sofiastotto

Alla inlägg den 8 mars 2013

Av Sofia Lindström - 8 mars 2013 17:53


Se film --> HÄR!



 



    

Av Sofia Lindström - 8 mars 2013 17:09


Franska forskare har tittat på hur unghästar som tränas med eller utan belöning reagerar på träningen och på människor. Målet var att hästarna skulle stå stilla på kommando, utan att behöva bindas fast eller hållas i, för att sedan hanteras på olika sätt.



23 hästar omkring ett år gamla delades upp i två grupper. Hästarna i den ena gruppen fick positiv förstärkning (belöning) i form av några pellets ur handen när de gjorde rätt. När hästarna i den andra gruppen gjorde rätt fick de inte pellets utan tränaren gick helt enkelt vidare med nästa steg i träningen. Bestraffning användes inte alls.
Träningsprogrammet bestod av totalt 41 steg. Steg 1 var att hästen skulle stå stilla i 5 sekunder. Tiden ökades sedan gradvis upp till en minut i steg 5. I steg 6 skulle hästen stå stilla i en minut helt fritt och i steg 7 och framåt började tränaren göra olika saker som att borsta, lyfta hovar, sätta på skydd, ta tempen eller spreja på kroppen. När träningsprogrammet var avslutat fick hästarna "vara ifred" igen och de testades efter sex och åtta månader utan träning, för att se om de kom ihåg.
  
Lärde sig fortare
Hästarna som fick belöning visade fler positiva beteenden under träningen, negativa beteenden sågs i stort sett bara hos hästarna i kontrollgruppen. Hästarna i kontrollgruppen bajsade också betydligt oftare än hästarna i belöningsgruppen under träningspasset.
Belöningen gjorde att hästarna lärde sig de olika momenten fortare och nästan alla kom ihåg det sex månader senare, jämfört med knappt hälften av hästarna i kontrollgruppen. Speciellt tydligt var det när det gällde att lyfta hovarna - där nio av de elva hästarna i belöningsgruppen stod stilla och lyfte sina hovar efter sex månaders uppehåll, något som ingen i kontrollgruppen gjorde.


För att undersöka hur de olika träningsmetoderna påverkade hästarnas förhållande till människor fick hästarna göra två test med okända personer. Ett där personen bara står stilla och hästen får söka kontakt och ett där personen rör sig mot hästen. Det här testet gjordes om fyra gånger; precis innan träningen påbörjades, när träningen avslutades och efter sex respektive åtta månader. Hästarna som tränats med belöning spenderade 78 procent av tiden nära testpersonen när de själva fick välja. Motsvarande siffra för kontrollgruppen var 27 procent av tiden. Båda grupperna höll sig nära personen i större utsträckning än vad de hade gjort innan träningen påbörjades. 
  
Underlättade hanteringen
Under försökets gång skulle hästarna avmaskas och forskarna tog tillfället i akt och gjorde det till en del av studien. En okänd person genomförde den vanliga proceduren med hästarna - de skulle stå stilla på kommando utan att någon höll i dem - och gav sedan avmaskningsmedlet med spruta i munnen. Det tog mer än dubbelt så lång tid med kontrollgruppen som med de som var vana att få belöning.



 


 

Av Sofia Lindström - 8 mars 2013 07:11


Idag va det kallt igen.. Burr. -10 står det på vår temp nu. Jag förstår att det kommer bakslag när det fortfarande är Mars, men jag vill att det ska bli vår så att hästarna kan komma igång lite mer! Nu blir det ju stenhårt i marken.    Jaja, det kommer! Tålamod är människans bästa vän...


Älskar att rida i mjukisbyxor! Speciellt när det är kallt. Man får lätt plats med ett par tjocka långkalsonger. Skönt!

 


 


Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26
27
28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards