskt lita på, vilket i vissa situationer kunde bli lite jobbigt. Jag kunde ju aldrig veta hur hon skulle sköta sig med andra. Jag va alltid tvungen att vara med för att hämta henne i hagen osv.


I ridningen va hon inte heller värdens enklaste. Hon har humör så att det räcker till 10hästar till, ett fuxsto ända ut i hovspetsen. Man fick alltid klappa henne medhårs!


Jag minns när jag red henne i början att jag fick tänka om väldigt mycket. Jag fick helt enlkelt lägga allt jag lärt mig på hyllan, och låta Mimmi förklara för mig hur hon ville att jag skulle rida henne. Om man la på en skänkel på fel tidpunkt, eller bad om galopp när hon inte va sugen på det så blev hon så sur att hon högg en mot fötterna.


Galoppen va inte heller det lättaste i början. Ute har det alltid gått bra dock, när vi galopperade på rakt fram så va det inga konstigheter. Men att galoppera på banan.. det va en bergochdalbana som inte va och leka med! Hon bockade, vred och kråmade sig, flängde med huvudet och böt till korsgalopp. I allt detta så gick det även i 180knyck. Men, det va bara att sitta och åka med. Jag satt alltid i lätt sits, lät henne rulla på med glappande tyglar och tänkte bara på mig själv att vara så följsam och så lätt som jag bara kunde, så fick Mimmi greja bäst hon ville.


Detta blev bättre och bättre. Även om det tog lång tid och mycket svett och tårar.


Mimmi hade några medryttare som kom och gick, tills vi sedan hittade Emma. Emma, Emma vilken fantastisk person du är!


När Emma kom och provred Mimmi, så hade vi (jag och Mimmi) kommit så pass långt att Mimmi hade börjat acceptera det mesta från ryggen. Hon hade såklart fortfarande humör, men hon va mycket mycket mer förlåtande än vad hon tidigare varit.

Emma va väldigt grön i sin ridning. Och provridningen gick väl, ja, det gick sådär. Emma hade svårt med det mesta och hade inte riktigt koll på sin kropp. 

Jag va väldigt skeptisk till om jag tyckte att det skulle vara en bra eller dålig idé att låta Emma rida Mimmi. Men Emma övertalade mig med att säga - "Jag VILL verkligen lära mig att rida henne!"

Att hon sedan tyckte att Mimmi va otroligt vacker och härlig gjorde ju inte valet svårare, än att jag lät henne göra ett försök!


Det kändes som att Emma gillade Mimmi från dag ett, även om inte ridningen fungerade utmärkt så fanns ju ändå viljan och glöden där!


Mimmi gillade Emma, men som med alla andra så ville hon inte bli hämtad i hagen, hon blev även orolig i stallet när jag lämnade dom ensamma osv. Men detta växte bort. I stallet så gick det från att inte vilja stå still när jag lämnade, till att bara vända huvudet och kika efter vart jag tog vägen, till att faktiskt kunna vara med Emma helt ensam. Och tillslut så kunde hon till och med hämta Mimmi i hagen och ta ett ridpass i paddocken helt själva. :)


Mimmi gick ifrån att vara en rätt svår ridhäst, till att vara en superfin läromästare åt Emma. Mimmi sa ifrån med allt som hon inte gillade, och då fick Emma helt ekelt göra om och göra rätt. Perfekt!


Vi hade en mycket fin tid alla vi 4, jag, Totto, Emma och Mimmi. Sen blev den nya lösdriften blev klar. Och jag kände mer och mer att jag ville ha inackoderingar istället för två hästar, varav en som jag knappt red eller själv grejade med. När jag sedan blev gravid så växte tanken på att sälja Mimmi.


Jag hörde med Marja, och även folk i min närhet om det va någon som va intresserad av Mimmi. Men fick inget napp. Marja kom då och hälsade på, och bestämde sig för att köpa tillbaka henne när jag fått någon annan häst som sällskap till Totto.


Då hörde Johanna av sig. Och vi bestämde lite snabbt att hon skulle flytta sin ponny till mig. Hon hade två hästar innan, men kände även hon att hon inte hade tid för bägge. Så så fick det bli. Sivan flyttade hit och Mimmi flyttade tillbaka till sin "nygamla" ägare.


Med blanade känslor såg jag släpet rulla från vår gård med Mimmi i. Mest en lättnadskänsla faktiskt, då jag under en sån lång tid haft dåligt samvete för att jag inte hunnit greja så mycket med Mimmi. Men saknade henne även med en gång! Hon som alltid spetsade öronen mot mig och kom fram och hoppade ner i grimman. Mimmi som snällt ställde upp på mina idéer om att rida ut barbacka i halsring och testa det ena med det andra, TROTTS sitt humör! Mimmi som själv valde vilken sadel, vilket bett, vilket huvudlag, vilken flughuva hon ville ha.. Va hon inte nöjd så berättade hon det! Har aldrig varit med om en häst som "pratar" så mycket som hon gör. Hon har lärt mig massor och det får hon min eviga tacksamhet för.   



           






Av Sofia Lindström - 13 maj 2016 21:47


Blåst, kyla och snart kommer väl regnet närsom. Idag plockade jag av flughuvorna på hästarna och la på dom ett regntäcke nu inför natten. Ser fram emot lite regn faktiskt! Nu är allt så torrt och det dammar och är pollen överallt. Skulle vara skönt med lite regn för då känns allt så mycket renare sen. Sen behövs det faktiskt regn! Ser det framför mig hur betena kommer ta fart om dom får lite bevattning. :)


Nu andvänds inte lösdriften lika flitigt av hästarna, dels så fodrar jag dom ute med hö istället för inne i lösdriften, sen går dom och nopprar gräs. Det är väldigt skönt när det blir lite mindre att mocka i lösdriften nu!


 

Av Sofia Lindström - 13 maj 2016 08:43

Jag och mina idéer.. ;) fick en idé om att ha en liten sittplats utanför sadelkammaren. Tänk så mysigt att kunna ta en kopp kaffe efter ridning tex. Mysigt ju! :)

Erik la ut några plattor lite provisoriskt. Blir nog väldigt bra när det är klart!
Jag har även varit och köpt två stolar och ett litet cafébord. Sen ska en hängande petunia få dekorera ampeln sen närmare sommaren.

Måste visa före och efterbild sen! Då blir det en "förebild" från hur det såg ut när vi flyttad in, sen hur vi har haft det några år, och sen hur det ser ut när det är klart. :)

Ser fram emot resultatet!


 

[Bild]

Av Sofia Lindström - 12 maj 2016 21:28

Totto är en baddare på att byta sida på manen!
Har aldrig varit med om att någon byter så som han gör. Det är ungefär en gång om året det händer, ibland fler gånger. Väldigt märkligt tycker jag.
De flesta hästarna som jag träffat har manen på en sida och byter aldrig.
Vad detta kan bero på är det nog ingen som kan svara på, mer än att det finns teorier.

Vissa säger att manen ligger på den sida som är minst musklad, då muskeln på andra sidan puttar över manen åt ena hållet.
I såna fall så borde hästar med manen på bägge sidor vara extremt liksidiga. ;)

När jag hade ute min massör till Totto senast, så påpekade hon faktiskt att han va väldigt jämn och liksidig, så det kanske har något med det att göra. Eller vad tror ni? Vad har ni hört för några teorier om detta?

Just nu håller han på och byter från vänster till höger sida. Vanligtvis ligger den endast på en sida!

Av Sofia Lindström - 10 maj 2016 21:37


Totto och Sivan är väl inte världens bästa kompisar. Sivan är ett sto och Totto är en valack, räcker det som förklaring tro?;)


Totto gillar att klias och brukar vänligt fråga om lov med en liten lätt gnäggning. Sivan lägger alltid öronen bakåt och piper så fort han närmar sig, och gör han ett nytt försök så vänder hon rumpan till och småkickar. Men dom är i övrigt snälla mot varann, även om det kivas en del.


MEN idag, då hände det grejer! Sivan och Totto stog och kliade varann på manken en rejäl stund. :) Avslutningsvis pep Sivan och la öronen bakåt. Hahahaha.. Men det går ju åt rätt håll i alla fall! :)



   


Av Sofia Lindström - 10 maj 2016 21:26


Idag har jag inte orkat greja så jättemycket. Blev en ganska tuff dag på jobbet för mina fötter och fogar. Har en del problem med foglossning och det blir värre om vi har lite tuffare dagar på jobbet med mycket dammsugning och långa städ. Det går däremot helt okej när vi har lite kortare städ, så att man snabbt kommer ut i bilen och kan sitta en stund. Det går, men det är ju inte jättekul alltid!


Idag har jag i alla fall tvättat några vintertäcken som ska packas ner över sommaren. Känns skönt när det är tvättat och att man kan lägga på rena täcken sen när det är dags att ta fram dom igen!

Dörren till lösdriften har även fått nya krokar. 3st i böjbart gummi. En till varje grimma, praktiskt!

Sen har jag mockat och halmat i lösdriften och hästarna har fått kvällsmat.


Underbara väder, hoppas det håller i sig!


     

283

Av Sofia Lindström - 10 maj 2016 21:21


283 besäkare igår! Herregud säger jag bara, det va ett rejält rekord!   Ingen är gladare än mig!   


Här kommer en härlig Instagrambild. Totto hade lagt sig för att sova. Gott i solen, även om den bränner på rätt rejält stundtals.


 



Av Sofia Lindström - 9 maj 2016 10:17


Eller ut till stallet kanske jag borde skriva istället. :P

Nu när saker och ting faller sig mer och mer på plats så blir jag bara mer sugen på att grej och snygga till. Inte en dag för sent!

Kokar två ägg som jag ska trycka i mig innan, fick ett sånt plötsligt sug på kaviar, så så får det bli. ;)


Idag ska mer saker upp på loftet, har påtok för mycket saker i mina skåp som jag knappt använder. Sen är det så bra att kunna ha vintetäcken och annat på ett annat ställe under sommarperioden osv. För såna saker tar mycket onödig plats när det är så pass lång tid tills nästa gång dom andvänds. Nu är det bara flugtäcken och något regntäcke som behöver vara lättiljängligt.


Får se om Erik köper med sig ett gäng plattor i veckan till våran lilla uteplats vid sadelkammaren. Jag ska hoppa in och köpa ett litet kafébord och stolar. Ser verkligen fram emot att ta en kopp kaffe i solen som en liten paus i stallfixandet. :)


Totto och Sivan har fått på sig varsin flughuva. Nu när värmen kommer så kommer även flugorna..

 



Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7 8
9 10
11
12 13 14 15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Skapa flashcards