sofiastotto

Alla inlägg under januari 2013

Av Sofia Lindström - 7 januari 2013 17:33


Jag hann ta med hästarna ut på varsin promenad!   Superglad! Dock bara i ca. 10min var, men bättre det än inget!

Kom hem senare från jobbet än vad jag trott, på grund av att tändiningen på bilen (där man sätter i nyckeln för att starta) bara snurrade runt. Efter många om och men, så ringde jag Erik.   Räddaren i nöden va beredd att åka ifrån jobbet för att hjälpa mig med bilen. Men när vi lagt på så fick jag igång bilen. Ringde Erik igen och beslöt mig för att vi skulle byta bil. För om det skulle hända igen så är han BRA mycket bättre på att lösa "bilproblem" än mig!


Väl hemma sprang jag in och åt några godisar för att orka ut till hästarna innan det blev mörkt. Tog fram reflexgrimmorna och en reflexväst till mig snälv och tog tag i första hästen som kom (Totto) och gick en promenad på grusvägen. Totto tyckte det va super trevligt och spanade på alla grejer som nu har tinat upp och ser lite annorlunda ut. Vi mötte en bil som kom i hög fart, men saktade ner när dom såg oss. Jag vinkade för att tacka för nedsaktningen och då va det plattan i bott igen, och bilen gasade iväg. Är en vinks betydelse att "allt är lungt, du får gärna gasa iväg igen", eller? Jag har nog missförstått, för jag har alltid tänkt/trott att vinken menade "Tack för att du saktade ner, jag uppskattar det när jag är ute och går med häst". Jaja.. Totto skötte sig fint, och blev inte det minsta orolig över bilen. Han har aldrig brytt sig om bilar, och det är VÄLDIGT skönt!

Mimmi stod och gnäggade ängsligt i hagen. Men så fort hon såg mig och Totto så blev hon tyst.    Bytte häst och gick iväg med Mimmi. Hon verkade förväntansfull. Totto pep och galopperade ut från lösdriften och spexade runt i hagen i en luftig trav. Inte visar dom så myclet kärlek till varandra när dom bara står i hagen. Hahaha..

Mimmi är super känslig och verkligen rolig att gå ut och gå med. Hon sköter sig så bra och stannar kvickt när jag stannar. Hon söker mycket kontakt med mig och jag ber om det, annars han hon gå och lukta på marken och snappa åt sig en liten grästuss eller liknade.

Sprang lite mer Mimmi med. Hon hostade tre gånger stackaren. Men hon blev så glad att hon slängde glatt på huvudet och kikade på mig som om hon sa -Ska vi busa nu? hihihi... sötnosan!   



 


 


Av Sofia Lindström - 7 januari 2013 08:23


Hoppas att jag kommer hem i så pass bra tid idag så att jag hinner promenera hästarna lite innan det blir mörkt! Vill verkligen försöka sätta igång dom. Och vill gärna ha en lugnt och långdragen igångsättning, då dom vilat så mycket förra året så tror jag att dom behöver de!

Mimmi kommer promeneras/skrittas uppsuttet och kanske travas liiite för att få ur sig hostan. Men mest promenader för hennes del.

Totto kommer jag att rida ut på så snart det bara går! Nu har det varit för halt. Vi har ju massor av backar i vår lilla skog, så man har inte kunnat rida där. Och även om snön har smällt där nu så är det "lerhalt" istället...   


Skriver lite mer ingående inlägg om detta i eftermiddag!   



 


 

Av Sofia Lindström - 6 januari 2013 21:30


Fyndat på Tradera (igen...)   Denna gång blev det ett par luddiga skydd till Mimmi. Har inte så många skydd till henne, så jag får passa på när man kan fynda! Skönt är ju också med hästar som bara har en storlek emellan sig med, så kan den ena inte ha, så kan den andra (oftast) ha. Mimmi har ärvt nästan alla Tottos "gamla" täcken. Och jag har även insett att han inte ens är en 140:ia längre som han har varit, utan han är nu en 145:a   Mimmi passar bäst i 135. Men får se om hon kanske får ärva ett av Tottos 140täcke, då även det börjar bli lite väl litet på honom.


Jaja.. Här har ni en bild på skydden som förhoppningsvis kommer inom kort. Och just det ja, dessa fick jag för under hundralappen inklusive frakt.  


 


 

Av Sofia Lindström - 6 januari 2013 11:35


Mimmi har åkt på lite hosta nu. Började för ett par dagar sedan. Hoppas och håller alla tummar och tår på att det "bara" är hosta och att det bara är tillfällig vinterförkylning!

Hon har ingen feber, äter som hon ska, ingen snuva och är super pigg och glad. Men hon hostar så att hon pruttar, stackars lilla Mimmipluttan.   


Jag har beställt lite örter till henne, samt nypon som är c-vitaminrikt och är bra mot förkylning.

Går även promenader med henne så att hon får igång lungor och blodcirkulation så att hon kan hosta ur sig. Då jag hört att det är bra att hålla igång dom så länge dom inte har feber!


 
    

Av Sofia Lindström - 5 januari 2013 11:40


Jag och Erik har själva grävt ner vatten till ladan/stallet (pappa har även hjälp till massor!). Det va allstå något som inte fanns när vi flyttade in.

Det va inte lätt ska ni veta. Vi bor bland massor av sten/berg och det syns i våra omgivningar, för det finns massor av stengårdar runt om oss. Vårat hus är helt omringat av stenmur/stengård. Även i vår skog och nästan hela vår mark är omringad (4ha).


     


Tillbaka till vattnet; Vi grävde ner slangen ca1m under jorden. Så långt ner går inte kärlen, och på det viset fryser inte vattnet, då kärlen inte går så djupt. Vi hade dock lite problem med grävningen så på vissa ställen, så vi fick även isolera för att vara på den säkra sidan. Vattnet går in i sadelkammaren och där är själva slangen "ytlig". Vi har ingen värme i sadelkammaren, däremot så är den isolerad. För att säkerhetsställa att inte vattnet ska frysa så har vi snurrat en värmeslinga runt den ytliga delen av slangen inne i sadelkammaren.


Inne i pann/tvättstugan så bilade bi upp golvet för att kunna leda vatten ner till ladan:

 


Jag va riktigt nervös över vår första prövning av vattnet nu första vintern. Men "peppar, peppar" så har det inte fryst.   


   


Jag hade även en slang att fylla vattnet med i lösdriften, men den fick jag slänga ut då den frös snabbt. Så hela vintern har jag fått bära hinkar.. 2.5-3m hahaha.. Har sadelkammaren i anslutning till lösdriften, så det är verkligen inte jobbigt att fylla på vattnet för hand!


Vår vattenbalja är i rosfrittstål, den fyller ungefär ca80 liter. Även den är utrustad med värmeslingor och hästarna har haft fri tillgång till halvljummet vatten hela vintern, även vid -20. SKÖNT!


     

 


Hur gör ni med vattnet under vintern? Någon som har sådan otur att ni får hämta vatten innefrån huset?



 





Av Sofia Lindström - 5 januari 2013 09:44


Åh vag glad jag varit det senaste över de fina kommentarerana som jag fått på min blogg! Alla är så possitiva och härliga. Och jag blir verkligen glad över att höra att ni tycker att min blogg är fin! TACK!   


Ni förgyller min dag!



 



    

Av Sofia Lindström - 4 januari 2013 07:34


Bokade in ridning igår då Erik jobbade eftermiddag och jag vill gärna passa på när han inte är hemma. När jag rider mina hästar där emot så vill jag gärna att han är hemma, för att kunna få hjälp om något skulle hända!


Red själv i ridhuset och Maria va med på marken som stöd. Det blåsta ganska kraftigt ute, men Ben verkade inte bry sig om det. Han är däremot orolig till en början då han inser att han är själv i ridhuset. Porten och sarjdörren stod öppen ett tag, och när den stängdes så gnäggade han. Han förstod att ingen annan skulle komma in i ridhuset.

Till en början va han rätt så spänd, sen när jag kom till galoppen så bröt han av till slängtrav så fort jag gjorde en liten förhållning, och i andra varvet blev han stark. Men efter galopperna slappnade han av, och när det kändes bra så kom jag mot kombinationen som jag byggt.

Kombinationen bestod av; ett litet hinder, två galoppstprång, en paralelloxer på ca 80cm, två galoppsprång, och sen ett litet hinder.


Ben rullade fint över serien. Nu kändes det som att han hade accepterat att han va själv och tyckte att det va trevligt.

Vi fick många fina språng! En dag som man känner att man skulle kunna hoppat hur högt som helst! Kul när det känns så bra!

När jag hoppat klart och skulle avrunda ridningen fick vi en riktigt fin trav med. Här slapp jag driva så mycket som jag brukar och kunde bara låta honom rulla på, och han va mycket stadig!


Trevligt ridpass överlag!   


Ben i somras:

 


 


Av Sofia Lindström - 3 januari 2013 06:53


Hur hade jag klarat mig utan mitt stora slowfeedning nät? Det är en fråga som jag ställer till mig själv ibland. Klart det funkar när det finns gräs att pyssla med ute i hagen. Men som nu i vinter och när allt varit geggigt och tråkigt ute. Nätet är verkligen guld värt! Jag jobbar mest i Mariestad och hade absolut inte haft möjlighet att åka hem och lunch fodra. Kanske max en dag i veckan som jag åker mellan Mariestad och Töreboda. Men dom andra dagarna då? Hur gör de som inte kan fodra och som inte har flowfeedingnät? Jo, jag fattar folk som har hösilagebalar i hagen, men dom som inte har det, för alla har ju inte så pass många hästar att de går åt utan att bli dåligt innan..

Fodras inte då dessa hästar överhuvudtaget? Antagligen..


Visste ni att det är extremt vanligt att hästar har magsår, mer eller mindre? Detta är på grund av att de har en starkare magsyra än vi människor. Så fort en häst slutar äta så bildas det syra. Detta innebär att hästar bör inte ha ett uppehåll på mer än 3timmar mellan fodringar av grovfoder (hö/hösilage/ensilage). OM det nu är så att man har en överviktig häst, är det mer motion som ska prioriteras först! Sen om den inte kan gå på fri tillgång på hö med hjälp av slowfeeding nät, så kan man fodra med fri tillgång på halm istället. Det är tuggbehovet som behöver stimuleras! Även för tändernas skull.


 


 


Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards