sofiastotto

Alla inlägg under januari 2012

Av Sofia Lindström - 22 januari 2012 21:00


Ett äldre inlägg som är värt att publiseras igen. Speciellt i samband med transport inlägget.


Något som jag inte viste om för några år sedan, är att panikhakar inte löser ut sig automatiskt. Däremot om dom är gamla och utslitna så kan det hända att dom löser ut sig vid ryck.

Meningen med en panikhake är att om hästen skulle få panik, så kan man dra tag i haken och släppa hästen lös på dina villkor, och inte bara så att hästen ska kunna slita sig loss, när den själv vill.

Det finns många situationer som man verkligen inte vill att haken ska lösas ut av sig själv! Tänk bara på tex. tävling, med folk och hästar i rörelse, och hästen skulle rycka till och leva runt. Inte direkt lyckat!


I transporter är gimskaft med panik hake ett bra val, om hästen skulle få för sig att få panik, eller klättra över eller under bommen, så har man god chans med panikhake att kunna lossa hästen till skillnad från en vanlig hake som man istället får skära av med kniv.


Andvänd panik hake på ett vettigt sätt.    




 


 

Av Sofia Lindström - 22 januari 2012 20:15


Har fått den intressanta frågan om lastträning och hur man går tillväga.


Lastträningsproblem grundar sig ofta i att hästen någon gång bland annat har blivit tvingad, att folk runt omkring är stressade på något vis eller helt enkelt lastat den med våld.


För att ha bästa förutsättningarna för en bra lastträning är en transport med fronturlasning ultimat, transporten ska vara så öppen och "tom" innuti som det bara går, så att den känns rymlig och välkommnande. En mörkt inredd transport kan verka mer otäck för en häst än en med ljus inredning. Tänk på att en häst är ett flyktdjur och att åka transport är fullständigt onaturligt för en häst.


Se till att ha mycket tid på dig när du lasttränar. Stress är aldrig sunt i denna situation. Bestäm en heldag då du inte har något annat planerat så att ni kan träna obehindrat. Ha en hästkunnig person nära till hands.


Det gör inget om du gör fel. Hästar är ett förlåtande djur, antagligen för att de lever i nuet.


Alla hästar har klaustrofobi, mer eller mindre. Klaustrofobi är en fobi som gör att man inte gillar trånga utrymmen. Och med tanke på att hästar är flyktdjur så är kanske denna fobi inte så oväntad. Om en häst har utsätts för en trång transport finns det risk att hästen nästa gång inte är så sugen på att låta sig lastas igen. Stor häst, stor transport, för bästa möjliga komfort. 



Lastning i punktform:


  • Låt hästen lukta, se och känna på allt som rör transporten. Börja vid rampen. Lägg gärna lite mat/godis av någon typ på rampen för att hästen ska uppmärksamma rampen, och när den väl gör det, blir maten/godisen direkt berömm. Beroende på om hästen är lastad förr eller är helt ny i situationen ska målet med lastträningen anpassas efter hästen. Om hästen ej varit lastad innan eller är mycket nervig i situationen kan det vara smart att ha ett litet mål, att t.e.x låta hästen endast ta en hov på rampen, sedan berömma och avsluta. Viktigt är att ha ett mål innan man ger sig in i själva lastningsövningen.

  • Testa att gå över rampen åt andra hållet och inte in i transporten, så att hästen får känna och gå på rampen utan att gå in i transporten. Då förknippar inte hästen endast rampen som en väg in i transporten utan också som en passage som inte kräver någon större ansträngning.

  • Tänk på att ge eftergift i grimskaftet! När hästen går ett steg frammåt, ska grimskaftet i samma stund släppas efter. När hästen väl förstår att det blir bekvämare för den när den går frammåt, kan övningen rulla på lite bättre. Detta ska såklart även tränas i vardagliga situationer när du leder hästen. När hästen backar, håll kvar, och så fort hästen tänker, eller går frammåt ge eftergift.

  • Lasta gärna hästen i samband med fodring. Kan hästen äta lunch i boxen, kan den lika gärna göra det i transporten. Se till att transporten blir en "fristad", där hästen får stå i lugn och ro och kanske äta lite hö.

  • Se till att det alltid finns stö i transporten. Många hästar ogillar när det skvätter på deras ben när de kissar. Det är även lag på att om hästen transporteras 50kilometer eller mer så ska det vara stö i boxen. 

  • Man bör även transportera hästen i lädergrimma. En nylon grimma kan "bränna" ev. skära in i huden och hästen får panik (ha även tillgång till en kniv, för att i eventuellt akutfall  kunna skära av grimskaft eller grimma). En läder grimma går sönder lättare, därav större säkerhet.

  • Tänk även på att inte klä in hästen i massa konstiga skydd som den inte är van vid. Bäst är att använda samma skydd som man rider i och även boots.

När jag själv tränat Totto har jag använt mig av Tobbe Larssons metod, med "pekpinne" och godis. Jag har även fodrat honom inne i transporten. Alla gånger som jag har lasttränat har jag gjort det helt själv. Detta är dock inget jag rekomenderar! När jag hade semester lastade jag honom nästan varje dag i perioder. Efter ett pass ute/i padocken/i ridhuset "slängde" jag in honom i transporten så att han fick äta sin lunch. Alltså förknippar Totto transporten med att han får äta god mat.


Kort och gott, ha god tid på dig när du lasttränar. Låt hästen förknippa lastningen/transporten med lugn och ro samt utfodring. Det ska vara kul att lasta och åka iväg på träning/tävling. Både för dig och din häst!


Lycka till!!


 


Här är första gången jag lasttränat Totto. Enda gången innan som han åkt transport är resan när vi hämtade hem honom:


 


Här är bilder från andra lastträningsdagar:


       


Hoppas ni gillade inlägget!?


 

Av Sofia Lindström - 22 januari 2012 16:56


Vintern är här och hälsar på.    Jag, Erik, Ellen och Erik (ja, våra pojkvänner heter Erik båda två   ) passade på att åka till stallet för att testa på att tolka efter Totto. Vi hjälpes åt i stallet, mockade, broddade och sopade.

Väl klara presenterade vi pulkan för Totto. Han brydde sig inte märkvärt om den. När vi vär skulle testa att åka lite efter, tyckte han att det va lite jobbigt. Jag ledde honom då, men bestämde mig för att hoppa upp efter ett tag, och som jag trodde så va han väldigt pigg. Red av honom lite energi och sen testade Ellen honom lite. Vi gjorde sedan ett nytt försök och nu gick det mycket bättre. Alla testade att åka lite pulka i skritt och trav. Totto tyckte att det va spännande och skötte sig bra. Sen hoppade även Erik O upp och testade att rida honom. Han testade skritt, trav och även galopp. Det gick jätte bra och Totto är vekligen så himla snäll!


En lyckad dag avslutades med fika i massor.   


Tack allihopa för hjälpen i stallet och för en trevlig dag!


Här kommer en bildbomb:


               

Min fina Erik! 


             

Ellens, Erik testar Totto.


 

Min fina prins!  


   

Av Sofia Lindström - 22 januari 2012 11:54


Igår hoppade jag Benito. Han skötte sig super bra! Jag va så himla trött och loj under passet. Oftast kanske jag blir lite pirrig av att hoppa lite, för jag gör det inte så ofta, men igår va jag helt avslappnad. Jag lät honom göra jobbet, och bara åkte med. Precis så som Lena sa till mig att jag skulle göra senast jag hopptränade för henne. Benito löser hindren själv.


Jag hade framme en låg 3studs och en oxer med travbom innan. All hoppning tog vi i trav. Efter studsen, om vi landade i rätt galopp lät jag honom rulla lite på stor volt. Riktiga bra galopper fick vi.    Kunde t.o.m släppa ganska mycket i tyglarna under galoppen. Så att han blev låg och rund.


Så här snygg va benito igår i hopputrustning:


         



Totto fick hoppa lite löst. Det behöve han kan jag säga! Han har stått i 2dagar och han hade massor med överskottenergi. I stallet va han hur laddad som helst. Borstade snabbt och satte på skydd och gick ut med honom i ridhuset.


Han fick hoppa studs och en liten oxer. Iblan busade han och gick brevid, men mest gånger hoppade han och skötte sig kalas! Han fick även hoppa över hinder som va täkt i en pressening. Det tyckte han va lite läskigt, men med lite extra stöd från mig så hoppade han det också fint.



Så här såg det ut i början av passet:



Min lilla bus unge!  


    


Av Sofia Lindström - 21 januari 2012 11:20


Ska alldeles starx åka till stallet. Idag ska jag rida både Totto och Benito.   


Blir lite hoppning/markövningar på båda om det inte är för många i ridhuset.




   

Av Sofia Lindström - 21 januari 2012 11:01


Ridutveckling i bilder:



Vinter 2010 (dagen innan julafton):

 



Vår 2011 (3dje galoppen på gärdet):

 


Vår/sommar 2011 (testade första hoppen utomhus, små grenar på marken):


 


Sommar 2011 (första ökade galoppen denna dag):

 


Vinter 2011 (formen börjar komma mer och mer):

 



Sen hade vi ju velat ha en bild från idag. Men det får bli en annan gång.   


 


Av Sofia Lindström - 20 januari 2012 22:26


Vilken tid inlägget tar gällade transportträning. Vill verkligen inte bara hafsa ihop något, utan tycker att det är roligare att det verkligen ger något. Men den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge.   




Så här såg annonsen ut på min transport, inte så charmig direkt.  Men den fanns i närheten så vi åkte och kikade på den, och tog med den hem samma dag:

    


 

Av Sofia Lindström - 20 januari 2012 19:28


Under 2011 fanns det 362 700 hästar registrerade i sverige?


Helt sjukt många, men ack så härligt!  




   


 

Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Skapa flashcards