sofiastotto

Senaste inläggen

Av Sofia Lindström - 30 september 2014 09:28


Min stora/lilla bomb som jag skrev om för ett tag sedan, är att mina hästar inte ska bo här hemma i vinter. :)


Igår flyttade vi hästarna hem till min kompis Linda. Där kommer dom få bo i en egen hage med en egen lösdrift. Där finns även paddock och min älskade ridskog Moskogen! Habo och ridskolans ridhus ligger även ett par kilometar ifrån. :)


Nu hoppas jag vi hinner få ordning på lite saker hemma, tills hästarna flyttar hem till sommaren igen!


 

Mimmi på plats hos Linda. Totto kom inte med på bild då det blev så mörkt när han väl va på plats.





Av Sofia Lindström - 27 september 2014 10:13


Äntligen, äntligen, äntligen är den åtminstone påbörjad.. Paddocken!


Just nu så ser den ju inte så mycket för världden ut men, som sagt så har det i alla fall hänt.. Något! :P hahahaha.



   

Av Sofia Lindström - 27 september 2014 09:59


Nu är den installerad! :) Erik fick tag på en tvättmaskin och frågade om jag ville ha den i sadelkammaren. Jag svarade såklart ja. :)

Det är ingen stor, utan en vanlig "hustvättmaskin", men två schabrak eller ett täcke osv. får plats utan problem. Plus att jag kan köra lite mer benskydd och så utan att vara rädd för att tvättmaskinen ska slås sönder (den ute i sadelkammaren är ju ändå bara extra :).


Jag har väldigt länge velat ha en tvättmaskin i sadelkammaren. Blir så himla mycket smidigare att bara slänga in en tvätt med en gång efter man ridit tex.


Har ni tillgång till tvättmaskin för era hästgrejer?


 

Av Sofia Lindström - 24 september 2014 10:02


Aktiv grupphållning, där hästar lever i grupp utomhus dygnet runt, finns i dag på riksanläggningarna på Flyinge, Strömsholm och Wången och är ett sätt att hålla häst som väcker allt mer intresse. Samtidigt finns det många hästägare som är tveksamma. Bland argumenten mot grupphållning finns oro för ökad skaderisk, att hästarna blir slöa att rida, det är svårt att hämta in en häst ur gruppen, de kommer att frysa och det blir besvärligt att släppa ut hästen efter arbete då den är svettig.

Under seminariet kunde dessa åsikter bemötas med vetenskapligt underbyggda fakta och här på webben presenteras en del av detta. En mer utförlig artikel kommer i Ridsport nr 19.


Per Michanek visade genom fakta att skaderisken är större för hästar som står i box än de som går tillsammans på tillräcklig areal i utedrift; de fastnar i boxgaller, rullar fast i boxhörn, river sig i ögon och näsborrar på inredning och kan få frakturer.


Frågan om hästar tål att vara ute har helt fel utgångspunkt, sade han. Många har föreställningen att hästen är en stor hårig människa som vill leva i ett hus och sova hela natten.

Men hästar har i årtusenden anpassat sig för ett liv utomhus, de har en utmärkt värmereglering och är skapta för att ströva omkring på vidder och leta föda. Det är tvärtom stallet som ger den dåliga hästmiljön.

Bland de punkter som är negativa med stall finns:
* För mycket stillastående
* För dålig luft
* Onaturlig hästmiljö (inte socialisera med andra hästar)
* För stor skaderisk
* Dyrt och arbetsamt för den som sköter hästarna


Per Michanek håller själv fullblodshästar i galoppträning i utedrift och utöver att hästarna är friska och välpresterande, är arbetsinsatsen radikalt mindre än i konventionellt stall:

Det tar tio minuter om dagen att sköta fyra hästar!


För större stall med anställd personal kan det innebära stora besparingar. Genomsnittstiden för att sköta en häst är framräknad till 40 minuter per dag och kostnaden till 4 kronor per minut, vilket ger en årskostnad på runt 60000 kronor per år i boxstallet. Samma kostnad blir cirka 4000 kronor per år i grupphållningen.

Linda Keeling är Sveriges enda professor i djurskydd och hon tog fasta på de välfärdsaspekter som finns kring att låta hästar leva i grupp och kunna socialisera med varandra.


- I moderna hästhållningssystem med boxstall har hästar för mycket ”fritid”, berättade hon. Vilda hästar rör sig mycket mer, de måste aktivt leta upp sin föda och sitt vatten.'


- Våra hästar behöver inte anstränga sig för att få foder, det serveras dem och är mycket näringsrikt. Hästarna är ofta isolerade från andra, med olika problem som magsår, kolik och beteendestörningar som följd.

Professor Keeling är absolut övertygad om att grupphållning av hästar är bästa alternativet för att uppfylla hästarnas fysiska och beteendemässiga behov.


- Men det är viktigt att hästarna har lärt sig att ”tala hästspråk”, att förstå de signaler som hästar ger varandra. Det får man genom blandade grupper där unghästarna får växa upp tillsammans med vuxna hästar som visar dem hur man beter sig.

Initiativtagare till seminariet var Johanna Frieberg på Hjermesta Active Stable, ett inackorderings- och konvalescentstall strax utanför Nyköping, som visades upp som avslutning på dagen.


källor: Tidningen ridsport och Equiss



 

Av Sofia Lindström - 21 september 2014 13:30


Foder är alltid ett aktuellt ämne! Fick en förfrågan om jag kunde skriva lite om olika typer av foder, vad dom är bra för, och vad som skulle passa en hobbyhäst.


Till en början med vill jag påpeka att det klokaste valet man kan göra är att analysera sitt hö! Detta är en bra utgångspunkt för att veta vad hästen eventuellt behöver mer eller mindre av. Sen måste jag tillägga att det är indevider vi håller på med! En viktig faktor är att titta på sin häst! Ser den ut att må bra? Hur är den i hullet? Fäller den päls som den ska? Hur är hovkvalitén?


Har man tur med sitt hö så kan det vara så att det räcker att endast fodra med sitt grovfoder för att tillfredställa just din hästs behov. Och eftersom att det är så otroligt viktigt att din häst får tugga och mala länge så får vi inte glömma av hur viktig just höet är för våra hästar! Hö bidrar även till minskad magsyranivå, och håller magsår borta!


Det man inte får glömma av i fällningsperioer är PROTEIN. Forskning har visat på att hästen gör av med dubbelt så mycket energi för att sätta/fälla päls än för att bygga muskler! Därför är Proteinet viktigare än B-vitamin just i fällningsperioder.


På rak arm såhär skulle jag inte kunna säga att den hästen behöver ditten eller datten för att må bra. Men jag tror att de flesta hobby hästarna skulle klara sig gott och väl på sitt grovfoder! Om jag sedan jämför mina hästar med varann, så är det som så att de har helt olika foderstater!


För att detta inlägg inte ska bli en mils långt så väljer jag att skriva mina hästars foderstater. Jag kommer förklara varför dom får just det fodret jag valt och vad det är bra för.


Totto

Totto får i dagsläget:


Hippo Grow Alfa. På förpackningen står det att detta foder är bra för växande hästar samt fölston. Detta tycker jag dock inte att man ska låsa in sig på utan faktiskt läsa på vad det står i innehållsförteckningen!

Totto får detta foder pga. att han behöver den extra proteinmängden som finns i detta foder. Proteinet är bra för både att bygga myskler, pälsfällning/sättning och även för att hålla hullet i skick. Detta foder tycker jag är ett bra grundfoder som passar i många hästars foderstater.


Linfrökaka. Även detta foder inehåller en hel del protein, samt är det bra för magen då den både lenar och renar den. Hästar som har en tendens till kolik eller om man vill undvika att sin häst får kolik, så kan linfrökakan hjälpa till att hålla magen i gott skick!


Hippo pro action. Detta får han bara lite av då det mest är ett energifoder som jag fodrar upp när det behövs.


Olja. Olja är ren energi källa! Detta får han dels pga. att han behöver extra energi, gå upp i vikt samt att det lenar magen.


Nypon. Nypon får han som tillskott, speciellt höst/vintertid. Nypon är bra för en hel rad olika saker tex. så håller det  leder och muskler i fint skick. När Totto får nypon så försvinner ett knäppande ljud som finns i en led i ett ben.


Lusern. Detta får han för att han behöverr gå upp i vikt. Jag ger honom den hackade varianten, som är ett högt proteingrikt hö. Tyvärr innehåller Lusenen även melass(socker), men han får detta tills jag lyckats hitta något annat vettigt proteinrikt foder som passar honom.


Mimmi

Mimmis nuvarande foderstat:


Hippo cool. Ett bra basfoder till hästar som inte kan/bör ha havre i sin foderstat. Ett komplett foder.


Mineraler. Mimmi får lite mineraler för att täcka upp med de ämnen som hon inte får tillräckligt av i krafftfodret.


Nypon. Ger även Mimmi nypon förr underhåll av muskler och leder. Nypon kan man inte överfodra med, det är även en naturlig produkt som många hästar väljer att äta även i det fria.


Gurkmeja. Gurkmeja anses hjälpa mot inflammationer i leder och muskler. Sägs även ha en positiv effekt på produktionen av galla och därmed en positiv inverkan på matsmältningen.
Gurkmejan är även rik på antioxidanter, precis som nypon. Antioxidanter skyddar kroppens alla celler från nedbrytande ämnen. Anti-inflammatoriska effekter är visade på både djur och människor.

 

    

 

 

Nu i skrivandes stund håller jag på och vänjer in Totto på Krafft Muskel. Krafft Muskeln är det protein rikaste fodret som jag lyckats hitta i de foderbutiker som jag har tillgång till! Hoppas nu att han svarar bra på det så att vi kan börja bygga muskler igen! :)



Av Sofia Lindström - 16 september 2014 09:00


För ca 2veckor sedan så fick hästarna "nya" träns! Köpte varsitt träns och sedan en nosgrimma extra till Totto. Mjuka, välputsade och satt som en smäck på bägge! :)

Av Sofia Lindström - 15 september 2014 09:30


Någon som vill se filmer från löshoppningen för någon vecka sedan? :)


   

Av Sofia Lindström - 11 september 2014 07:03


Veckan som gått har verkligen varit fullproppad med saker att göra! Själv hade jag väl hoppats på att ta det lungt denna vecka eftersom att jag fortfarande är förkyld och så. Har haft grejer att göra varje dag efter jobbet! Puh!


Veckan fortsätter likadant. Idag kommer Emma och rider efter jobbat, och imorgon ska jag till Linda. I helgen kommer Alva och Ceasar(deras hund) och sover över här tills söndag, det ska bli mysigt! :)


I söndags så blev mina hästar flyttade till vinterhagen och lösdriften. Så nu är dom "vinterhästar" igen. ;)


Håller på och skriver ett inlägg om foder som jag inte känner mig tillräckligt nöjd med att publicera än. Sen ska jag även skriva lite om olika anatomiska träns och dressyrövningar. Hoppas jag nu får lite tid över till detta i veckan. Annars är det bara att hålla utkik, för någongång kommer det! ;)


En riktigt stor nyhet (tycker jag i alla fall) kommer hända i slutet av denna månad! Men det tänker jag suga lite till på innan ni andra får veta! ;)


   

Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2016
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Skapa flashcards