sofiastotto

Alla inlägg under juli 2011

Av Sofia Lindström - 19 juli 2011 22:59


Idag har det inte blivit mycket bloggande. Jag och min sambo har storstädat lägenheten. Och nu är det snart lägg dags.

Jag ska börja läsa en bok av Tobbe Larsson: "Lydnads träning för hästen". Hoppas att den ska kunna hjälpa mig i mitt arbete med Totto. När det gäller unghästar så är det bra att vara uppdaterad inom det mesta. Så klart gäller även detta äldre hästar, men med unghästar är det ju lite speciellt. Som jag märkte igår när vi stötte på kossorna. Kanske va det första gången som Totto såg ett par kor, vem vet?


Här är lite bilder när jag rider min goding på gärdet:


     

Hej

Av Sofia Lindström - 19 juli 2011 10:30


Det bästa jag vet är när Totto kommer till mig i hagen. Han kan stå och äta gräs, mysa med dom andra hästarna eller stå på andra sidan av hagen och när jag ropar Totto, så kommer han, antingen i skritt, trav eller i full galopp och det glädjer mig så himla mycket! Äkta kärlek!  



   

Av Sofia Lindström - 18 juli 2011 17:02


Idag red jag och Totto ut med Nina och Benito. Tanken va att vi skulle rida "kyrk-rundan" men tyvärr så blir det inte alltid som man tänkt sig..


Vi gjorde iordning hästarna, sen började jag med att gå med Totto. Vi gick längs med grusvägen och Nina red. Vi började på att närma oss en hage med två kor i, som ligger precis vid grusvägen. Efter ett tag får Totto syn på korna. Han spetsade öronen och reste huvudet, så "stor" som han blev då har jag inte sett honom bli någon gång. Han stannade till, och jag tog tag i honom och vi fortsatte frammåt, sen stannade han igen, och så fortsatte han med några meter, men sen blev det tvärstopp. Han blåste upp sig och blåste kraftigt ur näsan ett antal gånger. Jag försökte hålla mig lugn och försökte få honom att gå frammåt. Han ville inte gå med, och kastade sig istället bakåt. Jag pratade lungt med honom, och försökte än en gång att han skulle gå fram. Då börjar han trava, med höga steg och kraftigt böjd nacka och hals. Snygg va han allt, men det va inte speciellt kul. Han travade frammåt, och sen rakt ner i dicket, så jag fick dra upp honom därifrån, och gjorde nytt försök. Han travade fram och ner i dikena ett antal gånger, kastade sig bakåt och blev stissig. Sen travade han ännu en gång ner i diket och ryckte till. Då kunde jag inte hålla honom längre. Han sprang iväg ut på gärdet. Nu blir inte bonden glad, tänkte jag. Jag försökte ropa på honom. Men det va lönlöst. Han sprang omkring, dock inte hel galen utan mer i svävade passage, tog han sig gungandes fram, och verkade vara nöjd över att få fringa omkring fritt på gärdet. Han såg så fantastiskt fin ut, med svansen rakt ut. Men efter ett tag så fick jag tag på honom. Började fundera på om jag skulle utmana ödet igen, eller om vi skulle ta en annan väg. Efter att ha diskuterat ett tag med Nina om det, så beslöt vi oss för att ta en annan väg. Jag tänkte att det nog va bäst om jag tar en preomenad någon annan dag, lite bättre förberedd, och utan sadel. Vi vände, och efter ett tag hoppade jag upp. Vi red iväg över en väg som går mellan två gärden, och tränade på att skritta och trava genom vattenpölar. Sen blev det galopp. Så härligt va det. Helt avslappnat. Efter ett tag bar vi oss av hemmåt, jag hoppade av och skrittade honom en bit, och sen hoppade jag upp igen. I slutet tog vi en galopp precis innan stallet där det sen blir en liten uppförs backe. Jag gjorde några fattningar, och dom blev helt perfekta! All kraft kom ifrån bakbenen, nästan studstade fram i en fantastisk galopp. När vi kom till uppförsbacken ökade vi på lite, och Totto tyckte det va super kul. Sen hoppade jag av för att promenra av honom "lilla rundan". Spolade sen av honom och han fick mat, innan jag släppte ut honom i hagen.


Lyckligt slut på det som inte började så bra.


Jag kunde inte måtstå att ta en bild när han strosade runt på gärdet:


 

Av Sofia Lindström - 18 juli 2011 10:25


Lördag morgon till söndag kväll har vi varit på brommö. Super kul verkligen. Men nu saknar jag verkligen Totto. Kommer att bli en lång mys, och rid dag i stallet idag! Sen får jag faktiskt erkänna att jag har saknat bloggandet lite också. hihi.


För att göra bloggen mer intressant, tänkte jag höra med er om ni har några frågor att ställa? Om mig och Totto, bra ridövningar eller om hästar i allmänhet. Fråga på brara!


Alla frågor kommer att få ett eget inlägg!


Här är jag och Totto i vintras:



 

Och en av mina älsklings vinter bilder:

  Älskar min Totto <3

Av Sofia Lindström - 15 juli 2011 21:39


Hann ta in Totto innan regnet kom idag. Tur! Idag blev det ridning i ridhuset. Bra val för när jag precis va klar med honom och skulle gå iväg till ridhuset, så började det ös regna. Jag fick slänga på honom ett täcke att ha över sig på vägen till ridhuset. Väl inne la jag fram tre trav bommar, och skrittade fram honom för hand. Hoppade sedan upp och jobbade honom först i skritt, och gjorde lite volter. Testade också för första gången att flytta ut honom lite i volten, och han lyssnade perfekt på det. Super kul! Sen gick jag över i trav, och travade lite volter (när jag skriver att jag gör volter med Totto så menar jag ungeför 1-2 styckna i varje varv, inte varv efter varv, utan endast enstaka). Gjorde snett igenom och ökade lite, och sen travade jag över bommar. Jag har travat över bommar ganska många gånger innan, och det tycker han är kul. Sen tänkte jag testa på ännu en ny grej, galopp bommar. Så jag breddade de bommar som jag hade lagt ut och testade att komma i galopp. Började i höger varv då han tycker att den är den lättaste.Totto tyckte att det va svårt, men jag testade i andra varvet med. Men han tyckte att det va lite klurig, så jag beslöt mig för att ta bort en bom, så jag la en på den andra långsida och hade två bommar kvar. Nu gick det jätte bra. Antagligen va det lite överkurs med tre galopp bommar i sträck. Men det blir till att öva på det i framtiden. Den bommen som låg själv va nästan roligast att komma i galopp på. Jag kände precis när han skulle göra ett förlängt galoppsprång över bommen. Kändes så himla bra! Sen travade jag lite, och hoppade sedan av och skrittade av honom för hand. Riktigt roligt träningspass. Ska garanterat jobba mer på bommar i galopp. Tror att Totto tyckte att det va lika roligt som jag tyckte.   


Totto har fått ännu ett nytt schabrak som han fick ha på sig idag, detta är från kyro.blogg.se:


     

Av Sofia Lindström - 14 juli 2011 18:27


Tänkte skriva lite om Tottos foder. Först berättar jag om produkten, och sen varför jag valt detta foder till Totto.


Tottos foderstat:


HippoBas harmoni:

Är ett müslifoder utan havre. Denna produkt är sammansatt för att ge hästen ett balanserat energiupptag och för att bidra till harmoniska hästar.


Varför jag valt just detta:

Detta foder fick Totto från allra första böjan när han kom hem till mig. Jag tycker det ser väldigt aptitligt ut. Och Totto älskar det. Därför har jag fortsatt att ge honom denna müsli.

Har valt att använda den utan havre i för att själv kunna reglera exakt hur mycket havre han behöver.


HippoGrow Breed:

Är ett pelliterat mineral foder som passar alla foderstater. Speciellt för hästar som växet då det gynnar deras behov av aminosyror, såsom tex. lysin som tillgodoges. HippoGrow Breed är också bra för tävlingshästar som har svårt att hålla sig i hull.


Varför jag valt just detta:

Detta är också ett av Tottos foder som har häng med ifrån början. Jag valde detta för att han är unghäst och växer. Sen har jag hört att det är svårt att ge "för mycket" mineraler. Dock är det också onödigt att ge alldeles för mycket, för dom kissar bara ut det som dom inte behöver.


Harvre Kross:

Är som det låter krossad havre. Harvre kross är nyttigt och lättsmält. Det är rikt på mineraler, fibrer och nyttiga fettsyror. Innehåller också vattenlösliga fibrer såsom betaglukaner.


Varförjag valt just detta:

Detta foder är nytt i Tottos foder stat. Jag bytte nyligen hel havre till krossad. Och hoppas att detta ska ge lite extra ökad energi. Men det får framtiden avslöja.


Korn Kross:

Korn Kross är ett mycket smakrikt och näringsrikt foder, som hästar ofta tycker mycket om. Passar hästar som har svårt att hålla hullet.


Varför jag valt just detta:

Totto är som sagt unghäst och växer mycket periodvis, och då tappar han lätt hullet. Detta hjälper honom till att ha en mer balanserad vikt. Vilket jag tycker är mycket vilktigt!


Mat Ojla:

Används till hästar som har svårt att hålla hull. Kan också vara energi skapande. Vilken olja som andvänts har ingen större betydelse, bara så länge den är av kvalite av sådan olja som vi människor äter.


Varför jag valt just detta:

Mycket av det jag sagt ovanstående, (extra energi, och vikt balans) men också för att oljan är len och kan hjälpa fodret genom tarmen.



Tottos foder:


 

Av Sofia Lindström - 14 juli 2011 17:03


Idag har jag varit på "Skog och Landskap" och handlat foder. Det fick bli en ny mineral hink, och två säckar krossad havre. Skönt att fylla fodertunnorna så man har mat som räcker ett tag.


Sen till dagens träning. Det blev lite löslongering i padocken men han va så seg, så det fick bli lite löshoppning i ridhuset också. Och när han fick se hindren blev det lite mer fart i han. Så söt när han galloperar i räser fart. Haha..


Totto fick testa hans nya flugtäcke, och det passade ferfekt. Ett väldigt enkelt täcke som jag köpte på ullared för endast 80kr. Tänkte försöka ha på det på honom när jag lasttränar, så att han inte ska få panik över alla kryp som biter honom. Vore väldigt onödigt känner jag!


Sen som jag skrev igår så skulle jag lastträna med, så det fick det bli. Han gick på jätte snällt. Jag tesade än en gång att knyta fast honom i bommen, med ett grimmskaft med panikhake om han nu skulle få panik. (Han har fått för sig att när han ätit klart att han ska gå ut med en gång, så nu testade jag att sätta fast honom ordentligt för att han inte skulle kunna kasta sig bakåt) Men såklart så skulle han testa att gå bakåt, men när han kände att det tog stopp på gick han frammåt igen. Skönt! Han fick stå och mumsa länge i sin foderhink. Och jag tror faktiskt att han gillar transporten bara mer och mer. Träning ger färdighet!


Vi ställde oss också så att Totto fick mumsa gräs, så mysigt att bara umgås och lyssna på när sin älskade häst äter, det låter så gott.


Här är några bilder från transport träningen, täckes provning och gräs ätning:



       

Av Sofia Lindström - 14 juli 2011 10:29


Häst grejer är det roligaste man kan köpa! Jag köper hellre grejer till Totto än till mig själv. Det finns verkligen hur mycket som helst att välja mellan, och när man tror att man har "handlat" klart, så hittar man alltid något nytt som man vill ha. Hahaha. Men något som jag varit ute efter ett ganska långt tag är ett rött schabrak. Jag tycker att Totto passar super bra i rött och har sen tidigare röda lindor som jag velat matcha med ett rött schabrak. Så nu äntligen hittade jag ett på tradera! Om några dagar finns det på posten.


Är det någon som känner igen sig?


Här har ni schabraket, ett "Mias RS" :


 

Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6 7 8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18 19 20 21 22
23
24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards