sofiastotto

Alla inlägg under januari 2012

Av Sofia Lindström - 8 januari 2012 22:24


Fick en fråga om Tottos bett och varför jag använder just det bettet på honom.


Just nu använder jag ett rakt bett med fasta ringar. Så här ser det ut:


 


Detta bett är ett av dom mildaste betten som finns!


De fasta ringarna motverkar skav och nypningar i mungiporna på hästen. Med detta betyder det inte att ringarna inte går att röra på, för det fel. Men ringarna fungerar annorlunda än på ett "vanlingt" tränsbett som tyvärr hästens ömtåliga hud vid mungiporna kan fastna i, men det är så klart olika från häst till häst.

Bettet är helt rakt utan vinklar, bara en aning böjt för att följa hästens mun i vinkel till bettet. Bett som är raka kan passa hästar som är lite oroliga i munnen då det ligger helt stilla. En del hästar kan dock kännas lite stumma på detta bett.


Anledningen till att jag använder detta bett på Totto är enkel. Jag vill kunna rida honom på det mildaste bettet. Och jag gillar att det är fasta ringar på bettet. Totto verkar även trivas att gå med det. Och man kan vara helt säker att det inte vinklar sig och slår upp i gommen som det finns risk med, med andra bett. Ett bett som jag verkligen rekomenderar!


 


Våga testa er fram! Låna bett av kompisar. Se till att betten inte är för långa! Desto längre bett, desto senare reaktion i styrningen.


 

Av Sofia Lindström - 8 januari 2012 09:28



Under vinter peioden växer tinkern fram lite extra hos Totto. På frambena har han lite lockigt lurv hår.

Tog kort på det igår. Lite halvkassa mobil bilder, men jag tror att ni ser vad jag menar:


   


Är det någon som har sett något liknande?


 

Av Sofia Lindström - 7 januari 2012 16:51


Idag har jag hoppat med Totto. Elin va med och hjälpte mig med hinder, bommar samt tog lite kort. I ridhyset va även 2 tjejer med detas vita ponnysar som inte Totto sett förr vilket va mycket bra träning! Bästa av allt va att han inte blev helt paralyserad när han såg dom, vilket är ett otroligt framsteg.


Värmde upp i skritt och trav. Han va mjuk och fin. Travade sedan över lite bommar och efter ett tag tog vi några skutt. Det va vår första kombination som vi testade på idag. Totto har ju hoppat sånt själv när jag har löshoppat. Men idag fick jag den stora äran att hänga med honom över hindren.

Totto bromsade framför en bom en gång då han blev lite chockad över att det va ett kryss bakom. Men jag styrde över honom ändå och efter det hoppade han väldigt snällt.


Vi slog även vårt höjdrekord och hoppade hela 70cm.   Lätt som en plätt tyckte Totto.


Egentligen så har såklart inte höjden någon större betydelse. Det är absolut viktigare att det funkar teknikmässigt, framför, över och efter hindret. Men jag kände att jag ville höja lite då han vill att han verkligen hoppar och sätter bakbenen under sig så att han muskar sitt bakparti ordentligt!


Så här såg vi ut idag:


                 


Vad tycker ni?   


 

Av Sofia Lindström - 7 januari 2012 11:17


Den kanske inte blev så farligt kort ändå. Tror att jag blev lita chockad bara när jag ändå klippte av 1 och 1 halv dm. Och att den ser mycket kortare ut när den är flätad med. Vill gärna att den ska vara flätad när han är i hagen, för annars blir den så grymt skitig fort.


Hur gör ni med era hästars svansar?



Så här ser den ut nu:


 


Och här är den flätad:


 


 

Av Sofia Lindström - 6 januari 2012 09:29


Nu ska jag och min syster iväg och rida islandshäst. Det va riktigt längesen. Så det ska bli super kul!



Bild sen i somras:


   

Av Sofia Lindström - 6 januari 2012 09:07


Nu har det varit jätte kladdigt ute länge. Och jag har tänkt i säkert en vecka att jag ska bada Tottos svans för att den är jätte skitig. Har inte velat borsta i den då det sliter alldeles för mycket på den då. Dock jag jag gått och dratt mig för detta då det är lite tråkigt att hålla på med vatten när det ändå är så pass rått och kallt ute. Men igår kom han in med lerinpackning i svansen, och så ville jag inte att han skulle behöva gå.

Jag badade svansen i om gångar. Först skölde jag den med bara vatten. Sen har vi tyvärr ingen spolspilta (än), så jag fick gå med kanske 4-5hinkar vatten och doppa svansen i tills den såg så pass kaplig ut att jag kunde börja på och schamponera. Masserade in schampot och sen skölde ur det med 3 hinkar vatten. När jag va klar bestämde jag mig även för att klippa svansen. Ganska kort ville jag ha den då den bara blir lerig utav att vara så pass lång som den va. Jag klipper av den och sen reser jag mig för att se hur den såg ut. Den blev för kort...   Jätte onöjd är jag! Dock är det ju bra att den växer ut. Men ändå...


Efter pysslet i stallet stod Totto och sov. Jag gosade massor med honom och funderade på om jag skulle hoppa över ridnigen och bara gosa. Men jag fick ta mig i kragen. Här ska tränas! På med grejerna och ut i ridhuset. Ställde fram mina hinderstöd och mina hemmagjorda vattenmattor emellan. Totto tyckte att det va enormt spännande och såg fram emot vad vi skulle göra för övning. Väl uppe på ryggen kändes Totto väldigt pigg. Väldigt stor skillnad mot va han va i stallet! Jag värmde upp i skritt, trav och galopp. Han va mycket pigg och frammåt hela tiden. Sen skrittade jag iväg mot mitt lilla "hinder" som jag byggt. I samma veva ångrade jag mig att jag hade tagit dressyrsadeln. Jag viste ju inte om han skulle göra ett skutt över och höll i manen för säkerhets skull. Han lunkade fram, stannade i en sekund och gick sedan rakt över och trampade på vattenmattan och över till andra sidan. Hahahaha snacka om att jag blev paff. Min orädda lilla skäck. Gjorde samma sak i andra varvet och där utan stopp innan klev han bara över. Sen kom vi i trav, och samma sak här, han bara traskade över. Vi testade även galopp, och det tyckte Totto va super kul och blev jätte taggad. Det blev ett litet större galoppsprång över vattenmattan, men inget mer. Är så skönt att han är så pass orädd, känner mig nöjd att jag presenterat lite läskiga saker för honom tidigt så att det inte blir en sån stor grej utav det.


Sen tränade vi även galopp på volt igen för att sedan vända ut på fyrkantspåret och ta vattenmattan lite då och då. Detta gick jätte bra och han kändes stabilare på volten än sist. Han va taggad och ville fatta gallopp själv hela tiden.

Jag är myckt glad att jag övertalade mig själv att rida. Det va verkligen super kul!


   

Fina Bebbo Totto!


 

Av Sofia Lindström - 5 januari 2012 06:11


Igår tränade jag för Lena med Benito. Jag hade skrittat fram och värmt upp i skritt innan lektionen började. Benito va även igår lite övertaggad och lyfte ifram i traven. Skönt då att få hjälp! Vi drog igång ganska direkt med övningen, där vi andvände oss av 4bommar. Här skulle jag göra volt runt 2 bommar och rida halvt igenom ridbanan för att sedan byta varv osv. Mycket "krångel", lösgörande och tänk så att Benito skulle slappna av mentalt och bara tänka i nuet utan att bli för taggad.


Efter ett tag började han slappna av och vi tog en skritt paus. När vi skulle komma igång igen va den stora frågan -Ska man våga sig på att testa en galopp? Vi ville inte förstöra hans avspändhet samtidigt som det lockade oss båda (kanske mest mig) att ändå försöka. Sagt och gjort. Höger varv fick vi till en super fin fattning! Vi låg på en volt på stora mitt volten och rullade på i den kanske bästa galoppen som vi någonsin har plockat fram. Lugn rund och trevligt. I andra varvet blev han lite mer taggad, men ändå relativt avspänd. Helt okej galopp.


Nöjd för dagen travade jag av och försökte få honom lite lång och låg. Lena och jag va nöjda, Benito lika så!  


   

Bilderna är från en annan träning!



 


Av Sofia Lindström - 5 januari 2012 05:46


Kom igen och ställ frågor i frågestunden!! Alla frågor besvaras i ett inlägg!   


 


 

Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Skapa flashcards