sofiastotto

Alla inlägg den 4 februari 2012

Av Sofia Lindström - 4 februari 2012 18:35


Ganska precis kommit hem från stallet. Idag fick jag sällskap av Elin (som för övrigt alltid klär på sig för dåligt med kläder   ). Fixade i stallet lite först, sen gick jag ut och bytte om på Totto så att han fick lite varmare kläder på sig. Gick sen och hämtade in Benito. Slängde på honom sadel och träns och gick ut i ridhuset. Han kändes ganska lagom pigg till en början, och så fortsatte det ett tag. Försökte jobba honom så som jag gjort tidigare när det gått så bra. På lång tygel. Och idag gick det helt hyfsat. Lugna fina galoppfattningar i båda varven. Sen efter jag hade vilat honom en stund blev han lite mer taggad när vi skulle ge oss på galoppen igen. Dock går det ändå inte att jämföra med hur han oftast är. Benito är en pigg liten kille, som gärna knäpper av i nacken och studsar som en liten boll upp och ner.

Tråkigt som det alltid brukar bli när man kommer på att man borde filmat, och tar fram kameran så går det inte lika bra. Hur ofta händer inte det?

Men här kommer i alla fall ett litet smakprov på Benito och extremt påklädda mig (kunde knappt röra mig   ):



Totto fick gå lite lös i ridhuset, med löst spännda inspänningstyglar. Han verkade inte ha sparat på någon direkt energi. Men kändes skönt att han fick röra på sig lite, med tanke på att de inte rör sig så mycket i hagarna nu. Skönt att få lite bättre underlag under hovarna. Totto skötte sig fint och gjorde inget annat än att lyda mina signaler. Redig pojk det! Efter att jag skrittat av honom för hand gick vi tillbaka till stallet. Allt som allt tog nog ca 15-20min i ridhuset. Men det blir ett längre dressyrpass imorgon istället.   


Det enda som är skönt ute nu är att det inte är så kladdigt i hagarna..

 


 


Av Sofia Lindström - 4 februari 2012 11:18


Hur hästen tar upp stötar


Faktorer som påverkar:


Underlaget - Hårt underlag utan svikt, som vägar, solstekta ängar eller frusen mark vinter tid, kan gå illa åt hästens ben. När man arbetar hästen bör man träna på ett underlag med svikt, det vill säga ett underlag som varken är för hårt eller mjukt.

Om hästen ofta går på hårt underlag sliter detta på skelettben, leder och ligament, vilket till slut kan leda till skador.


Tryck - Belastning i kombination med fart ger en enorm stöt på några få kvadratcentimeter av hoven. Ju kortare tid hoven är i marrken, desto större blir trycket. I galopp t.e.x är hoven i marken hälften så lång tid som i skritt, därför blir trycket större och stöten måste tas upp på halva tiden.


Benställningen - Viktigast är benställningen på frambenen, eftersom att de utsätts för större tryck än bakbenen. Frambenshälta är vanligare än bakbenshälta, och felaktig benställning i frambenen är allvarligare.

Om benen, lederna och hovarna är starka tål de större tryck. Ju närmare benställningen ligger idealet, desto mer tål hästens ben. Hästar med avvikelser tar upp stötar sämre.


När hästen landar efter ett hinder, måste det framben som hästen landar på ta upp två gånger hästens vikt.



Hästens ben, och hur den tar upp stötar:


Hoven - Strålen, trakterna, sulan och hovväggen utvidgas när hoven belastas.


Kronleden - Det som är precis ovanför hoven "kronranden" tar upp de flesta stötarna, som fortplantas uppåt från hoven.


Kotan - En liggande kota tar upp stötar bättre än en kort, rak kota. Den ideala vinkeln är 45grader.


Framknäet - Brosklager och ledvätska i knäet, har en viss rörligeht som är konstuerat för att ta upp stötar.


Hasen - Tillsammans med bekknäet och höftleden är den struktur som tar upp mest stötar i bakbenen. Benen i hasen är mindre rörliga än benen i framknäet, men hasleden i bakbenen har en böjning som är delvis stötdämpande.


 


Intressant inlägg?


 


Av Sofia Lindström - 4 februari 2012 09:29


..Rakade hästar fryser först i -5 utan täcke? Enligt forskning som utfördes på Flyinge. (Kan finnas undantag)


 


 

Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards