sofiastotto

Senaste inläggen

Av Sofia Lindström - 3 december 2013 17:08


Negativa effekter av järnskor

Sätter man en sko under hoven så motverkar man hovmekanismen på flera sätt; dels kan inte trakterna vidga sig när hoven belastas eftersom hovväggen är fastspikad i en sko, och dels lyfts strålen upp från marken och den blodpumpande funktionen försämras avsevärt när strålen har sämre kontakt med marken. När vi spikar på järnskor så hindrar vi därför många av hovens naturliga funktioner, så som stötdämpning och blodcirkulation, men också förmågan att bära upp hästens vikt så som det är tänkt.


Järnskon fördelar större delen av hästens vikt från sulan till hovväggen och lamellerna, som inte är byggda för att tåla det höga tryck som uppstår. Till följd av detta separeras lamellerna, vilket är tätt sammansatta tunna hornskivor, och hovväggen flyter ut. Sömmen penetrerar dessutom hovväggen och banar väg för olika smittämnen. Spänningarna i den hårt belastade hovväggen kan också lätt ge upphov till sprickor i hornet, vilket många skodda hästar har.


Ofta skor vi dessutom hästen vid tidig ålder, långt innan hovbenet har växt färdigt och hoven har utvecklas fullt ut, vilket sker vid 5-6 års ålder. En frisk hov har god tillväxt, starkt horn och en välutvecklad stråle. Eftersom de näringsämnen som bygger upp hoven transporteras dit med hjälp av blodet så är blodcirkulationen avgörande för hovens hälsa. Barfotagång, verkning och rörelse stimulerar hovens tillväxt och läkning av skador, medan hovbeslag, dålig hovvård och inaktivitet motverkar tillväxt och läkning. Höga trakter, trånga hovar, hovsprickor, tunna sulor och dålig hovkvalité är alla symptom på dålig hovvård, men det är så pass vanligt att vi ser det som fullt normalt.


Bild lånad från google.se

 


 


Av Sofia Lindström - 2 december 2013 18:57


Hovens utformning och funktion

Det är egentligen ganska enkelt, hoven har naturligt en fantastisk design, gjord för att bära hästens vikt, för att dämpa stötar, underlätta cirkulationen i benen och hjälpa hästens djupsensibilitet (proprioception), dvs. kroppens förmåga att avgöra sin position i förhållande till omgivningen.


Hovmekanismen är en väldigt snillrik apparat som har flera olika funktioner. Hovmekanismen fungerar så att strålen trycks mot marken när hoven belastas. Strålen trycker i sin tur på en "kudde" inne i hoven som kallas för den elastiska putan. Putan utvidgas och tvingar hovbrosken att utvidgas i trakterna. Sulan, som skall vara lite skålad på en frisk hov, sänks och blir flatare. Detta får till resultat att en belastad hov är något större i omfång än en obelastad hov. Hovens form är alltså inte statisk utan hoven är utformad för att vara elastisk när hästen rör sig. Detta ger en mycket effektiv stötdämpning.


Får varna känsliga tittare! Klippet beskriver hovensfunktion!


För er som inte kan se filmen, finner ni den HÄR!


När strålen belastas mot marken trycks också blod och lymfvätska uppåt i benet, ungefär som när man kramar ur en tvättsvamp, vilket är en viktig faktor för att cirkulationen i benet ska vara god. Hoven fungerar som en blodpump, och anledningen till att många hästar blir tjocka i benen av att stå i en box över natten beror bland annat på att hovens blodpumpande funktion inte fungerar när hästen står stilla.


 

Av Sofia Lindström - 2 december 2013 18:21


Idag har Lina Zacha åter igen ett Webinar, GRATIS! Detta handlar det om ikväll, kl: 19:



*Vad innebär det att vara autentisk?
*Hästflockens struktur - myten om den dominanta ledaren
*Människan & Hästen - varför uppstår motstånd och hur får vi bort det?
*Bli ett med din häst - på bara några minuter!

 

Va med du med! Jag ska såklart lyssna!   

 

 

 

 

 

 

Av Sofia Lindström - 1 december 2013 21:11

 


 

Av Sofia Lindström - 1 december 2013 20:14


" De nya rönen är att man inte längre ska raspa hästens tänder, endast om man har ett problem som inte går att åtgärda på annat sätt. Med annat sätt menar jag till exempel: Häst som har sår små sår i munslemhinnan pga att den är vass i kindtänderna precis där tränset/nosgrimman sitter. Denna häst ska ej raspas utan man ska flytta/ändra på utrustningen. Man ska heller inte dra åt nosgrimman eftersom den kommer att göra att en häst som är vass i munnen får sår. Att vara vass är alltså helt naturligt och enligt ny forskning är det snarare fel bett och utrustning som bäddar för problemen. Hästar som går på stäppen har inte sår i munslemhinnan trots att de är vassa i munnen. Det här med att raspa hästen en gång/år eller raspa den för att den är "lite vass" är alltså HELT ute enligt vad som lärs ut till vetrinärer idag. Vetrinärskolan har nu slutat helt med att lära ut tandraspning till studenterna! "

 

 

 

 

Av Sofia Lindström - 1 december 2013 20:11


Har ett bett tillsalu som jag endast testat en gång. 11.5cm, 100:-

Finns i Töreboda, kan tas med till Mariestad. Kan även skickas!


 


 

Av Sofia Lindström - 1 december 2013 09:14


Skor eller barfota? - En ständigt aktuell debatt

Forskning och teknik går framåt. Numera vet vi att det inte är bra att linda fötterna på barn och vi vet hur viktigt det är med fotriktiga skor, inte minst till dem som fortfarande växer. Vi människor har ergonomiska skor och vi har skor för olika tillfällen, joggingskor, vandrarkängor, gummistövlar, finskor, sulor och inlägg. Men hur är det med våra hästar? De är kvar i sina påspikade järnskor som inte har förändrats nämnvärt de senaste 2 000 åren.


Förr i tiden skodde man oftast bara vid behov. Här i norden var det huvudsakligen på vintern för att få bättre grepp på halt underlag. Idag vill de flesta hästägare kunna rida sina hästar året om. Vi skor om våra hästar med 4-8 veckors intervall (i bäst fall) året runt, år efter år. Vissa hästar får vintervila eller släpps på sommarbete men knappt då vågar vi ta av skorna. För många är det bara en fråga om att man vill göra det bästa för sin fyrfota vän, och då ska den ha järnskor. Eller?



 


 

Av Sofia Lindström - 30 november 2013 20:32


Totto va pigg idag. Det känns som jag skrivit det ett par gånger nu.. Hahaha.. Kul att säga så om min lilla latsmock som han oftast annars är.


Idag tog vi i alla fall en tur, både lite ut och lite i en av sommarhagarna. Han va spännd och gick med huvudet högt till en början. Han viftade lite på huvudet, precis som att han sa -Släpp mig! Vi red runt lite i skritt och trav tills jag kände mig lite mer trygg och fattade galopp. Vi kom knappt frammåt, han stod så gott som på stället och va som en gunghäst samtidigt som han gjorde ifrån sig lite roliga stönande ljud. Hahaha..
Vi tog ett par galopper och han kändes mest som en gunghäst hela tiden, helt rundad med huvudet ner, nästan som att han bockade frammåt, och det kanske han trodde han gjorde. Hahaha.. det va faktiskt kul och inte minst blir jag väldigt glad när han är glad.

Rundade av innan all energi va slut då jag ville spara lite tills imorgon. Kanske passar på att hoppa lite då, men vi får se.   


 

Suddig bild från i Tisdags då hästarna fick spa behandling.   


 

Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2016
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards