sofiastotto

Alla inlägg under januari 2013

Av Sofia Lindström - 16 januari 2013 20:43


Hur många förknippar en ->förhållning?


Detta anser jag är en förhållning, jag sitter tillbaka för att få med mig Totto. Han svarar väldigt tydligt:

 


Och ur denna förhållning får jag fram detta:

 


Inte så tokigt!   


 

Av Sofia Lindström - 16 januari 2013 09:00


Gick ner i morses och gav hästarna frukost. Totto stod inne i lösdriften och mumsade på de sista höstråna som fanns kvar i nätet. Han kom fram och hälsade på mig och såg lite nyvaken ut. Jag började fixa med nytt hö, och jag ser ett par väldigt spetsade glada fuxöron i lösdfift öppningen. Mimmi ville också häsla god morgon. Världens sötaste lilla tjej kommer in med hela manen full av halm.   Hihi.. Så mysigt att se ändå (även om det är tråkigt att borsta ur) för det känns verkligen som att hon trivs när hon känner sig så pass trygg att hon kan ligga och sova/rulla sig inne i ligghallen.


Anledningen att jag blir så glad över att hon verkar trygg är för att hon inte är av den typen som "är trygg", eller hur jag ska uttrycka mig. Totto är så stabil och han utstrålar trygghet i kroppen. Mimmi däremot är känslig och osäker av sig. När det kommer i situationer som är annorlunda så står hon gärna lite på bakbenen och backar undan. Mendans Totto är mer nyfiken, stannar till, för att sedan gå fram och lukta på nyheten. Olika! Verkligen, lika intressanta båda två!


Men tillbaka till saken, så blir jag väldigt varm i hjärtat av att se att Mimmi vågar lägga sig ner. För hästar gör inte det om dom inte känner sig trygga. Dom vill ha alla fyra hovarna i marken för att kunna springa om någon fara dyker upp. Något att tänka på.   


Mimmi för ett par veckor sedan:


 

 

Av Sofia Lindström - 15 januari 2013 21:13


Tömkörning med Ben stod på schemat idag. Han vaccinerades igår, därav anledningen till att jag inte red.



Tog med mig Ben in till stallet, borstade och fixade inför tömkörningen. Satte skydd på alla fyra samt boots runt om. Jag hade ingen aning om hur han skulle vara och reagera på tömkörningen, därav tog jag det säkra före det osäkra och körde på skydd runt om (vilket visade sig att det va en ganska bra idé   ). Jag tog med mig två longerlinor i fall jag skulle tycka att det blev för kort med bara en (använder de som tummar då jag tycker att de glider genom ringarna bättre än mina lädertömmar). Men tyckte det kändes okej med en lina, så så fick det bli.


Inne i ridhuset va även Tinker och hans medryttare. Jag höll alla tummar och tår för att Ben skulle vara styrbar så att jag inte behövde känna mig ivägen. Till min stora lycka va han jätte smidig! Skrittade på fyrkanspåret och Ben jobbade på fint från start. Han stretchade själv halsen och nacken och såg väldigt tillfreds ut. Jobbade honom rak och även utåtställd på långsidorna för att kika hur pass reglerbar han var. Inga problem, och när jag sedan ställde honom in igen så bara han hängde med. Allt flöt verkligen på hur fint som helst!


Sen... va det sags för Tinker att lämna ridhuset. Medryttaren va snäll och sa till att hon gick ut. Så jag stannade Ben och tog ett stadigt tag bakom bettet. Till en början så verkade han inte bry sig, men när jag skulle få honom att gå fram igen.. Då tycker Ben inte att det är lika roligt och skönt avslappnat längre. Han backade, gick åt sidan och krånglade. Inte så smidigt med en häst som backar när man tömkör.   Smackade och försökte för allt vad jag hade att få honom att gå fram.

Då valde Ben trav.. Bra, tänkte jag. Han gick ju fram i alla fall.   Nu började jag på att krångla med honom istället. Jag bad honom att även i trav ställa sig utåt på långsidorna, samtidigt som jag lirkade för att försöka få bort spändheten i nacke och kropp. Efter kort trav i båda varven gav han sig. Han lugnade ner sig och vi återgick till fin och avslappnad skritt igen.   


Efter jag lyckats få tillbaka honom på jorden kom Lisette in med Shimmy i ridhuset. Ben höll sig i skinnet och lunkade på i en avslappnad lång och låg form. Det tråkiga beteendet kändes inte så allvarligt, då han kompenserade upp det med att vara så otroligt fin före och efter dumheterna. Han va verkligen super lydig och lagom känslig. Kunde inte blitt mycket bättre första tömkörningspass med honom. Jag är mycket nöjd!   



Ben efter passet:

     


 




Av Sofia Lindström - 15 januari 2013 08:27


Idag ska jag tömköra Ben. Maria sa att det va längesedan han tömkördes, så vi får se hur det går.   

Jag gillar verkligen att tömköra. Jag känner att jag har helt okej koll på hästen (eller i alla fall de hästar jag tömkört) och lyckats få de jag tömkört i en önskad form och frammåtbjudning. Sen är jag lite dum och tycker att det är lättare med lite kortare tömmar, och då får man ju springa desto mer. Vilket i sin tur leder till ganska mycket skrittarbete...   Vilket kanske inte är så tokigt ändå. Skritten är den gångart som jag tycker är tråkigast att rida i, i alla fall på banan. Ute i naturen är skritten mysig och jag älskar att sitta och filosofera på hästryggen och bara va.


Jag tycker att tömkörning är ett superbra kompliment till ridningen. Det är viktigt att se sin häst från marken och kolla hur den rör sig. Man kan hitta många saker som man kanske inte känner av när man rider. Ofta ser man på hästen hur pass mycket mer driv hästen behöver för att gå i en ordentlig form. Man kan inte få nog utav frammåtbjudning när man rider.Destå mer frammåtbjudning, detso mer bakben, vilket är mycket önskvärt för en hållbar häst.

Sen kan man även se hur pass stark hästen är. Kan den gå i kort skritt och fortfarande behålla en stadig bärig form? Om den inte kan det så är hästen inte redo att ha dig som ryttare ovanpå och utföra de krav du eventuellt har. Hästen är altså för svag och behöver stärkas. 

Jag tömkör mest på fyrkantspåret, för att sedan gå in och göra några volter vid behov. Sen kan man även lära sin häst skänkelvikning/öppna/sluta via tömkörning.


Longering då? Longering är absolut ett okej arbetssätt, som man även där kan kika på sin häst från marken. Det man bör tänka på dock när man longerar är att inte hålla på för länge, och att byta varv ofta. Att gå på volt är jobbigt för hästen och även här; desto starkare häst, desto mindre sliter det på hästen att gå påvolt. Är den inte stadig i alla gångarter kan det tyvärr slita mer än vad det gör nytta. Om hästen tex. går stadigt på volt i skritt och trav vid longering, så ska man hålla sig till de. Sen kan man välja att istället låta den galoppera löst i ridhuset/ridbanan för att den ska få gå på större yta och inte behöva vara på en liten volt i galoppen. När hästen är stadig på fyrkanspåret, är ni närmre en stadig galopp på volt i longering.



Alla hästar kan pass, passage galoppombyte i varje. De gör allt detta när de busar i hagen. Det vi gör när vi rider, är att sitta ivägen. Men desto starkare häst, desto närmare pass/passage/galoppombyten blir vi.


Totto 2011:

 


 

Av Sofia Lindström - 14 januari 2013 07:01


Ja nu va det dags för Totto att äntligen få en ny sadel! Eller ny och ny, en begagnad va det, men ny för oss i alla fall.  

Pirjo la ut två westernsadlar på Facebook. Och jag som letat och letat, blev väldigt glad när det fanns sadlar i närområdet. Jag frågade om jag kunde testa två som hon lagt ut. Vilket jag gärna fick. Jag åkte och hämtade dom i söndags och fick mig en rundtur på deras nya gård. Jätte gulligt hus och stora fina hagar till hästarna. Härligt!


Tog med mig sadlarna hem och väl hemma gick jag in till hästarna.Tog in Totto på uppbindningsplatsen och la på den bruna sadeln först. Denna va alldeles för bred och låg helt platt uppe på hans rygg. Den hade inte kontakt med ryggen hela vägen utan glappade på grund av att den va för stor.

Sen slängde jag på den svarta. Den la sig till rätta med en gång. Den satt som ett smäck! Kändes verkligen som att man skulle kunnat rida utan sadelgjord och det skulle legat på plats hela tiden ändå, vilket är önskvärt just när det gäller westernsadlar.

Jag kunde inte hålla mig ifrån att sitta upp i sadeln en liten sväng. Det va den sista kollen innan jag bestämde mig helt. När jag väl va uppe på Tottos rygg kändes det helt rätt. Äntligen!


Ser inte så tokig ut va?   

   


 

Av Sofia Lindström - 14 januari 2013 06:50


Nu är det tre dagar sedan jag hörde Mimmi hosta. Även om hostan kanske inte är helt borta så har den absolut minskat! Är ju inte med hästarna hela dagarna i ända, så jag vet inte om hon kanske hostar när jag inte är där. Men minst två gånger om dagen är jag ändå och fodrar. Och som sagt så har jag inte hört å något hostande på tre dagar, så på förbättringsväg heltklart. SKÖNT!  

Typiskt är att jag har köpt örter till henne, som inte har kommit än.    Och det va sådana som skulle hjälpa till med förkylningen. Jaja.. de blir säkert till nytta någon annan gång. Bättre att hon blir frisk utan hjälp, eller hur man ska säga..  


 


 

Av Sofia Lindström - 13 januari 2013 18:48


Idag va jag och Erik iväg och hämtade halm. Vi hämtade två balar med en gång denna gång. Hästarna har ätit upp så pass mycket hö nu så att utrymme för två halmbalar fanns. Lika bra att passa på, samt att man inte blir lika snål på halmen när man har mycket hemma!   


Vad använder ni för strö till era hästar?


Varför har jag valt just halm då? Jo, till en början så är tanken att Eriks föräldrar ska använda gödslet till deras grönsaksodlingar. Jag frågade om det hade någon betydelse vilket strö jag valde. Och dom sa att dom inte ville gödsla med spån, då spånet inte bröts ner lika lätt.  Så jag valde mellan torv och halm.

Torven tycker jag är så tråkig mörk, annars är de ett strö som det blir en väldig trevlig bädd med. Men eftersom jag vill ha det ljust så fick det bli halm. Sen nu i efter hand så föredrar jag halm i lösdriften, för då hardom nått att pyssla med om maten skulle ta slut!

Sen tycker jag att det är bra mycket enklare att mocka i spån. Så hade hästarna stått på box och belastat underlaget mer = blir mer bajs och kiss, då hade jag velat ha spån istället för halm. Men man vänjer sig att även att mocka i halm.   

     


 


Av Sofia Lindström - 12 januari 2013 10:32


...Jag läser ca 30 blogggar varje dag?



Till min hjälp använder jag: klickbar länk ---> bloglovin.com



På Bloglovin kan man lägga till alla bloggar (oavsett bloggportal) som man vill läsa. Sen när en blogg har uppdaterat med ett inlägg så syns det på framsidan på bloglovinkontot. Mycket smidigt! Och man slippar kika in bloggar som inte har uppdaterat med något nytt! Rekommenderas!!  



   


 

Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards