sofiastotto

Alla inlägg under februari 2012

Av Sofia Lindström - 5 februari 2012 21:31


Nu har jag precis kikat på ponnyakuten del4. Bästa avsnittet av alla måste jag säga! Jag blev så glad när Shirin kom över sin stora spärr när det gäller hoppning. Alla som tycker att det är jobbigt, svårt eller rent av läskigt med saker gällande ridning och inte vill låta detta hindra er från att göra roliga saker tillsammans med din häst, ta hjälp! Ta hjälp av en duktig tränare som du berättar för hur du känner med just det som du tycker är jobbigt. Lita på din tränare, det är deras jobb att veta hur mycket/lite/lågt/högt/fort/långsamt det ska gå och att veta vad NI/Ponnyn/Hästen klarar av. När spärren sen börjar på att släppa, slappnar man dessutom av mycket mer. Och med avslappning kommer mod.


Jag känner en tjej som har under lång tid varit hopprädd. Nu med sin nya häst känner hon sig tryggare i situationer när det kommer till hoppningen. Och ni ska veta hur glad och stålt hon är över det som hon har lyckats åstadkomma på så kort tid! Jag är så glad för hennes skull att hon äntligen kan börja njuta av hoppningen, få känna energin, kicken, lyckan som man får när man kännar att man har besegrat en tyngd inom sig. Hejja!!


Jag blir så glad!   


http://svtplay.se/v/2699845/ponnyakuten/del_4_av_16


 

Av Sofia Lindström - 5 februari 2012 20:09


Idag red jag och Marja ihop i ridhuset på Totto och Benito. Jag höll mig skapligt till min plan som jag tidigare skrev om. Jag gjorde mycket serpentiner, tränade även på att få honom att hålla formen i övergångarna mellan skritt och trav. Jag försökte korta in honom så att han inte skulle springa ifrån mig. Han kändes lite stum i början, och det är garanterat för att jag inte har ridit ett ordentligt dressyrpass på ett tag. Men efter galoppen kändes han trevligare. Även i galoppen börjar formen på att komma stundtals. Super kul!

Det bästa med passet va att när jag hoppat av inser att jag, även om jag inte red så lång tid så red jag verkligen hela tiden. Det känndes jätte bra då det är det jag strävat efter ganska länge nu. Hoppas det håller i sig.  


Här är sötis Totto i sin vinter klädsel:

     


 

Av Sofia Lindström - 5 februari 2012 17:17


Någon som är sugen på att läsa om något speciellt? Har lite brist på ideér..


 


 

Av Sofia Lindström - 5 februari 2012 10:41


Idag ska Totto och jag köra ett rejält dressyr pass. Det behöver verkligen vi! Lossa honom i båda sidor, speciellt den högra, då han gick emot lite där igår på löslongeringen. Det blir mycket serpentinbågar, för att töja och känna igenom honom i sidorna. Ska även försöka träna på att hålla in honom och få honom att gå lite lugnare (inte trodde jag att jag skulle skriva så för ett par månader sen). Lena (vår tränare) tyckte sist att frammåt bjudninen är så bra nu att jag måste tänka på att få honom att gå långsammare istället. Eller kanske inte långsammare så, men att komma till lite mer ridning, altså rida ihop honom mer. Förut har jag bara låtit honom rulla på. Såklart har jag jobbat honom, men i mer öppen form. Och nu är han så pass stark att man kan kräva lite mer samling. 


Tips och något att tänka på:


Tänk på att som ryttare verkligen rida i uppförsbacke. Om man tänker det som ryttare så får man oftast en bättre lättridning och en bättre sits. Rid lätt med höften frammåt uppåt.


 


 


Av Sofia Lindström - 4 februari 2012 18:35


Ganska precis kommit hem från stallet. Idag fick jag sällskap av Elin (som för övrigt alltid klär på sig för dåligt med kläder   ). Fixade i stallet lite först, sen gick jag ut och bytte om på Totto så att han fick lite varmare kläder på sig. Gick sen och hämtade in Benito. Slängde på honom sadel och träns och gick ut i ridhuset. Han kändes ganska lagom pigg till en början, och så fortsatte det ett tag. Försökte jobba honom så som jag gjort tidigare när det gått så bra. På lång tygel. Och idag gick det helt hyfsat. Lugna fina galoppfattningar i båda varven. Sen efter jag hade vilat honom en stund blev han lite mer taggad när vi skulle ge oss på galoppen igen. Dock går det ändå inte att jämföra med hur han oftast är. Benito är en pigg liten kille, som gärna knäpper av i nacken och studsar som en liten boll upp och ner.

Tråkigt som det alltid brukar bli när man kommer på att man borde filmat, och tar fram kameran så går det inte lika bra. Hur ofta händer inte det?

Men här kommer i alla fall ett litet smakprov på Benito och extremt påklädda mig (kunde knappt röra mig   ):



Totto fick gå lite lös i ridhuset, med löst spännda inspänningstyglar. Han verkade inte ha sparat på någon direkt energi. Men kändes skönt att han fick röra på sig lite, med tanke på att de inte rör sig så mycket i hagarna nu. Skönt att få lite bättre underlag under hovarna. Totto skötte sig fint och gjorde inget annat än att lyda mina signaler. Redig pojk det! Efter att jag skrittat av honom för hand gick vi tillbaka till stallet. Allt som allt tog nog ca 15-20min i ridhuset. Men det blir ett längre dressyrpass imorgon istället.   


Det enda som är skönt ute nu är att det inte är så kladdigt i hagarna..

 


 


Av Sofia Lindström - 4 februari 2012 11:18


Hur hästen tar upp stötar


Faktorer som påverkar:


Underlaget - Hårt underlag utan svikt, som vägar, solstekta ängar eller frusen mark vinter tid, kan gå illa åt hästens ben. När man arbetar hästen bör man träna på ett underlag med svikt, det vill säga ett underlag som varken är för hårt eller mjukt.

Om hästen ofta går på hårt underlag sliter detta på skelettben, leder och ligament, vilket till slut kan leda till skador.


Tryck - Belastning i kombination med fart ger en enorm stöt på några få kvadratcentimeter av hoven. Ju kortare tid hoven är i marrken, desto större blir trycket. I galopp t.e.x är hoven i marken hälften så lång tid som i skritt, därför blir trycket större och stöten måste tas upp på halva tiden.


Benställningen - Viktigast är benställningen på frambenen, eftersom att de utsätts för större tryck än bakbenen. Frambenshälta är vanligare än bakbenshälta, och felaktig benställning i frambenen är allvarligare.

Om benen, lederna och hovarna är starka tål de större tryck. Ju närmare benställningen ligger idealet, desto mer tål hästens ben. Hästar med avvikelser tar upp stötar sämre.


När hästen landar efter ett hinder, måste det framben som hästen landar på ta upp två gånger hästens vikt.



Hästens ben, och hur den tar upp stötar:


Hoven - Strålen, trakterna, sulan och hovväggen utvidgas när hoven belastas.


Kronleden - Det som är precis ovanför hoven "kronranden" tar upp de flesta stötarna, som fortplantas uppåt från hoven.


Kotan - En liggande kota tar upp stötar bättre än en kort, rak kota. Den ideala vinkeln är 45grader.


Framknäet - Brosklager och ledvätska i knäet, har en viss rörligeht som är konstuerat för att ta upp stötar.


Hasen - Tillsammans med bekknäet och höftleden är den struktur som tar upp mest stötar i bakbenen. Benen i hasen är mindre rörliga än benen i framknäet, men hasleden i bakbenen har en böjning som är delvis stötdämpande.


 


Intressant inlägg?


 


Av Sofia Lindström - 4 februari 2012 09:29


..Rakade hästar fryser först i -5 utan täcke? Enligt forskning som utfördes på Flyinge. (Kan finnas undantag)


 


 

Av Sofia Lindström - 3 februari 2012 15:57


TILL SALU!


Har lite saker tillsalu:


Ett träns från globus "Tanja", endast testat. Lappen sitter kvar. Storlek full. Mitt pris 50:-


 



Super snyggt stall/transport täcke, endast testat. RAMBO Horseware. Storlek 140: Ordinariepris: 870:-

Mitt pris 400:- (säljes endast för att det är lite stort i halsen).


 


Intresserad? Lämmna en kommentar eller sms/ring: 07 30 300 126


 

Presentation


Jag heter Sofia och är hästtjej sedan liten! Här på bloggen kommer jag att skriva om mitt liv och min livskamrat, Totto. :)

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards