sofiastotto

Alla inlägg under januari 2013

Av Sofia Lindström - 20 januari 2013 20:16


Det va längesedan nu som jag skrev ett informativt inlägg. Något ni vill att jag skriver om? Har ni något problem med er häst? Jag skriver gärna ett längre inlägg om ni kommenterar!! Passa på!   



 


 

Av Sofia Lindström - 20 januari 2013 18:00


Idag har jag ridit Ben. Vi va själva i ridhuset, eller Maria var också med men på marken då.    I början va han lite spänd, dock inte så farligt, men man vill ju såklart att han ska sluta upp med att vara spänd överhuvudtaget helst!

Jag hade ställt upp en trekombination med ett kryss, två galoppsprång, en paralelloxer, två galoppsprång och sedan ett kryss.

Först va Ben väldigt seg, vilket gjorde att vi hade lite svårt att komma bra genom kombinationen. Han bröt av till trav mitt i och va lite "slingrig". Men efter ett tag flöt det på riktigt fint. När det kändes som bäst passade vi på att höja lite. Och efter ett tag låg paralelloxern på över 1m. Vi tog hindret två gånger då han petade ner en bom på första försöket. Andra gången kom vi klockrent och jag kände för första gången att han tog i över ett hinder.   hihihi..

Jätte kul att hoppa lite höjd! Det va alldeles för längesedan!



Ledig imorgon! Weehooo!   



Printscreen från en film, från ett annat tilfälle:

   


 


Av Sofia Lindström - 19 januari 2013 13:23


Kom precis in från en liten ridtur på min svartvita prins.

Det började inte bra vill jag lova, då det va nära på att han smet när jag grejade med honom i ladan. Jag hade hängt upp tränset lite dumt och även ett fårskinn som jag skulle ha under hans sadel. Först så åkte fårskinner ner i backen, och han ryckar till. Efter bara ca 10sekunder så åker tränset ner i backen, och han får vrålpanik! Jag försökte med allt jag hade att få honom lugn. Han bara darrade, och hade jag inte spännt fasst honom så bra som jag gjort så hade han dratt rätt ut. Skönt va även att jag har hans grimma väldigt tajt med, för den kröp han ju ur den gång som han drog iväg ut ur ladan.

Jag tog flera djupa andetag för att lugna ner både mig själv och Totto. Efter ett tag stod han helt still. Han va i chock stackarn. Jag bad honom göra "vacker tass", för att han skulle komma ner på jorden igen, och det verkade faktiskt hjälpa.


Jag fortsatte med det jag höll på med och fixade iordning Totto för uteritt.

Jag hoppade upp och vi bar oss iväg. Totto va väldigt förväntansfull och glad! Vi red ner på ett järde som ligger i anslutning till oss. Red några gånger fram och tillbaka, i både skritt och trav. När vi va längst nere på järdet en gång, och vi precis hade vänt, pep Totto till (så som han gör när han busar i hagen eller när man släpper honom lös i en inhägnar eller liknande) jag blev lite nervös och sa åt honom att sluta. Han skärpte till sig innan det ens hann hända något.   Trygg Totto!


Med tanke på att han verkade så glad så lät jag honom galoppera om han ville. Han gjorde 4-5galoppsprång innan han självmant bröt av. Han tror att han har mer energi än vad han har. Hahahah.. Sen skrittade vi tillbaka och jag ringde till Erik för att fråga honom om han kunde gå utanför dörren och ta några kort på oss.



 


 

Av Sofia Lindström - 19 januari 2013 13:12


Världens finaste Totto!    


 


 

Av Sofia Lindström - 19 januari 2013 10:01


I torsdags red jag Ben. Han hade inte blivit riden sedan torsdagen innan, då jag red honom. Sen hade han fått vila en del, så jag förväntade mig att han skulle vara spänd och pigg.


Kände redan när jag hoppade upp att han va spänd över ryggen och i nacken. Han ville gärna trava och när jag skulle sakta av honom blev han lite grinig och ruskade på huvudet. När jag red mot hans "skrämselhörn" så kastade han sig runt på bakbenen. Kul, tänkte jag... NOT! 


Det va en fågel som byggt bo i det hörnet, och antagligen så hörde Ben att det va något som flaxade konstigt där. Han är ju så nyfiken med så han bekymrade sig säkert över att han inte såg vad som hände bakom sarjen. Tror att om han hade fått se vad som dolde sig där bakom så tror jag han hade lugnat ner sig.

Jag tog i alla fall det säkra före det osäkra och red ganska mycket i skritt tills han slappnade av lite. Kom fram i trav, och när det kändes bra rullade jag på en lite kombination som jag byggt upp med ett galoppsprång emellan. Nu slappnade både jag och Ben av lite mer.

Dock fanns känslan kvar att han kunde explodera när som helst. Men skam den som ger sig, och jag började jobba honom i samlad galopp. Han gjorde en liten backut spark och ruskade lite på huvudet. Men efter ett tag så lossade även det lite mer. 


Rullade över kombinationen ganska så många gånger i båda varv. Tills jag kände att det inte va någon "big deal" att komma mot hindren. Ben kändes som att han blev sig själv bara mer och mer. Och avslutningsvis tyckte jag att vi till till riktigt fina galopper i båda varven. Även vänster som vi haft lite svårt för det senaste, va han riktigt fin i.


Kände i alla fall att jag behövde ha ett till pass i kroppen innan träningarna nästa vecka. Så jag frågade om det gick bra om jag kom någon dag i helgen med och red. Det va bara och komma och rida, och Maria uppskattar att han får röra på sig.   Skönt! Så imorgon ska jag rida honom igen. Funderar lite på vilken övning jag ska göra. Tror att det blir en längre kombination. Kanske med tre hinder på rad och med två galoppsprång emellan. Tycker det känns bäst med 2 eller 3 galoppsprång emallan hindren för att man hinner sätta sig till rätta samt samla upp hästen mer mellan hindren än om det bara är ett galoppsprång emellan.


Ser fram emot träningarna nästa vecka!!



Fina killen:

   


 

Av Sofia Lindström - 18 januari 2013 08:32


Om ni inte kan se klippet i förra inlägget så kan ni klicka på denna länk ---> Träning Totto <---



 


 

Av Sofia Lindström - 18 januari 2013 08:13


Detta klippet är från Januari 2012. Ett klipp på 10min, så tröttnar ni är det bara och spola fram.    Jag minns så väl att Lena ville att jag skulle ha kortare tyglar hela tiden. Hon sa också till mig att Totto va klar för att ridas mer ordentligt. Jag hade/har ändå svårt för att verkligen rida honom. Jag vill inte anstränga honom för hårt, eller tvinga honom till saker som han inte är redo för. Jag minns även att jag tyckte jag va extremt hård i handen denna lektion, vilket man ser på filmen att jag verkligen inte va! Hahaha..


Även om jag känner nu att jag har ett annat tänk och hellre rider mina hästar med långa tyglar, så har jag nog alltid haft det i mig. Jag har alltid ridit på glappande tyglar på Totto, även om jag trott att jag faktiskt höll hårdare i honom än vad jag gjorde. Jag har kämpat för att slippa att få en tung häst, vilket Totto säkert lätt skulle bli om man red honom mer klassisk dressyr. Han är både lat och av den tyngre modellen. Så skulle någon rida honom med mycket hand så skulle han garanterat ta den chansen och hänga i tygeln. Det är jag väldigt säker på!


Jag minns även redan från ridskolan att jag gav hästen väldigt mycket hand över hindren. Jag sa jämt att jag verkligen inte villa dra hästen i munnen. Så tanken fanns tidigt, även om jag itne har börjat djupdyka i det förräns nu!




 

Av Sofia Lindström - 17 januari 2013 07:28


Nu har det åter igen blivit vinter här. Nu ligger temeraturen på -5, och vad det ser ut som på yr.no så kommer det att bli ännu kallare. Burr...


Idag slutar jag tidigt, vilket är väldigt skönt! Sen ska jag vänta in Ellen, för vi ska till huvudgården och rida.   Hoppas på att det inte är så mycket folk i ridhuset idag så att jag kan hoppa lite med Ben. Behöver känna på honom där då jag ska vara med på träningarna nästa vecka.   Gah.. jag är både nervös och väldigt förväntansfull, redan! Hahah.. typiskt mig att vara pirrig så långt i förväg. Men det va ett bra tag sedan jag va med och tränade. Måste ju varit på Totto innan vi flyttade till huset och när han va i kondis. Ca. 1år sedan skulle jag tro. 

Det känns i alla fall jätte bra att få vara med på träningarna och få lite tips och råd, samt att man skärper till sig på ett bra sätt när man rider för någon. Och som sagt, har man inte tränat på ett år så förfaller man lite här och där.


'Printscreen' från en dressyrträning med Totto (har film om någon är sugen på att se?):

 

 

Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards