sofiastotto

Alla inlägg under juli 2011

Av Sofia Lindström - 26 juli 2011 12:49


Finns inte tillfäkligt fina ord för att beskriva hur mycket Totto betyder för mig!


Här är några bilder som har lykats fånga den känsla som är så svår att beskriva i ord:


              Älskar dig oändligt min fina Ta Tongka!   



 

Av Sofia Lindström - 26 juli 2011 12:16


Nu har Totto vilat sen i fredags och jag saknar redan att hålla på med honom.

Har fått råd av min tränare att låta Totto vila i 4veckor. Det är tillräkligt långt för att han ska kunna låta all info som han fått genom ridning och träning sjunka in, och inte så pass länge så att han tappar all kondition och muskler, utan att man kan komma igång relativt fort igen efter vilan. Vilket låter mycket vettigt tycker jag.

Sen va hennes råd också att låta honom få vara ifred så mycket som går. Endast kika till honom då och då, så att man ser att han är frisk och inte har några sår osv. Så att han verkligen får bara vara häst och njuta, tom. vara lite skitig. 


Sen är vi tillbaka, fit 4 fight. Och då är det dags att börja rida lite mer ordentligt.

Nästa år nalkas våra första tävlingar om allt går som det ska. Längtar!


         

 

Av Sofia Lindström - 25 juli 2011 11:35


Ska berätta om sista ridpasset innan vilan.


Jag hade bestämde mig. I fredags, skulle det bli sista ridpasset innan vilan, om det nu gick bra.. Hade det inte kännts bra under det ridpasset hade jag nog ridit honom några dagar senare igen för att "avsluta" bra.


Jag bar fram två bommar, en på varje långsida. Den ena la jag upp på ca. 20-30cm höjd.

Skrittade fram länge för hand. Sen hoppade jag upp. Skrittade lite stora volter, och tränade halter. Sen travade jag en stund. Lite snett igenom med ökad trav, stora volter, över kavalletti och övergångar till skritt och halt.

Galoppfattningarna sitter som smäck nu. Det räcker med att jag sätter mig ner, så ökar han och "tänker" galopp. När jag sedan gör en fattning så är det galopp med en gång. Min älskade häst! Vi galopperade över bommen på marken 2ggr i båda varven. Och sen testade jag på att galoppera över den upphöjda kavaletti bommen. Blev lite nervös får jag lov att erkänna. Det va spännande med en upphöjd bom för det va första gången vi testade på det. Det gick super bra! Totto tog av exakt där han skulle och det gick att hänga med utan problem. känndes nästan som att rida en äldre och mer utbildad häst, han är så himla stabil! När det kändes som bäst, klappade jag honom ordentligt. Avrundade och sen hoppade av och gick ut och gick med honom en runda.

Det va perfekt att ge honom semester efter detta underbara pass.


Här har ni ett litet klipp från när jag precis hade ställt fram matrialet, och lät Totto kika runt lite:



 

 

Av Sofia Lindström - 22 juli 2011 19:19


Nu känner jag att det är dags..

Nu ska Totto få vila från ridning och träning. Vet inte exakt hur lång tid det blir, men känner att han verkligen behöver vila, först och främst huvudet, men också kroppen. Han har kännts slö ett tag nu och jag vill inte pressa honom då.

Känns lite trist allt, men jag vet att unghästar måste vila för att hinna tänka. Har nog blivit lite mycket, med ridning och transport träning och annat nu ett tag, och det märks på honom.

Så nu är det dags.


Red ett litet "avslutningspass" på honom idag. Och jag får lov att säga att det gick toppen! Han är verkligen värd den vilan som han behöver nu.


Så här snygg va Totto plutten idag:

 

 

Av Sofia Lindström - 22 juli 2011 13:13


Godis som beröm.


Här kommer ett litet inlägg angående godis. Jag läser som tidigare sagt "Lydnadsträning för hästen" skriven av Tobbe Larsson. Här hittade jag en väldigt bra beskrivning på just användningen av godis.


"Det finns många människor som påstår att om man ger godis till en häst uppmuntrar man hästen till att börja nafsa och bita. Visst, det finns en stor portion sanning i påståendet om du ger hästen godis på fel sätt. Faller du för frestelsen att ge hästen en godbit när den naffsar i din jacka eller på annat sätt försöker tigga sig till en godbit, så är det precis det beteendet du lär in och berömmer.

 Hästen kommer att nafsa allt mera intensivt och har nu på grund av ditt felaktiga beteende lagt till med en ful onödig ovana. Håll i minnet: godis ska vara en extra belöning för ett väl utfört arbete. Upplever du att hästen "kräver" godis från dig, ignorera och återgå inte till godisbelöningen förrän hästen slutar med det oönskade beteendet."


Detta är något som jag har valt att använda som beröm, och kräver så klart inte att någon annan ska göra lika dant. Ville bara förtydliga just min användning av godis, och tyckte att dom i boken gjorde en suverän förklaring angående detta.


 

 

Av Sofia Lindström - 22 juli 2011 12:46


Hur lär man in "följa John" ?


Denna övning bygger på ledarskap!


Om man har en häst som snällt går med när man har grimma och grimmskaft, så brukar det inte vara så svårt att plocka bort dessa hjälpmedel.

För att leka Följa John bör du vara i paddock eller ridhus. Hjälm är att rekomendera!

Börja med att leda hästen med grimma och grimmskaft. Gå runt i volter, snett igenom osv. Se till att hästen är uppmärksammad på just dig. Lär hästen sedan att stanna när du stannar. Beröm! 

Beröm är oerhört viktigt när du lär in nya saker ( detta gäller alla djurtyper). Hur du väljer att berömma är helt upp till dig. Godis är att rekomendera, då du förstäker berömmet extra mycket med det. Dock bör godis inte användas i onödan då detta kan leda till dåligt beteende! (Användning angående godis kommer i ett eget inlägg.)

När du känner att detta sitter, så släpper du hästen lös. Gör lika dant som innan. Testa gärna att backa hästen. Backa kan du göra på två olika sätt, antingen att du ställer dig mitt emot hästen, och går frammåt emot den, eller lite svårare är om du står brevid hästen och du går bakåt så att hästen backar.

Denna lek går att göra i olika svårhets grader. Detta åvanför är relativt lätt, sen kan man lägga till olika "hinder" så som presseningar, bommar på marken och

upphöjda. Låt fantasin flöda!

Öva detta korta perioder till en början så att inte hästen tröttnar.


Kom ihåg att hästar är flockdjur och duktiga på att läsa kroppsspråk!


Här kommer en redan visad film från en utav min och Tottos "Följa John" träning:



 

Som ni ser i början så kallar jag även in Totto till mig. Detta är en övning för sig som man kan träna på när man ska hämta hästen i hagen och i boxen. Säg hästens namn och vänta på att den kommer till dig. Denna inkallning har du mycket nytta av!


 

Av Sofia Lindström - 21 juli 2011 10:20


Igår löslongerade jag Totto lite. Han va jätte lat! Fick springa och va på honom nästan hela tiden. Puh!

Jag hade också gjort transporten redo för lite transport träning. Tänkte efter att jag kom ut från padocken att jag skulle slänga in honom där inne en snabbis. Dumt trott av mig. Till Tottos stora besvikelse så fanns det ingen foderhink i transporten,så han vägrade att gå in. Han gick upp på rampen, och sen backade han ur lika fort. Jag gjorde ett antal försök till han tillslut stod på bakbenen. Det syndes så väl på honom att det endast va dumheter. Jag beslöt mig för min egna säkerhets skull ändå att avsluta och gå in med honom till stallet. Jag bytte tränset till grimma, och smög ut med foderhinken i starsporten för att sedan göra ett nytt försök. Jag ledde upp honom på rampen, han tvekade en sekund, så jag visade honom hinken. Och då gick han glatt in.

  

Frågan är; Hur ska jag gå tillväga med detta? Jag vill ju inte att han endast ska gå in för fodrets skull, även om jag förstår att det är väl den enda anledningen till varför han vill gå in där. Ska jag fortsätta med hink i all evighet, eller kommer jag att kunna plocka bort den i framtiden? Han kanske inte va mogen för det just nu?

Svåra frågor som framtiden får svara på. Kommer självklart att forska runt massor om detta. Vore också grymt tacksam om någon har en idé att dela med sig utav!


                                  

   






Av Sofia Lindström - 20 juli 2011 10:40


Då va det dags att svara på lite frågor. Och som jag sa tidigare så får varje fråga ett eget inlägg. Här kommer första frågan:



Mina framtidsrömmar med Totto är många!

Jag har drömmar som förhoppningsvis kommer uppfyllas inom kort, och så klart också lååångt in i framtiden!


Jag börjar med dem som liggen närmast:


  • Till en början vill jag att last träningen ska vara så pass "klar" att jag ska kunna åka en liten tripp innan min semester är slut. Har tänkt att åka iväg till någon när liggande skog, så att hans "första" (andra blir det för att första resan va hem till oss) resa blir till ett väldigt kul ställe, där vi ska mysa runt och ha det trevligt, så att inte första riktiga resa blir till ett hårt tränings/ tävligs pass. Sen vill jag också under semestern ha lärt oss in L:C1ans dressyr (fast helt under lättridning, då jag inte vill belasta hans rygg med nedsittning än på ett bra tag). Detta är våra/mina mest närliggande drömmar.

  • Sen är det formen och lösgjordhet som lockar. Saknar verkligen att kunna rida ett ordentligt dressyr pass, även om dom minuterna jag har på Tottos rygg betyder guld. Så längtar jag till att vi ska kunna jobba ordentligt ihop. Förhoppningsvis kan jag börja ställa lite krav på detta sen till sensommar/ höst /vintern beroende på honom så klart. Allt ska gå i Tottos tempo och jag vill inte stressa på något!

  • Nästa år vill jag kunna börja på att åka iväg lite på småtävlingar. Hopp  clearround, dressyr clearround. Och också träna regelbundet för tränare.

  • Senare mål är att kunna starta fälttävlan som är min största dröm! Tror verkligen att det är en gren som kommer att passa oss väldigt bra! 

  • Det målet som kommer längs fram, men som jag faktiskt redan tänker en hel del på, är att jag vill att Totto ska bli en snäll och trevlig läromästare till mina och min sambos framtida barn. Detta tänker jag ofta på i min träning med Totto. Jag försöker göra honom lyhört och känslig, utan att vara närvig. Jag vill att alla ska kunna hantera honom!

Detta är mina framtida mål med min underbara Totto. Vi har redan kommit en bit på vägen. Man ska aldrig sluta drömma, och mål är ett utav sdom viktigaste sakerna man kan ha med sig häst. Tänk vad glad man blir när man har klarat av ett utav sina mål. Den känslan är viktig att få, så att man känner glädje av sin häst och vad ni kan åstadkomma ihop!



Oftast upskattar men sin häst mer när man har mål ihop med den. Vad är dina mål?


Här är min syster dotter 5år på Totto. Hon red helt själv och gjorde halter och igångsättningar till skritt. Så söta båda två! Och sen har ni mig och Totto när vi galopperar över små träd i skogen :



     

Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6 7 8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18 19 20 21 22
23
24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards